Anime recenzije

The Skull ManGodina snimanja: 2007.
Broj epizoda: 13


Hajato Mokogami je propali novinar koji se podvijena repa vraća u svoj rodni grad, da bi istražio seriju misterioznih ubistava koja čini čovek sa maskom lobanje. Međutim, kada stigne u grad, saznaće da malo ljudi ima šta da kaže o ovim nesrećnim događajima, čisto zbog toga što niko nije bio svedok istih. Da bi pronašao još više tragova, prihvata Kiriko Mamiju za svog fotografa, a kasnije, te iste noći, nailazi na prvi trag: na čoveka, par treutaka nakon što je ubijen od strane čoveka s lobanjom....

The Skull Man je anime zasnovan na istoimenoj mangi. To je mračna priča o antiheroju koji žudi za osvetom. Anime ustvari kroz čitavu fabulu proteže sledeću tezu: da bi se borio protiv zla, čovek mora da bude još veće zlo. Anime je unikatan po tome što ne vidimo perspektivu svega od strane čoveka sa maskom lobanje, nego od strane Hajatoa, što još više ovaj serijal čini misterioznim. Da budem iskren, čitav The Skull Man je sastavljen od misterije, od početka pa do kraja. Svaku epizodu naši junaci dolaze do nekog dokaza, nekog traga, i na kraju ostaje samom gledaocu da ih poveže. Pazite, ovo nisu neki zapleti; jednostavno, anime je takav da namerno ne prikazuje sve činjenice jasno.

Ovo je jednostavno mešavina moderne detektivske priče, sa elementima nadnaravnog i bizarnog sveta superheroja. Anime ispočetka polako počinje, ali se priča zahuktava nakon treće epizode. Oni koji traže mračne, sajens fikšn anime, bi zaista trebali da pogledaju ovaj serijal.

Likovi su solidni, mada se najviše pažnje obraća na Hajatoa, dok su drugi više u pozadini, pa i sami čovek s maskom lobanje. Animacija je solidna, realistična, a scene borbe i akcije su odlično odrađene. Muzika...hm...onako, osrednja, a i sami znate da je ne slušam, tako da o muzici ne mogu ništa reći, to jest, o openingu i endingu serijala.

Što se kraja tiče, on je epičan i neočekivan. Ovaj serijal definitivno zaslužuje pažnju svakog anime ljubitelja, tako da je ovo ogromna preporuka: The Skull Man, anime koji sam pogledao za noć i koji me je ostavio bez daha.


Tekst napisao Perin