Anime recenzije

Valkyria Chronicle



Godina snimanja: 2009
Broj epizoda: 26



Kada sam prvi put uzeo da gledam/prevodim ovaj anime, dobio sam dosta komentara tipa „ znaš li kako je to dobra igra na PS3“. Nisam ni bio svestan da je stvar koju sam uzeo da gledam u stvari nastala po mega hitu sa PS3. Pomislio sam da sam se verovatno grdno prevario, jer, koliko me dosadašnje 28-mo godišnje iskustvo služi, stvari koje su pravljene po igrama su obično mega treševi... e ovde sam se prevario.

Radnja se dešava u Evropi, tridesetih godina prošloga veka. Rat besni starim kontinentom radi mineralnog bogatstva koje je glavni energent. U pitanju su ragnolit i ragolin. Zemlja bogata ovim rudnim bogatstvima jeste Galija, omanja državica koja se nalazi između dve sile: Imperije i Federacije. Zahvaljujući ogromnim rezervama ruda ragnonita i ragolina, Imperija napada Galiju odakle započinje radnja ove serije.

Kada su Imperijalne snage napale mali pogranični grad Brul (Galija), Velkin Gunter, sin starog generala Belgena Guntera, primoran je da se bori rame uz rame sa pripadnicima gradske straže, među kojima je Alisija Melčiot. Zajedno sa Velkinom je i njegova sestra Isara. Njih troje uspevaju da pobegnu iz Velkinove kuće prema Brulu, u do tada naviđenom modelu tenka kog su konstruisali njegov otac i Isarin biološki otac. Posle bitke kod Brula ovaj mala ekipa prijavljuje se u miliciju, odnosno narodnu armiju, i odatle prave avanture počinju. Velkin postaje komandant sedmog odreda u kojem mu se, kao podređeni, pridružuju njegova sestra Isara i Alisija.

Anime ocenjujem odličnom ocenom prvenstveno zbog priče, koja je zaista dobra i nemam šta da joj zamerim. Bliska mi je tematika drugog svetskog rata, a ambijent Valkyria Chronicles u velikoj meri podseća upravo na to.Ono što pored sjajne priče takođe izdvaja ovaj anime jeste crtež, koji je rađen posebnim tehnikama senčenja, tako da stvari izgledaju starije... da kažem imaju nekakvog duha. Muzička tema, osim uvodne i odjavne špice i nije nešto bogata, čak bih rekao da je poprilično siromašna, ali to i dalje ne umanje kvalitet ovog ostvarenja.

Kao što sam već rekao, svi su hvalili igru na sav glas, ali ni anime ne kaska za njom. Dakle, pripalite makine i pravac na download Valkyria Chronicles.


Tekst napisao GoKu[/align]