Anime recenzije

Wolf's RainGodina snimanja: 2003
Broj epizoda: 26


Sa obzirom da me je član Anime Jedinice, Alex5ko, zamolio da napišem nešto o Wolf"s Rainu, nisam imao izbora nego da mu uslišim molbu. Dakle, na redu je anime koji je imao veliki potencijal, i koji je veoma...čudan u najmanju ruku. Hajde da Vam ispričam o Wolf’s Rain-u, serijalu koji me je oduševio i razočarao.

Kiba je vuk samotnjak, koji živi u svetu razorenom ratovima. On je u potrazi ka Chezom, legendarnom Devojkom iz Cveta, koja, kako priče govore, može da odvede vukove u Raj. Vukovi su u ovom svetu skoro istrebljeni – ostalo ih je još par, koji su se uklopili u ljudsko društvo, pomoću sposobnosti menjanja oblika. Dok Kiba putuje ovim svetom u potrazi za Chezom, usput mu se pridružuju vukovi koji takođe imaju svoje želje. Da li će Kiba pronaći Devojku iz Cveta i šta će biti sa svetom na kraju, saznaćete ako pogledate ovaj anime.

Ono što odlikuje Wolf’s Rain jeste ogroman potencijal i duboka priča, koja povlači ogroman broj likova. Animacija u ovom anime-u je vrhunski odrađena; scene borbe takođe. Ono što karakteriše ovaj anime jeste duboka realističnost postapokalipsičnog sveta koji se polako ali sigurno približava svome kraju. Ovo nije anime koji će vas razveseliti – ovo je anime koji će vas naterati da se zapitate šta je sve vredno vašeg cilja. Propast sveta? Raj? Šta ste spremni da učinite da biste nešto ostvarili?

Priča u anime-u je dobra, ali nije u kontinuitetu i dosta je neujednačena, što odaje utisak da bi mogla biti bolja da su u to stvaraoci serijala uneli više duha i volje. Nemojte me pogrešno shvatiti; ovaj serijal je stvarno dobar, pun tragedije, akcije, tuge....Ali, imao sam osećaj da je to sve moglo još bolje da se uradi, da je ta generalna fabula mogla da ima više preokreta i zanimljivijih stvari nego što ih ima sada. Iako duboka, fabula se na trenutke gubi i postaje dosadna, tako da sam nekada jedva čekao da se završi epizoda.

Anime počinje uvođenjem likova u priču, tako da je karakterizacija ispočetka na obećavajućem nivou. Međutim, to se kasnije gubi i likovi, iako solidno razrađeni, nekako gube svoju draž koju osetite na početku. Iako svaki vuk u grupi ima određene karakteristike, neki od njih nas, kako se priča razvija, krenu opasno nervirati. Bez obzira na ovo, i fabula i karakterizacija je opet na zavidnom nivou, ali ne tolikom da bi piscu ovog rivjua ovaj anime ušao u prvih 5.

Na kraju, ostaju mi izmešana osećanja povodom ovog serijala; kosu sam čupao zbog činjenice da je anime mogao biti bolji nego što jeste. Znam – neki od Vas će reći da je ovaj anime i sada OK, ali ja ne mogu biti zadovoljan time. Ideja koja stoji iza ovog anime-a, priča, je imala neograničen potencijal, tako da jednostavno nisam potpuno zadovoljan obradom postapokalipsčne teme i smaka sveta. Još treba reći da je muzika i animacija ovog anime jedna od najboljih što sam čuo i video, i da ovaj anime ne preporučujem depresivnim ljudima, jer je tema koju ovaj anime obrađuje takva da nam budi tugu u srcu. Ali, bez obzira na sve, za ovaj anime ostaje velika preporuka, jer je to serijal koji svaki ljubitelj anime-a MORA da pogleda.


Tekst napisao Perin