Anime recenzije

NarutoGodina snimanja: 2002-2007
Broj epizoda: 220


Pre svega moram reći da ja ne volim shonen žanr, a još manje u svom anime obliku. Zašto sam gledao? Zato što sam mazohista. Sada ozbiljno: kada sam počeo da gledam anime pre nekoliko godina, pre svakog upuštanja u avanturu skidanja animea(internet nije bio brz, a ni stabilan) morao sam da proučim da li je vredan muke. Prirodno, okrenuo sam se forumima da bih čuo razna mišljenja. Malo je reći da je velika većina hvalila ovaj naslov na sva usta, pa sam, prirodno, zaobišao u širokom luku, koliko zbog broja maloumnih fanatika, toliko zbog broja epizoda. Naravno, koliko god bežao, dok god hodiš putem animea, svi oni vode do Naruto-a. Tako sam ja podlegao i na kraju pročitao mangu(koliko je tada izašlo). Imalo je svoje uspone i padove, ali nije bilo toliko loše. Zašto onda ne bih odgledao i anime? Oh, brzo sam saznao zašto.

Počinjemo priču prateći mladog... nindžu? Dečaka u narandžastoj trenerci koji pohađa akademiju da postane nindža. Dečak se zove Naruto, siroče je i glavni delikvent u selu. Slab je u školi, crta grafite po statuama velikih ličnosti i uglavnom je trn u zadnjici svojih učitelja. Naravno, pada ispit za nindžu. Ali tu se priča ne završava, on biva nasamaren da ukrade važan svitak u kome su navodno tajne tehnike njegovog sela. U pokušaju da povrati svitak njegov učitelj biva ozbiljno povređen i Naruto mora da sam povrati svitak od izdajnika. Saznajemo da je delikvent jer ga svi izbegavaju, a on samo želi pažnju. On uspeva da savršeno izvede jednu od tajnih tehnika koja mu je pre bila najslabila tačka i pobeđuje. Impresioniran Narutovom izvedbom i kao čin zahvalnosti, učitelj ga ipak uzdiže na nivo Genina, najniži čin nindže. Novi Genini bivaju podeljeni u grupe od po troje, svaka grupa pod jednim elitnim instruktorom. Naruto upada u tim 7, sa Sakurom(devojkom koja mu se sviđa) i Sasukeom(nadarenim dečakom koji se sviđa Sakuri), pod instruktorom Kakašijem, kod koga pre nikada nije prošla nijedan grupa. Naruto i Sasuke razvijaju zdrav rivalitet i tu je pravi početak serije koja prati njihov napredak na putu nindže i razvijanje njihovih veza.

Oni koji su odgledali nekoliko šonen animea biće upoznati sa glavnim konceptom od kojega ni ovaj naslov ne odstupa. Tu su nindža tehnike koje su u principu moći koje nindža može da prizove radeći poteze rukama u obliku horoskopa i kanalisanjem energije, čakre. Priča često ima nedoslednosti koje su loše maskirane, rezultat slabog planiranja unapred od strane mangake. Anime je pun epizoda nevažnih za priču, koje služe samo da bi se serija razvukla što duže.

Likovi su takođe kliše. Glavni lik, Naruto, je smotlja, koji čistom upornošću gura napred i uprkos totalnom manjku talenta savladava sve prepreke. Tu je rival, Sasuke, koji je izuzetno talentovan(što japanci greškom zovu genijem), koji kroz rivalitet gradi čvrsto prijateljstvo sa glavnim likom. Osrednje talentovana devojka, Sakura, da bi se napravio ljubavni trougao. Priča bi mogla bez nje jer ona ništa ne radi tokom većeg dela serije, sem što žudi za Sasukeom, dok Naruto žudi za njom. Instruktor Kakaši je izuzetno moćan i misteriozan nindža koji nikada ne pokazuje svoje lice. Stupa na scenu samo onda kada njegovi štićenici ne mogu da se izbore sa problemom. Naslov je bogat sporednim likovima koji često imaju udela u priči i koji su često zanimljiviji od glavnog kadra. Likovi polako napreduju kroz priču i odrastaju, što donekle iskupljuje generičnost.

Crtež i animacija variraju od prosečnog do užasnog. Crtež ne odstupa od proseka, a ni ne napreduje kroz 220 epizoda, čak opada. Često se po nekoliko minuta vrte tri različite slike. Muzika ide od prosečnog do solidnog. Par varijacija na istu temu se pojavljuje u svakoj borbenoj sceni, a uvodne animacije su većinom solidno muzički popoločane.

Sve u svemu priča je prolazna, uprkos malom broju nedoslednosti i nerealnosti, likovi se nipočemu ne razlikuju od onoga na šta nas je navikao šonen žanr, a prosečan crtež sa lošom animacijom donekle izvlači muzička pozadina. Šta da kažem? Ne volim ovaj žanr, ali ima par naslova kojih smatram solidnim. Naruto je sredina šonen žanra. Nije loš, ali nije ni dobar. Ljubitelji žanra bi mnogo bolje proveli vreme uz D.Gray Man-a ili History"s Strongest Disciple Kenichi-a.

P.S.
Ko želi da čita pozitivniju recenziju o Narutu, može je naći na Suninom blogu. Link do njega možete naći u Prijateljima, ovde, na Anime Jedinici.


Tekst napisao Hedge