Anime recenzije

Higashi no Eden (Eden of the East)Godina snimanja: 2009
Broj epizoda: 11 (+ najavljena 2 filma)Morimi Saki je dvadesetdvogodišnja devojka na apsolventskoj ekskurziji u SADu. (Neverovatno, počeo sam da pišem tekst bez ikakvog uvoda - zemljo, otvori se! :)) Iako je ekskurzija pokrivala samo Njujork, Saki je rešila da poseti i Vašington kako bi videla Belu kuću. Prilikom razgledanja, Saki upada u nevolju jer je viđena kako baca neidentifikovani predmet preko ograde Bele kuće (u pitanju je bio novčić namenjen fontani). Pre nego što čuvari stignu da intervenišu, u pomoć joj pristiže nepoznati mladić, potpuno nag, u rukama držeći mobilni telefon i revolver.

To je manje-više početak serije. Kasnije saznajemo da mladić pati od amnezije, da na telefonu koji je držao u ruci ima 8 milijardi jena kredita i da pomoću tog istog mobilnog može da zahteva ispunjenje želja, koje će se naplaćivati pomenutim parama. Takođe saznajemo da je nekoliko meseci pre događaja prikazanih serijom Japan napadnut pomoću deset tomahavk projektila, događaj nazvan "Careless Monday" usled čudesnog izostanka ljudskih žrtava.

Epizode koje dolaze prate potragu Tokizawa Akire (ime koje je mladić bez sećanja prisvojio) za svojom prošlošću, koja takođe otkriva uzrok i počinioce terorističkih napada na Japan. Toliko o kratkom opisu priče, da sad pređemo na stvar - da li ova serija valja i, ako je odgovor potvrdan - zbog čega?

Higashi no Eden je kombinacija SF trilera i drame, sa primesama komedije praćene malim dozama romantičnih tema. Na prvi pogled biste rekli da ovakav bućkuriš žanrova nema šanse da valja ali izgovorivši to ne biste mogli više da pogrešite. Serija vas (ili je to makar tako bilo u mom slučaju) kupuje u prvih nekoliko minuta - likovi deluju vrlo prirodni, a primećuje se i hemija između Saki i Akire, ma koliko to čudno zvučalo kada se govori o nacrtanim likovima. Priča je zanimljiva i zagonetna i tera vas da seriju odgledate u jednom dahu. Muzika i animacija su takođe odlični, i jedina zamerka koju mogu uputiti na račun serije je ta što su producenti odlučili da je završe sa dva filma, koja sada nestrpljivo iščekujem.

Toliko od mene. Broj tekstova u julu - 3, lični rekord postavljen, bravo ja! :D


Tekst napisao Fingolfin The Elf King