Anime recenzije

!Kako napisati recenziju

Pravila, pravila, pravila...često ih ne volimo, često ih kršimo, ali ista moraju da postoje. Mislim, ne kažem da će pravila (pomalo teška reč, priznajem!) za pisanje recenzija biti teška, da ćemo ih se doslovce držati, ali, shodno činjenici da tekstovi koji će biti okačeni na neki način predstavljaju i naličje samog ANIME OVERDOSE sajta, nameće se logičan zaključak da određeni tekstovi neće biti okačeni dok se ne poprave.

A koja su to pravila kojih ćemo se držati prilikom pisanja recenzije?

Prvo pravilo:
Na početku recenzije, u nekoliko (desetina?) rečenica opišite generalnu fabulu anime-a. U sredini recenzije, u nekoliko rečenica opišite likove iz anime-a. Potom, opišite kakav je anime ostavio utisak na VAS. Zašto Vam se svideo? Zašto Vam se nije svideo? Kome ga preporučujte? Zašto ga baš toj ciljnoj grupi preporučujete? Na kraju recenzije, dajte završnu reč, u maniru toga da je anime mogao biti bolji/gori, i da je, na primer, dobar za ubijanje jednog popodneva, ili da je super-sjajan-bajan, da bolji niste gledali, ili....you catch my drift.

Drugo pravilo:
Pišite tekstove na subjektivan, objektivan i subjektivno-objektivan način. Lično, ja sam pristalica poslednjeg načina (gde kroz vizuru svojih utisaka prikazujete stvari, ali opet zadržavate MALU dozu objektivnosti prilikom pisanja – nešto nalik GONZO novinarstvu, gde izveštač sebe postavlja kao glavnog lika i opisuje stvari koje vidi). Previše subjektivni tekstovi će se morati menjati (da li je uopšte ispravno napisati MORATI MENJATI???).

Treće pravilo:
Recenzije ne smeju biti kraće od stranice i po ili 5000 karaktera u WORD-u sa razmacima.

Četvrto pravilo:
Recenzije bez slova čćšđž neće biti tolerisane! Recenzije slati u Word formatu.

Peto pravilo:
Bez mnogo psovki. Naravno, tu i tamo se provuče poneka psovka (pa ljudi smo!) ali psovanje u većoj meri neće biti tolerisano.

Šesto pravilo:
Na početku recenzije ide slika, to jest COVER anime-a. Potom, u italicu, ide Godina snimanja, a posle toga, isto u italicu, broj epizoda.

Sedmo pravilo:
Recenzije se šalju PERINU, putem privatne poruke. Nakon isčitavanja teksta, Perin i osoba koja je poslala recenziju rade zajedno na njoj, u vidu prepravki, gramatičkih grešaka i čega sve ne. Nakon toga, Perin (ili neki drugi mod) postavlja recenziju na podforum namenjen za to.

S poštovanjem,

AO TIM