Anime recenzije

Full Metal AlchemistGodina snimanja: 2003-2004
Broj epizoda: 51


Pre nego što počnem sa opisom, par napomena. Prva je da će biti
malih spojlera. Trudio sam se da ih u potpunosti izostavim ali nije išlo. Ne brinite se, ništa preterano bitno ne otkrivam, ali opet – svaki spojler kvari užitak, ma koliko neznatno. Druga je da tekst nije kratak, niti mi je bila namera da ga takvim učinim. Only the strong shall prevail! Treća je da će se verovatno više svideti ljudima koji su već gledali seriju nego onima koji će to tek učiniti. Nadam se da vas tekst neće odvratiti od gledanja, namera mu je upravo suprotna. Toliko o napomenama.

Fullmetal Alchemist je serija koja prati doživljaje braće Elrik – Edvarda i Alfonsa – fokusirajući se na njihovu potragu za Kamenom Mudrosti, najmoćnijim artefaktom u alhemiji. Ed i Al, posle neuspelog pokušaja oživljavanja svoje majke upotrebom alhemije (preciznije, upotrebom ljudske transmutacije), postaju rešeni da vrate sve što su izgubili u tom katastrofalnom eksperimentu: Ed svoju desnu ruku i levu nogu, a Al svoje staro telo. Kako bi ovo omogućili, braća odlučuju da se posvete detaljnom proučavanju alhemije postajući Državni Alhemičari.

E, sad, pitanje koje će čitaoce ovog bloga najviše zanimati – šta ovu seriju čini toliko posebnom? Zbog čega je vredi gledati? U mom slučaju, na prvom mestu su likovi: svako od zapaženijih likova ima svoju motivaciju, svoju pokretačku silu. Svaki lik je drugačiji. Svaki lik je živ. Svakog vidite kao stvarnu osobu, a ne tvorevinu nečije mašte umetničkim darom i uz pomoć tehnologije prenetu na ekran. Negativci u suštini nisu pravi negativci. Za dosta njih se vidi da pate i da (iako će ova izjava izgledati možda pomalo smešno kada pogledate seriju) imaju dušu. To nisu osobe koje biste mrzeli već pre sažaljevali, i to na milion različitih nivoa.

Na drugom mestu ali neraskidivo povezano sa prvim – emocije. FMA je u meni izazvao najraznolikiji spektar emocija – smejao sam se, strahovao, bio napet, nervirao se, bio na ivici suza ko zna koliko puta... A sad povežite ovo što sam do sada naveo sa fenomenalnom pričom, jakom atmosferom, odličnom animacijom i s vremena na vreme izuzetno srceparajućom muzikom koje se ni velikan poput Morikonea ne bi postideo i dobili ste kombinaciju koja teško da nekog može ostaviti ravnodušnim. Jesam li rekao da su priča, atmosfera, animacija i muzika odlični? Jesam? E pa kažem to ponovo, čisto da ne bude nekakvih nejasnoća po tom pitanju.

Na red dolaze gorepomenuti likovi. Pošto ih ima stravično mnogo, a bila bi zaišta šteta da nekog izostavim, ograničiću se samo na glavne junake, Eda i Ala. Znam da ovim rizikujem da izazovem Bes Pravednika ili makar okorelih fanova ali šta da se radi.

Ed, stariji brat, petnaestogodišnji je dečak i osoba čijim nadimkom je serija krštena - Fullmetal Alchemist je nadimak koji je Ed dobio kada se pridružio Državnim Alhemičarima (mada ga skoro uvek mešaju sa Alom, hodajućim oklopom). Postavši Državni Alhemičar sa samo 12 godina, Ed je najmlađa osoba koja se ikada pridružila tom redu. On takođe poseduje jednu neobičnu veštinu - izvodi alheimjska preobražavanja bez kruga za transmutaciju. Izuzetno vezan za majku, Ed je još od malena mrzeo oca zbog toga što ih je napustio. Tokom cele serije, Eda na delanje goni želja da svom bratu vrati staro telo, izazvana osećajem krivice zbog nesreće koju su izazvali pokušajem ljudske transmutacije. Šta još reći o Edu? Izuzetno inteligentan, odlučan, dobrog srca ali često izuzetno plahovit i gadne naravi (naročito kada drugi komentarišu njegovu visinu).

Al, mlađi brat, je četrnaestogodišnji dečak čija je duša vezana za čelični oklop od strane starijeg brata, Eda. Iako bez svog pravog tela, Al često pokazuje više brige za Eda i vraćanje njegovih starih udova nego za vraćanje svog sopstvenog obličja. Iako nesumnjivo talentovan, Al nije postao Državni Alhemičar. Razlog za to leži u činjenici da bi u tom slučaju njegov i Edov greh bio otkriven - ljudska transmutacija jedan je od tabua u alhemiji i smatra se zabranjenom veštinom. Iako je i on sam bio izuzetno vezan za majku, Al nikada nije zamrzeo oca kao što je Ed učinio. To je često bio i predmet njihovih brojnih svađa iz detinjstva. Al je takođe neverovatno bistar, ali ipak ne tako odlučan kao Ed. Međutim, ono što nema u odlučnosti, Al nadoknađuje dobrotom - mirne naravi i dobrog srca, Al je daleko osećajnija i prijatnija osoba od svog starijeg brata.

To je to od mene. Ako ste stigli do ove tačke bez preskakanja određenih delova, vaša upornost nesumnjivo je vredna hvale. Nadam se da vas je tekst naveo da, ako ništa drugo, makar razmislite o gledanju serije. Ako ne sam tekst, nadam se da su to učinili linkovi :D


Tekst napisao Fingolfin The Elf King