Anime recenzije

Vampire KnightGodina snimanja: 2008
Broj epizoda: 13


Kros akademija je škola koja se u jednoj stvari razlikuje od ostalih: u posebnom, eksperimentalnom programu, koji uključuje dnevne časove, koje pohađaju normalni ljudi, i noćne časove, koje pohađaju vampiri. Juki Kros i njen prijatelj Zero Kiriju su školski redari, čiji je zadatak da se postaraju o sigurnosti, kako jednih, tako i drugih učenika. Oni noću patroliraju školskim zemljištem, nadgledaju smenu časova i učenika, ne bi li sprečili vampire da se hrane ljudima. Dok sam Zero mrzi vampire i odbojna mu je i sama misao o deljenju prostora sa njima, Juki im se divi, zbog njihove sofisticiranosti i lepote; naročito je interesuje njihov karizmatični vođa, Kaname, ako ništa, onda zbog činjenice da joj je jednom spasao život. Međutim, Juki uskoro saznaje da nisu svi vampiri tako dobri kao Kaname, i dok se užasni događaji otkrivaju, Juki mora da se zapita da li u svetu u kojem su vampiri lovci a ljudi lovina, ima mesta za mir i koegzistenciju ove dve rase...

Ne volim šođo naslove (za one koji ne znaju šta je "šođo" neka obrate pažnju na tekst "Anime i manga žanrovi"). Prvo, ovde imate prelepe, glavne likove (muške!), emo vampire koji na sofisticiran, nežan-emo način zaranjaju svoje zube u prelepo, mlado, meso; gotsku-emo atmosferu, likove koji na karakterističan emo način rešavaju svoje probleme (mada ne seku vene, jebiga). No, da Vam kažem, bez obzira na ovu činjenicu, ovaj anime nije tako loš. Ono što je dobro jeste originalan/jednostavan plot, koji drži pažnju od početka do kraja. Ne, ovo nije anime koji sam odgledao sa preteranim uživanjem, ali nije ni anime zbog kojeg sam zažalio za utrošenim vremenom. U svakom slučaju Vampire Knight je anime koji rastresa i skuplja klupko dešavanja na posve zadovoljavajući način: daje nam naznake originalne misterije same fabule, ali je ne odaje sve do kraja, što je i dobra stvar. Ovde mislim na dinamičku vezu između kikes vampira, Kanamea, i hrabre, ali krhke Juki Kros. Zašto Kaname toliko želi da zaštiti devojku je jednostavno pitanje koja Vam je stalno na umu, koje zaokuplja Vašu maštu gledanjem ovoga serijala. Naravno, tu je i podfabula, tragična sudbina Zeroa, koja nam pruža još jednu ekstra-emo-emocionalnu dozu, kao i pogled na svet vampira, lovaca na vampire i običnih ljudi.

Ono što jeste velika mana ovog anime naslova (pored mnogih emo scena, koje izazivaju na povraćanje) jeste nedostatak kompleksnosti u samoj fabuli; znam da je ovo anime od svojih trinaest epizoda, ali su producenti mogli barem malo bolje da odrade ovaj serijal. Naravno, drugi deo Vampire Knight-a jeste zaokružio priču kako treba, ali...

Što se animacije tiče, ona je solidna, ali ne više od toga. Likovi, dok se ne kreću su sasvim solidno nacrtani, ali scene borbe su sasvim prosečne, tako da se i ovo može uzeti kao mana ovog serijala. Što se likova tiče, Vampire Knight je, pored glavna tri lika, pun jednodimenzionalnih likova. Čak i glavni likovi ostaju pomalo statični kroz ovih trinaest epizoda, gde jedino lik Zera pokazuje neke promene u ličnosti.

Konačni utisak i preporuka ide najviše za fanove „Sumraka.“ No, nemojte da Vas ovo što sam rekao zavara: ja ne volim „Sumrak,“ pa mi je opet ovaj anime bio okej. Oni koji traže dobru fentezi dramu, solidnu priču, mogu slobodno da pogledaju ovaj šođo naslov. Perin, over & out.


Tekst napisao Perin