Anime recenzije

Rurouni Kenshin: Tsuiokuhen



Godina snimanja: 1999.
Broj epizoda: 4.


[align=justify]Šonen... bah, ne volim šonen i svu predvidljivost koju on predstavlja. Rurouni Kenšin nije izuzetak. Njegova OVA, u drugu ruku, je sasvim druga priča. Duh priče, likovi... sasvim drugi žanr, kao da nisu povezani sa originalnom serijom.

Smeštena 11 godina pre početka originalne televizijske serije, nalazi se u vreme Meiđi revolucije. Prikazuje mladog Kenšina kako biva spašen od strane njegovog budućeg mentora Seiđurua. Skače preko treninga do njegove odluke da prekine ga ne bi li iskoristio svoje veštine da pomogne svetu. Pridružuje se pobunjenicima i radi jedino šta zna – koristi mač u službi Išin Šišija, u ulozi atentatora.


Kenšin je momak koji svoje pravedno i meko srce očvršćuje kako bi učinio ono šta veruje da je ispravno, vodeći se da cilj opravdava sredstva. Ostali likovi nisu podeljeni na uobičajene “dobre” i “loše” momke. Obe strane, i šogunatovi i pobunjenički pripadnici imaju izmešane likove koji su dopadljivi i one koji se mogu prezirati.

Crtež je unapređen u poređenju sa televizijskom serijom, a animacija je glatka. Glasove daju originalni seiđui, a propratna muzika je odgovarajuća. Sve u svemu, daje prijatno iskustvo, ali ništa što se da istaći.

Ovo je kratka OVA za koju i zagriženi ljubitelji originalne serije tvrde da je bolja. Objašnjava neke stvari propuštene u seriji, ali nije neophodno gledati je da biste uživali u ovom kratkom naslovu. Nezaobilazno ljubiteljima samuraja, a preporučljivo i drugima.

Tekst napisao Hedge