Anime recenzije

History's Strongest Disciple KenichiGodina snimanja: 2006-2007.
Broj epizoda: 50


Sa obzirom da je ovo anime od nekih 50-ak epizoda, očekivao sam da bude otrpilike kao i Naruto – da dobro počne, ali da se tamo negde pri sredini serijala zapetlja i na kraju nam ne pruži zadovoljavajući kraj. Međutim, drago mi je što mogu da Vam kažem da sam se prevario. Ovaj anime ima zadovoljavajuću fabulu, kao i definitivan kraj, iako se manga nastavlja.

Širakama Keniči je tipični srednjoškolac, sa tipičnim srednjoškolskim problemom – stalno ga napastvuju, kinje, a i on sam je kukavica. Međutim, ovo se menja kada Keniči sretne Furindži Miju, čiji deda je glavni Učitelj u najjačem dođou na svetu; nesvestan ove činjenice, on se upisuje kao učenik u pomenutom dođou. Tamo pronalazi mnogo Učitelja i svaki je gospodar određene veštine. Kako njegova moć raste, što je ustvari više uticaj njegovog teškog treninga nego talenta, naš Keniči postaje meta najjače ulične bande pod nazivom Ragnarok. Sa obzirom da ga stalno sve jači i jači ljudi izazivaju na dvoboje, on mora još više da se prepusti svojim nenormalnim Učiteljima i njihovom po život opasnom treningu. Da li će Keniči pasti od Ragnaroka, ili će ga uništiti njegovi Učitelji napornim treningom, saznaćete ako pogledate ovaj anime.

Ono šo je odlično urađeno kod ovog serijala jesu likovi; svaki od njih nam daje nešto što je važno za priču, svaki od njih je slagalica u generalnoj fabuli serijala. Iako se radnja ovog anime ostvarenja uglavnom drži Keničija i okreće se oko njega, njegovog treninga i borbi sa Ragnarokom, propratni likovi ostaju upečatljivi i daju nam mnogo humora, gde svaki od likova ima određene osobine ili mane. Doduše, priča ispočetka malo sporo teče, ali se kasnije rasplamsava i dolazi do prave fabule ovog serijala, dolazi do borbi...

Borbe su odrađene sasvim dobro i dosta su uzbudljive. Ako ste fan Džeki Čena, Brus Lija ili Džet Lija, onda je ovo anime za Vas, jer Vas borbe neće razočarati. Oni koji očekuje neku pucačinu, horor elemente ili tako nešto, mogu slobodno da obiđu ovaj anime.

Animacija nije na nekom zavidnom nivou, prije bih rekao da su likovi simetrično nacrtani, ali to sve dodaje njihovim ličnostima, tako da meni to nije predstavljalo toliki problem. Ono što je odlično urađeno, a relativno ima veze sa radom na aovom anime ostvarenju, jeste glasovna gluma, gde su likovi bukvalno oživljeni dobrom glasovnom glumom „vojs aktera“ u ovom serijalu. Doduše, nisam slušao engleski dub, nego japanski, ali je on top notch, kako bi rekli Englezi.

Anime, sa obzirom da potpada pod žanr komedije, šounena i borilačkih veština, pruža sve što ovi žanrovi nude; dobru zabavu; dobre borbe sa mnogo borilačkih stilova. Šta još jedan fan ovog žanra može da poželi? Meni se dosta svideo i mogu da ga preporučim ljudima koji žele da pogledaju nešto opuštajuće, smešno, bez neke filozofije i tame u sebi. Čak sam ovaj serijal pogledao dva puta. I to oba kad sam bio neraspoložen. Da li ste Vi neraspoloženi? Ako jeste, pustite aspirine i kojekakve tablete – ovaj anime je lek za glavobolju i probleme.

P.S.
Anime je pun lepih žena, sa velikim oblinama. Moj favorit je Shigure. :)


Tekst napisao Perin