Anime recenzije

Devil May CryGodina snimanja: 2007
Broj epizoda: 12Devil May Cry je rađen po PS2 igrama. Ne bojte se ako ih niste igrali; anime je lepo urađen i objašnjen tako da niste ništa izgubili - možda će vam jedino biti čudno zašto su neki likovi toliko jaki. Za razliku od igara gde se u svakom delu Dante-u pridružuje različit pomoćnik sa vremena na vreme, anime ih sve spaja u jednu celinu. Svi likovi iz igre su tu plus neki novi.

U dalekoj prošlosti demoni su napali ljudski svet. Bili su na korak do uništenja ljudskog sveta kada se jedan od najjačih demon Sparda zaljubio u ljudsku ženu Evu. Sparda je odbacio puteve zla i izabrao je da se bori za spas čovečanstva, na kraju je čak i uspeo da porazi Lodra Mundusa i vrati se u ljudski svet da živi sa Evom. Sa njom je imao 2 sina, blizance Dante i Vergil. Sparda je zapečatio portal za demonski svet ali bi sa vremena na vreme dolazilo do pukotina i nekolicina demona je uspevalo da prođe u ljudski svet. Sparda nikada nije prestajao sa borbom i u jednoj borbi je poginuo. Od tada je Eva u bekstvu sa dečacima i nikada se ne zadržava na jednom mestu. Posle par godina i nju demoni uspevaju da ubiju. Ovde se Dante i Vergil razdvajaju. Dante je rastao sa mržnjom u srcu i kasnije će postati najbolji lovac na demone, dok je Vergil otišao u svet demona da pronađe moć sa kojom će moći da postane njegov vladar.

Anime ima 12 ep (~ 4h) i gleda se u jedom dahu. Dante je otvorio privatnu radnju protiv paranormalnog po imenu Devil May Cry. Svaka epizoda predstavlja po jedan posao koji Dante prihvata. Primetićete da epizode nemaju veze jedna sa drugim i da ih možete gledati preko reda ali ovo važi do 10. epizode kada se svi poslovi slivaju u jedan i saznaćemo ko sve stoji iza demona sa kojima sa Dante borio, saznaćemo zašto je Dante bio na testovima i ko je taj poslednji demon kojeg će Dante poraziti u anime-u.

Kao što se i dalo očekivati anime nije pretrpan likovima. Ima ih svega nekolicina. Morrison, stariji vrlo inteligenti čovek koji Dante-u nalazi poslove. Patty, mala devojčica koju Dante i Morrison usvajaju posle prvog posla. Lady, žena lovac na demone, koja sa vremena na vreme radi sa Danteom. Trish, koja jako liči na Danteovu majku. Nju je stvorio Lord Mundus da odvede Dante-a u demonski svet, ali ona počinje da gaji osećanja prema Dante-u i zajedno ubijaju Lorda Mundusa. U ovom anime-u nema razvoja likova. Sporedni likovi su lepo urađeni ali najviše pažnje je posvećeno Dante-u, ali kao što pogađate ni on se ne razvija u toku anime-a nego se prikazuje ono u čemu je Dante najbolji. Dante je oprezan, arogantan, voli da se razmeće i ne trpi sranja ni od koga. Takođe je dosetljiv i ima odgovor na svaku provokaciju. Ima zavist prema pici i sladoledu od jagode. U većini slučajeva uvek je nekome dužan pare a taj neko je uglavnom Lady. Dante je miran, staložen nikada ne pokazuje znake straha ali se lako iznervira. Kada se ne bori sa demonima onda se izležava, sluša hard rock ili spava iako je dan.

Jedina mana anime-a je plitkoća-slaba priča. Pošto Dante nema glavnog neprijatelja nema ni pozadinske priče, tako da je ovo jednostavno anime pravljen da se vidi koliko je Dante dobar. Ovo nije loša stvar, i svi ćete uživati u akciji, ali ako tražite nešto duboko sa porukom ovo nije anime za vas. Koliko je priča slaba, toliko su crtež i animacija dobri. Takođe i zvuk je na istom nivou kao i crtež i animacija. Treba napomenuti da svaka epizoda ima svoju pesmu.

Meni se anime dopao, pogledao sam ga iz jednog gledanja. Nekima se ne dopada jer je Dante prejak i uglavnom sve ubija iz 1-2 poteza. Meni se to najviše sviđa jer je na pravi način pokazana Dante-ova snaga.


Tekst napisao alex5ko