Anime recenzije

Sengoku BasaraGodina snimanja: 2009
Broj epizoda: 12 (i 13. na DVD-u)


Pre nego što počnem, kratka pauza da se smirim i saberem - dvanaesta epizoda upravo odgledana, telo još puno adrenalina, još uvek pod utiskom. [SFX: zvuk dubokog udaha, tišina, izdah]

Ok, da počnemo. Sengoku Basara je anime adaptacija istoimene igre za Playstation 2. Podloga za radnju je istorijska - svi viđeniji likovi inspirisani su poznatim generalima, a događaji u seriji odražavaju stvarne. Priča je smeštena pozne godine Sengoku perioda koji je prethodio ujedinjenju Japana i stupanju na vlast Tokugava šogunata. Naravno, serija je daleko od istorijski ispravne ali to joj, na kraju krajeva, nikada nije ni bio cilj.

O čemu se ovde zapravo radi? Japan je podeljen u brojne provincije. Od feudalnih gospodara, u centru pažnje ove serije nalaze se Oda Nobunaga, Demon King, surov i nemilosrdan, the bad guy; Takeda Shingen, The Tiger of Kai, divlji i snažan, poznat po svom rivalstvu sa Uesugi Kenshinom, pravičnim i smirenim, znanim kao The Dragon of Echigo. Pored nabrojane trojke, u priču dolazi i mladi gospodar Date Masamune, One-Eyed Dragon, koji u prvoj epizodi postaje rival sa Sanadom Yukimurom, generalom u službi Takede Shingena. Ukratko rečeno, serija prati ove gospodare u njihvom nastojanju da vojnom silom pokore ostale gospodare i vladaju ujedinjenim Japanom.

Šta ovaj anime izdvaja iz mora drugih? Šta ga čini vrednim gledanja? To nije priča, iako je dosta zanimljiva. To nije humor, iako je prilično dobar. To nisu scene akcije, iako su jako uzbudljive, niti su to animacija, crtež i muzika iako su, poput mnogih drugih ostvarenja kuće Production I.G. - besprekorni. To nisu neverovatno živi likovi koji plene svojim prisustvom. Ne, to je kombinacija svih ovih osobina koja se da izraziti jednom rečju - EPIKA.

I to je sve od mene, dovoljno sam hvalio seriju. Sad je red na vas da je pogledate i kažete jesam li bio u pravu. Fingy over and out :D


Tekst napisao Fingolfin The Elf King