Anime recenzije

One PieceGodina snimanja: 1999-još uvek se snima
Broj epizoda: za sada preko 500


Bogatstvo, slava, moć.
Čovek koji je imao sve ovo bio je kralj pirata Gold Roger.
Poslednje reči pred smaknuće poslale su ljude iz celog sveta na otvoreno more.
’’Moje Blago? Ako ga želite, dajem vam ga! Nađite ga! Sve sam sakrio na jednom mestu zajedno sa mojim najvećim blagom One Piece-om!’’
Ljudi iz celog sveta željni avanture i slave otisnuli su se na otvoreno more.
Ovim događajem svet ulazi u zlatno doba piraterstva.

Na početku, radnja je prilično jednostavna - pratimo tinejžera po imenu Monkey D. Luffy koji je pre 7 godina obećao čoveku kome se divi da će jednog dana postati najpoznatiji pirat na svetu, a to će učiniti pronalaskom One Piece-a. Luffy kreće na putovanje otisnuvši se na okean u buretu naoružan samo dobrom voljom. Prvo će naći posadu a zatim i brod. Naravno posadu i brod neće odmah naći nego će vremenom dolaziti do prijatelja koji će postajati članovi posade. Za razliku od ostalih kapetana Luffy ne zapoveda na brodu; uglavnom se samo provodi ali svoju posadu voli i ceni, i sve bi učinio za nju. Ovo ponašanje je obostrano - posada ga nikada ne oslovljava sa Kapetane - ali ga svi poštuju i dali bi život za njega.

Većina shounen anime pati od neoriginalnosti, većini likova nedostaje dubina, nisu dovoljno prepoznatljivi i lako se zaboravljaju pošto o njima znamo jako malo. Ali One Piece je imun na ovo. Svaki lik je jedinstven i ostaje u pamćenju. Svaki od likova ima svoj san, snagu, manu, ličnost, osobine... Veliki plus svakom liku je njegova prošlost, u većini slučajeva tužna koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Likovi imaju svoju ulogu, nikada ne dolazi do zasićenosti nekog lika ili da neki lik zaseni ostatak. Svaki lik je drugačiji od drugog i svi grade neraskidivu vezu. Prošlošću svakog lika je posvećen po jedan ark. Kada se upoznamo sa glavnim likovima Luffy i posada kreću na Grand Line gde prava avantura tek počinje. Grand Line je najopasnij okean na svetu koji se još naziva Groblje pirata, većina moreplovaca se ne usuđuje da plovi za Grand Line.

U One Piece svetu postoji Đavolje voće (Devil Fruit). Njihovo poreklo je nepoznato ali se zna da potiču sa Grand Line-a pa su zbog toga prava retkost u ostatku sveta i o njima se jako malo zna, skoro ništa. Onome ko ga pojede daje natprirodne sposobnosti ali po velikoj ceni - bićete nepokretni kada upadnete u vodu. Postoje tri tipa Đavoljeg voća.
1. Paramecia, kojim telo dobija osobine u zavisnosti od vrste konzumiranog voća čelik, kamen, guma (Luffy je pojeo Gum Gum voće i dobio sposobnosti gume)
2. Zoan, daje ljudima osobine životinja, ili ako životinja pojede voće daje joj osobine čoveka. Kod čoveka/životinje što je konzumirao ovo voće postoje tri stadijuma.
1. čovek
2. mešavina čoveka i te životinje
3. potpuno pretvaranje u tu životinju
Zoan takođe daje sposobnost čoveku da razume životinjski jezik i obrnuto.
3. Logia, najjače Đavolje voće. Konzumentu daje sposobnost da manifestuje određen element, vatra, led...

Reći da je ovo anime o traženju blaga bilo bi pogrešno. Ovo je anime o prijateljstvu i ispunjenju snova. Svaki član posade ima svoj san. Jedan hoće da bude najbolji mačelavac na svetu, drugi je pošao u avanturu da nađe hrabrost, treći da napravi mapu celog sveta, četvrti da pronađe ribu koja postoji samo u legendama, peti da... Ispunjenje svakog sna leži na kraju Grand Line-a.

Žanr anime, hmmm, žanr… Avantura, Komedija, Drama, Akcija… One Piece ima sve ali nikada ne preteruje sa određenim žanrom. Kada je borba ona je žestoka, kada je tužna scena ona je srceparajuća, kada treba da bude smešan on je urnebesan. Mogu reći samo jednu stvar - ovo je najveća avantura ikada.


Tekst napisao alex5ko