Anime recenzije

GunGraveGodina snimanja: 2003-2004
Broj epizoda: 26


Brandon Heat i Harry McDowell su najbolji prijatelji još od detinjstva. Svoj život su provodili na ulici – sve dok jednog dana nisu stali na žulj pogrešnim ljudima i njihov naivni i slobodni način života nije nasilno prekinut. Bez ikoga da ih podrži, odlučuju da se pridruže organizaciji poznatijom kao Milenion, mafijaškom klanu koji im je pružio izlaz iz očajne situacije. Sada Brandon mora uzeti stvar u svoje ruke i pomoći Hariju da se uzdigne do najmoćnije pozicije Mileniona. Međutim, kako se Hari sve više i više penje na lestvici ove mafijaške organizacije, Brandon u njemu vidi nešto što će ga možda naterati da spreči svoga prijatelja u ostvarenju cilja. Šta će Brandon odlučiti? To ćete saznati ako pogledate ovaj anime prepun lojalnosti, prijateljstva, izdaje i kajanja.

GunGrave je anime za koji definitvno mogu da kažem da je ostao dobar od početka do kraja. Brendon Heat i Harry McDowell su jedni od najbolje okarakterisanih likova koje sam sreo u nekom anime-u. Kroz čitav anime se proteže teza nihilizma. Čemu trebamo posovetiti svoj život? Svaki lik u ovom serijalu izgleda ima drugačiju ideju. Brandon Heat je svoj život posvetio tome da zaštiti svoje prijatelje. Međutim, kada ti prijatelji okrenu leđa, da li je ta lojalnost zaista najbolji način da neko proživi svoj život?

Ovaj anime ima veliku dubinu, i daje nam odgovore na mnoga pitanja koja su se i nama često vrtila u glavi. Kraj anime-a se može opisati samo jednom rečju – predobro! Sudbina likova je onakva kakva i treba da bude – nijedan lik nije pošteđen svoga usuda, iako se mi poistovećujemo sa nekima od njih. Interesantno je da se ovaj akcioni anime ne fokusira toliko na nasilje; iako akcione scene nisu loše, sve to bledi u odnosu na samu fabulu GunGrave-a.

Što se tiče likova, oni su mnogo dobro urađeni u ovom anime-u. Iako se Brandon Heat smatra glavnim protogonistom priče, često mi se činilo da su ljudi koji su radili ovaj anime ustvari tajnovito provukli Harija kao glavnog lika ovog anime-a. Što se tiče ostalih likova, iako nisu duboko razrađeni, imaju svoju vrednost. Postoji mnogo sporednih likova u ovom serijalu, ali čudno je da su dosta upečatljivi i lako se pamte, za razliku od nekih sporednih likova drugih serijala sa sličnom tematikom.

Ovaj anime će se verovatno svideti fanovima kojima se sviđaju recimo Berserk ili Trigun. Iskreno, ja sam se vraćao ovom anime-u 2-3 puta, i svaki put sam ga sa uživanjem gledao. Iskrena preporuka svima koji vole dobru priču sa dosta zapleta i akcije. Uživajte!


Tekst napisao Perin