Anime recenzije

Ghost HuntGodina snimanja: 2006-2007.
Broj epizoda: 26


Mai Tanijama je srednjoškolka koja spletom okolnosti upoznaje Kazuja Šibuju, vlasnika agencije za natprirodne delatnosti. Njih dvoje, sa još par pomoćnika dobili su zadatak da istraže paranormalne aktivnosti u školskoj zgradi za koju se veruje da je ukleta. Kada reše slučaj Mai nakon određenog vremena ponovo kontaktira Šibuja, i ovoga puta joj nudi honorarni posao "lovca na duhove." Dok rešavaju misteriozne slučajeve, Mai polako počinje da se zaljubljuje u glavnoga lika, i priča počinje lagano da se odmotava...

Ghost Hunt spada u horror anime, ali me nije nešto preterano ni prestrašio niti oduševio. Okej, arkovi u priči nisu toliko loši, ali su dosta providni; mislim da samo u jednom arku nisam skontao ko je "duh", ili ko je "uklet". Ono što je dobra stvar jeste to da ovaj anime pruža scene duhova tako da mi duhove retko kad vidimo; uglavnom su to "creepy" zvukovi, koji su često strašniji nego sam pogled na duha. Ovi zvukovi, sniženja tepmerature, pomeranje objekata su skroz dobro uklopljeni u arkove, a priča se, u arku, dobro odvija (iako je predvidiva) i duhovi se pojavljuju tačno onda kada treba. No, ono što je manjkavost u ovome serijalu jeste to što ne postoji neka generalna priča. Anime se samo sastoji od arkova – dobije se slučaj, reši se slučaj, i gotovo. Svi glavni likovi prežive, svi su na kraju sretni i to je to.

Likovi su ono što u ovome serijalu smatram najvećom manom. Uopšte nisu dobro razrađeni – karakterizacija je na "nultom" nivou. Ovo je uglavnom zbog toga što anime nema generalnu priču, kao što sam već spomenuo – jednostavno, arkovi u priči ne dozvoljavaju da se likovi dovoljno okarakterišu i osmisle. Takođe, likovi su puni "arhetipa"; tačno ono što ste videli u mnogim anime serijalima, videćete i ovde. Animacija je osrednja, muzika služi svojoj svrsi, ali je lako zaboravimo (naročito ja koji ni ne obraćam pažnju toliko na muziku).

Ghost Hunt je anime koji sam odgledao nakon dva meseca apstinencije od anime serijala – generalni utisak nije loš, iako anime i nije nešto posebno. Iako ima solidne individualne arkove u priči, nedostatak generalne fabule i loša karakterizacija likova je ono što će većinu ljudi odbiti od ovoga serijala.


Tekst napisao Perin