Anime recenzije

Rental MagicaGodina snimanja: 2007-2008
Broj epizoda: 24


Ljubitelji magije, natprirodnog, ili jednostavno „lakih“ priča i komedije, nastavite da čitate, ostali bi možda želeli da uštede vreme za nešto drugo.

Ovo ostvarenje je prilično epizodno, pa nema „priču“ kao takvu, više epizode koje prate sve teže misije grupe Rental Magica. Pojasnimo – priča se odvija u alternativnoj verziji našeg sveta, gde postoji magija i manje-više se otvoreno koristi, mada u zatvorenim krugovima talentovanih. Rental Magica je jedna od mnogih organizacija koje se bave iznajmljivanjem svojih magova onima kojima su potrebni i koji su sposobni da plate, ali koja je donekle specifična time što objedinjuje magove koji praktikuju različite vrste magija, kao što su shinto, keltsko veštičarenje i onmyoudou. Radnja nas vodi kroz različite poslove gde upoznajemo mnogo toga vezanog za svet magova – magijsko veće, druge grupe, pravila koja upravljaju različitim oblicima magije, magijsku zagađenost, odmetnute magove, duhove, demone...

Priču gledamo prateći glavnog lika, Itsukija, tinejdžera blage naravi sa povezom preko oka. Itsuki je nasledio mesto predsednika Rental Magice kada je njegov otac preminuo. Pored svoje plašljivosti i blage naravi on nikada ne časi časa da pomogne prijatelju u nevolji. Sam bez talenta i za najosnovniju magiju, on ima tajno oružje, oko koje krije povez, koje mu dozvoljava da vidi „tokove“ magije. Serija nam pruža uvid u priče svakog člana grupe, a i šire. Honami, keltska veštica koja koristi magiju prirode. Adelicija, koja koristi Solomonovu magiju da sebi veže i prizove demone. Likovi su dvodimenzionalni i kao takvi nemaju pravu „dubinu“.

Crtež je uredu. Lep i zadovoljavajuć, ali ga ništa ne izdvaja iz gomile. Animacija je većinom tečna, mada se potkrade poneki „trzav“ momenat. Uvodna špica mi se dopala, ima dobar izbor pesme, ali sem toga zvuk u ostalim delovima nisam ni primećivao, što ga čini prolaznim, mada ne vrednim spomena.

Kako bih ocenio ovaj anime? Meni se lično svideo dok sam ga gledao i prilično sam uživao, ali ne mogu bežati od činjenica – ovaj anime je prosečan. Zabavno ostvarenje koje se može brzo odgledati i zaboraviti.


Tekst napisao Hedge