Anime recenzije

Great Teacher Onizuka (GTO)



Godina snimanja: 1999-2000
Broj epizoda: 43


Eikići Onizuka je dvadesetdvogodišnji bivši pripadnik motociklističke bande. Gubeći vreme vireći pod suknje prolaznicama u tržnom centru on upoznaje devojku koja pristaje da izađe sa njim. Onizukini planovi za rešavanje od nevinosti u poslednjem trenutku padaju u vodu, kada se pojavljuje njen dečko u obliku srednjovečnog nastavnika, kome ona skače u zagrljaj i odlazi ostavljajući Onizuku tužnog i zamišljenog. Kao produkt Eikićijevog razmišljanja proizlazi zaključak da, ako želi da se reši nevinosti i dominira devojkama, treba da postane nastavnik. Sasvim logično, zar ne?

Put do mesta nastavnika nije lak za nekoga ko je završio trećerazredni fakultet, pa i to sa mukom. Ipak, on uspeva da dobije mesto privremenog nastavnika, kao probni period studenta u učenju. Doživljava nekoliko neprijatnih događa koje rešava na, najblaže rečeno, nekonvencionalne načine. Po završetku probnog perioda on shvata da, iako su mu početni razlozi bili pogrešni, stvarno uživa u poslu predavača. Ne shvatite me pogrešno, on ostaje perverznjak, ali dobroćudni.

Posle nekoliko nevolja koje su uključivale lošu organizovanost, konflikt sa perverznjakom, za kojeg se ispostavlja da je zamenik direktora u školi za koju se kandiduje kao profesor i još malo neorganizovanosti, ostavlja dobar utisak na direktoricu kojoj se dopada njegov "svež" pristup i dobija posao razrednog starešine najdelikventnijeg odeljenja u školi. Svojim prirodnim šarmom i otvorenošću polako, jednog po jednog, pridobija učenike. On ne iskorištava svoje učenike i stvarno pokušava da im pomogne...na svoj način.

Eikići Onizuka je simpatičan lik koji lako prirasta za srce. Na mene je ostavio trajan utisak i želju da i sam postanem učitelj, želju koju i dalje pokušavam da ostvarim i ako budem bio makar upola dobar kao on, biću zadovoljan. Ispod naizgled varvarske i nerafinirane površine krije se meko srce koje stvarno mari za svoje učenike ispoljavajući, ne mali, nivo tolerancije i samopožrtvovanosti, koji će vas ponekad iznenaditi.

Oni koji odgledaju dovoljan broj anime-a posle nekog vremena u skoro svakom naslovu dobijaju osećaj déjà vu-a, ali ne i ovde. Serija je sastavljena od četrdeset i tri epizode i svaka će se činiti svežom i ostavljati vas gladnim za još avantura otkačenog nastavnika. Crtež je netipičan za anime, sa time da su lica i izrazi istih predstavljani realnije, mada nekada prenaglašeni, a ne sa "anime očima" i sličnim uprošćenim karakteristikama uobičajenim za većinu anime ostvarenja.

Ovo anime ostvarenje je inspirisano istoimenom mangom, sa malim odstupanjima u pojedinim događajima i likovima, ali na to su navikli svi poznavaoci anime kulture. Kraj anime-a me je ostavio sa željom za još, a manga, koja traje nekoliko puta duže od njega, jedva je zadovoljila tu želju, jer, pravo da Vam kažem, meni Onizuke nikad nije dosta.


Tekst napisao Hedge