Anime recenzije

Detective ConanGodina snimanja: 1996-?
Broj epizoda: preko 598Šiniči Kudo je poznati detektiv tinejdžer, kojeg često porede sa Šerlokom Holmsom. No, uskoro se njegov život menja iz korena: tokom rešavanja jednog slučaja, upada u zamku i, pod dejstvom eksperimentalne droge, njegovo telo postaje telo sedmogodišnjaka. Ne bi li sakrio svoj pravi identitet, Šiniči menja ime u Edogava Konan (prepoznaćemo da je ovo ’Edogava’ ustvari omaž imenu Edogava Ranpo, poznatom japanskom piscu detektivskih romana). Može li taj sedmogodišnjak, pomoći svojoj porodici i nastaviti rešavati slučajeve kao dosad?

Elem, Detective Conan nije loš anime. Ali – a uvek postoji ono ali! – mnogo je dugačak. Da, anime spada u maratonski serijal, od 600 i kusur epizoda. I još se prikazuje. Stoga, vi koji ne možete gledati serijal duži od dvadesetak epizoda, slobodno preskočite ovaj rivju.

Anime spada u detektivski žanr; Edogava Konan se susreće sa nekom misterijom, pomaže u rešavanju slučaja, end of story. Pozitivna strana ovog animea su likovi; zaista su sjajni, dobro okarakterisani. Moj favorit je Kagorou :) Pored dobrih likova, ono što održava pažnju jesu misterije i slučajevi koje glavni lik rešava. No, ovde primećujemo jedan downside: generalna fabula sporo teče. Ali, ako želite anime koji će Vam probuditi želju za misterija, detektivskim fazonima i ako volite Šerloka Holmsa, onda je ovo anime za Vas.

Animacija nije nešto, dok je muzika, s druge strane, vrhunska. Likovi su dobro predočeni, ali zaista loše nacrtani; doduše, mene crtež ne zanima toliko koliko priča, ali red je da se pomene i upozori na mane samog serijala.

Ovaj serijal ne poseduje visoke kvalitete detektivskog žanra, niti emocionalne dubine nekog ozbiljnog anime ostvarenja, ali njegova tinejdžerska komponenta ima nešto što epizodični anime serijali poseduju: svaka epizoda stoji na pravom mestu u slagalici generalne fabule. Vi što vole maratonske anime, koje su mahom epizodične, verujte, ovo je anime za Vas.


Tekst napisao Perin