Anime recenzije

Samurai ChamplooGodina snimanja: 2005-2006
Broj epizoda: 26


Desilo se tako jednog meseca, ne bih Vam znao tačno reći kojeg, da mi je dojadilo gledati anime i krenem gledati serije. Nakon određenog perioda, ponovo se uželim gledanja anime-a i pošto sam neko vreme slušao da anime pod imenom Samurai Champloo nije loš, skinem ga sa neta i krenem gledati. Utisci su sledeći:

Glavni likovi ovog serijala su Mugen, koji ima čudan stil borbe (čitaj – hip-hop, kapoera samurajski stil), i Jin, čovek koji je više okrenut tradicionalnom učenju samuraja, Zen filozofiji i sličnim stvarima. Ono što ih veže jeste Fuu – devojka koja ih spašava i postavlja im uslov da joj moraju zauzvrat pomoći u potrazi za „samurajem koji miriše na suncokret.“ Da li će na kraju ovaj trio pronaći misteriznog samuraja i kakvu vezu dotični mačevalac ima sa Fuu, otkrićete ako pogledate ovaj anime.

Generalni utisak jeste da je ovo dobar anime; dosta odskače od većine anime serija, kako vizuelno, tako i po scenama borbe. Borbe se pojavljuju dosta često i veoma rano; već nam prva scena nudi lepu borbu, i tu možemo da naslutimo koje stilove borbe preferiraju glavni protogonisti priče. Struktura epizoda je dosta slicna jednom drugom anime-u, pod nazivom Cowboy Bebop (što nije čudno, jer je isti lik radio i Bebopa i Champloo), mada za razliku od pomenutog serijala ovaj anime ne zalazi toliko u prošlost glavnih likova, što nosi i dobre i loše strane. Loša strana je naravno ta da likovi u anime-u nemaju takvu dubinu kao što to imaju u nekim drugim serijalima, a dobra stvar je da ima više borbe nego u drugim anime serijama.

Što se tiče likova, oni, kao što sam to već rekao, nemaju toliku dubinu i karakterizaciju kao što to ima recimo Cowboy Bebop. Po meni, lik devojke Fuu je skroz loše odrađen; ona tu postoji kao jedan objekt oko kojeg je priča napisana, ali se o njenim karakternim osobinama ništa ne zna. Mugen i Jin su samuraji kojima je jedino važna borba; iako su različitog temperamenta, ispod njihove ohole ljušture krije se veliko poštovanje prema jedan drugom, i osećaj protektivnosti prma Fuu, koja je, kao što sam pomenuo, jedan od najviše iritirajućih likova u serijalu.

Konačan utisak jeste veoma dobar. Znam šta ćete reći; ovaj anime će zauvek stajati u senci Cowboy Beobopa, nikada se neće moći porediti sa istim...Ali, ako na trenutak zaboravite na Bebopa, i pogledate ovaj anime bez neke predrasude, shvatićete da je ovo anime sa predobrim scenama borbe i da zaslužuje svoju šansu.


Tekst napisao Perin