Anime recenzije

K-On!Godina snimanja: 2009
Broj epizoda: 13


Yui je šeprtljasta i smušena srednjoškolka i čitavog života se nije imala neki posebni hobi ili istrajnost u bilo čemu. Kad dolazi u srednju školu priključuje se Light Music Clubu (K-On bu) i tada počinje njeno prvo iskustvo sa muzikom, prožeto s mnogo humora i prijateljstva.

Šarm ovog kratkog (i slatkog) animea naime leži u njegovoj jednostavnosti. Divna školska komedija koja je zasnovana na jednostavnoj formuli: šaroliki likovi sa jedinstvenim karakternim crtama. Yui, koja je smotana do bola, energetična Ritsu koja se ponaša više kao dječak nego djevojka, nježna Tsumugi koja dolazi iz bogatije porodice i ozbiljna ali jako plašljiva Mio. Standardna epizoda protiče tako što djevojke nakon škole se sastaju u prostorijama njihovog kluba i... pa vježbaju ali se završi na tome da piju čaj i jedu kolače (što dovodi do jako zanimljivih razgovora). Onda bivaju konfrontirane nekim problemom: kupovanje nekog instrumenta, organizovanje svirke, polaganje testa itd.

Genijalnost u svemu tome leži kako su ti događaji upakovani.Uvijek ima mnogo pretjerivanja u anime stilu i mnoštvo SD (Super deformed, takođe poznato kao Chibi) scena koje događaj ilustruju i pre-slikovito.
K-On! je zaista lako štivo koje se bez pola muke može odgledati da vas oraspoloži. Mene je oduševio zato se jako lako gleda, slobodno se može gledati jedna epizoda za drugom i iako su šale i fore faktički ukorijenjene u svakoj epizodi (npr. Mio udara Ritsu nakon čega ima čvorugu). U animeu kao što je K-On! muzika se nikako ne može zanemariti. Opening je veseo a ending među najboljim koje sam vidio, a tu su još dvije pjesme koje se pojave tokom razvitka radnje u priči.

Jedina primjedba koju ja imam je da je 13 epizoda zaista malo. Priča se stvarno dala proširiti ali možda za anime te termatike i ne treba više. Ipak se nadam drugoj sezoni. :)
Prema meni, preporuka za svakoga, anime je za univerzalnu publiku i nadam se da ćete u njemu uživati kao što sam i ja.


Tekst napisao Foste