Anime recenzije

Robotech - Macross SagaGodina snimanja: 1985-1986
Broj epizoda: 36


Davne 1985. godine prošlog veka, rodila se legenda, legenda poznata kao Robotech. Ovaj anime u američkoj produkciji, jedan je od prvih koji je napravio proboj i zapadnom svetu pružio naznaku šta je to anime. Zbog ove priče mnogi od nas su zavoleli borbene avione, a neki su čak i postali piloti. Međutim, koliko god ovaj naslov snažno zvučao, on je samo delić slagalice u velikom svetu Makrosa.

Veliki svemirski brod iskače iz hipersvemira blizu jedne male plave planete i pada u Japan, na ostrvo Makros. Ratoborna ljudska civilizacija, uvidevši da u ovom univerzumu nisu sami, odlučuje da prekine sve ratove i da, zarad bolje budućnosti ljudskog roda, živi u miru. Sve nacije su se ujedinile i pod vođstvom doktora Langa, jednog od brilijantnih naučnika novoformirane svetske vlade, započeta je popravka velike svemirske tvrđave koja će trajati narednih deset godina.

Priča prati posadu svemirskoga broda (SDF-1) kao i Rika Huntera, mladića koji je radio u letačkom cirkusu svoga oca sve do dana kada je otišao na ostrvo Makros na puštanje u pogon velikog svemirskog broda. Tada u blizini Zemlje iz hipersvemira iskaču brodovi nepoznate vanzemaljske civilizacije, kasnije poznate kao Zentredi. Velika svemirska tvrđava aktivirala se sama od sebe i jednim hicem iz svojih glavnih topova uništila brodove u Zemljinoj orbiti. Ovo je označilo početak novog rata između Zemlje i ove vanzemaljske super sile.

Ostvarenje žanrovski spada u akciju, ali ima veoma jake elemente romanse. Plejada likova koji se pojavljuju je velika, a balans međuljudskih odnosa je, kao i karakterizacija, odlično odrađen. Pored Rika Hantera, u glavni deo likova takođe zapadaju Lin Minmej, Lisa Hejz, Roj Foker, Klaudija, kapetan Gloval...
Kao što smo već i rekli, cela serija je karakterno odlično organizovana, pa se jednostavno i ne oseti ko su glavni, a ko sporedni likovi pošto su svi na ovaj ili onaj način povezani.

Što se tiče tehničke strane ovog ostvarenja, crtež je iz 1985. godine i ispunjava sve tadašnje standarde. Ono što pored sjajne priče diže ovo ostvarenje u sam vrh jeste odlična muzička podloga. Muzika je veoma raznovrsna, tako da se može reći da, pored glavne teme sa uvodne špice, ovaj anime sadrži još sedam odličnih muzičkih numera.

Prvi utisak da se ovde radi o pukom ratovanju pada u vodu. Iako su vanzemaljske sile u svakom trenutku mogle da unište SDF-1, one to nisu uradile zbog nečega što se zove Protokultura, a šta je Protokultura to vam nećemo otkriti, na vama je da to sami otkrijete.
Ko još nije odgledao ovaj anime, moja je preporuka da ga obavezno pogleda. Legendi je malo, a Robotech (Macross Saga) je definitivno jedna od njih.

Tekst napisao GoKu