Anime recenzije

Samurai Deeper KyoGodina snimanja: 2002.
Broj epizoda: 26


Samurai Deeper Kyo je priča o dva čoveka u jednom telu – naizgled pristojnom, nežnom Mibu Kjoširou, i legendarnom samuraju, Onime no Kyo, čija je glava ucenjena na ogromnu svotu novca. Sam Mibu Kjoširo zbog sličnosti sa potonjim samurajem stalno upada u nevolje, pa tako i jednom upoznaje Juju Šino, devojku koja je u potrazi za čovekom koji ima ožiljak u obliku krsta na leđima. Nju, naravno, goni želja za osvetom. Kakav kliše, zar ne? No, da nastavimo. Jedan za drugim lovci na ucene dolaze za Onime no Kyoom. Zašto njih dvojica dele jedno telo? Istorijske ličnosti, kao što su Tokugava Ijeasu i Oda Nobunaga se pojavljuju u ovoj priči dok se lagano misterija ove dve duše počinje razrešavati.

Hm. Ne znam šta da Vam kažem o ovom serijalu. Mislim da ga jedna reč može veoma dobro opisati – mediocre. Priča kao priča je veoma jednostavna i puna klišea. Pisci scenarija su najviše krivi za to; epizode izgledaju napravljene kao da scenaristi na pola anime-a nisu više znali koje stvari da ubace, pa su počeli da osmišljaju kojekakve nebuloze i lagano ih ubacuju u anime. Imam utisak da nisu uopšte ni znali šta će se desiti na kraju do poslednje epizode.

Da ne ispadne da samo pljujem po ovom anime ostvarenju, moram da kažem da su scene borbe i akcije bile dosta simpatične. Iako sama animacija nije bila ništa specijalno, borbe su bile dobro odrađene.

Likovi u anime-u, kojih ima dosta, su nekako prazni i uopšte ih nisam mogao zapamtiti. Nisu to likovi koje ćete, kada ih vidite u nekoj tamo prvoj ili drugoj epizodi, a koji se pojave u petnaestoj, lako prepoznati. Postoje svega dva do tri lika koji su upečatljivi, i koje sa radošću pratimo kroz ovaj serijal. Ovo je još jedna mana ovog serijala; likovi su, po meni, glavna stvar u nekoj priči, i kada sami likovi nisu dovoljno dobro razrađeni i njihove dileme nisu dobro osmišljene, onda mi se naravno ni sam anime neće preterano svideti.

Konačan utisak jeste da je ovo jedan prosečan anime. Pazite – ako uzmete da gledate Samurai Deeper Kyo-a kao nešto što će Vas izvući iz dosade jednog hladnog, kišnog dana, možete da kažete da je anime gledljiv, pa čak i simpatičan. Ja sam imao te sreće pa sam ga upravo tada i gledao, tako da mi, iako je ocena ovako slaba, nije bio TOLIKO loš. Verujem da će se anime svideti ljudima koji vole istorijske anime (iako baš ovaj anime ne bih u potpunosti mogao nazvati istorijskim – mada je sigurno da ima dodira sa nekim istorijskim ličnostima kao što je Tokugava ili Sanada, koji su bili stvarne ličnosti). Od mene, jedna prosečna ocena, sa nadom da je manga bolja. Mada sumnjam da ću je pročitati.


Tekst napisao Perin