Anime recenzije

One OutsGodina snimanja: 2009
Broj epizoda: 25


Kođima je legenda japanskog bejzbola. Igrajući za Vukodlake, osvojio je mnoge nagrade; no, jednu titulu, najvažniju od svih, nije osvojio: šampionsku. Pokušavajući da pronađe ono što nedostaje njegovom timu, Kođima otvara trening kamp u Okinavi. Tamo, usled raznih okolnosti, Kođima saznaje za igru pod nazivom One Outs, koja koristi određena bejzbolska pravila, i u kojoj dominira bacač Toua Tokuči. Igrajući meč protiv istog, Kođima gubi. Međutim, u revanšu, Kođima uspeva da pobedi Touu i po dogovoru, isti mora da se pridruži slabostojećim Vukodlacima. No, Toua od vlasnika kluba zahteva naizgled neboluznu platu: za svaki aut koji postigne, dobiće pet miliona jena, a za svaki koji izgubi, on će klubu platiti pedeset miliona jena. Poznat kao Kockar, Toua je možda uništio svoju kladioničarsku karijeru...Ili nije? Da li će Vukodlaci osvojiti prvenstvo, da li će Toua izgubiti novac, saznajte gledajući ovaj anime.

One Outs spada u ligu sportskih animea, kao što je Hajime no Ippo, Slum Dunk, Major i ostali. Protogonisti u ovakvim serijalima su mahom propalice i luzeri, koji nenadano dolaze do titule šampiona. No, One Outs se u jednom delu razlikuje od većine pomenutih serijala: glavni junak animea nije nikakva dobrica, on ne prikazuje sport kao nešto junačko, nešto čemu treba da stremimo, nego ogoljava njegovu zlu prirodu: menadžere koje zanima samo novac, nameštanje utakmica, varanje. U ovom serijalu nema galantnih brzih lopti koje spašavaju dan, niti mačoizma, epskih scena, sudara između dva titana, bacača i udarača. Ovaj anime se uglavnom vrti oko lukavih psiholoških smicalica i podlosti. Što nije loše.

Ono što jeste loše, je plitkoća i jednodimenzionalnost ovog serijala. Sva akcija se dešava na igralištu, nema propratne drame niti razvoja likova van igre. Nema pozadinske priče, nema sporedne fabule, nema komičnih scena van terena, ne, ne i ne. Kao rezultat toga, fabula se sastoji iz gomile cinizma, koji, iako u početku biva zanimljiv, nekako ostaje isti sve do kraja serijala, što je potpuno bezze.

Što se animacije tiče, njena snaga leži u dizajnu glavnog lika. Takođe, One Outs je pun lepo odrađenih animacijskih detalja, lepo je predstavljena atmosfera na stadionu i same „borbe“ između bacača i udarača. Što se likova tiče, uživao sam u glavnom liku, ali ostali su jednostavno bledi, ne primećujemo ih kako serijal ide svome kraju. Jedino lik Kađime ponekad blesne kao supernova, ali i to samo, kao što rekoh, ponekad.

U svakom slučaju, One Outs je anime koji vredi pogledati. Đavolske karakteristike glavnog lika i smicalice kojima se služi da bi dobio svaku utakmicu su nešto što drži pažnju kroz ovih dvadeset i pet epizoda. Svakako preporuka, ako nemate šta da gledate. No, nemojte da mislite da je ovo vrh animea. Ne, ima puno boljih. Perin, over & out.


Tekst napisao Perin