Anime recenzije

Code GeassGodina snimanja: 2006-2008
Broj epizoda: 50


U bliskoj budućnosti, presveta Imperija Britanije zauzima više od pola svijeta. Japan, kao i ostale nacije, biva indetifikovan samo brojem - Area 11. Godinama kasnije, odbačeni Britanski princ, Lelouche vi Britanija diže ustanak protiv sopstvene domovine. Kao veoma pametan i inteligentan lik, uz pomoć moći koju je dobio od čudne ženske osobe čiji su inicijali imena C.C, Lelouch kreće u osvetu protiv ostatka sveta. Šta će se desiti sa Lelouchem i kako će se sve završiti, možete saznati ako pogledate ovaj anime koji od srca preporučujem.

Moram se izjasniti kao osrednji meccha fan. Volim Neon Genesis Evangelion, Code Geass i Tengen Toppa Gurren Laggan. Sad zašto sam se kao osrednji ljubitelj mecche oprijedijelio za opis meccha serijala?
Pa jednostavno: jer je to Code Geass. Priča je puna spletki i preokreta, koji će vas sigurno iznenaditi. Ukoliko mislite da je serijal predvidiv gadno se varate i predlažem vam da se spremite na nekoliko izjava tipa “O, moj Bože!” tokom gledanja ovog serijala. Srž ovog predivnog anime-a čine spletke međuljudskih odnosa uvučene u beskrajni vrtlog politike i izdaje. Fašistička (teška riječ ali neophodna) vladavina Britanije tjera mladog princa Leloucha u pobunu. Lelouch je inteligentan samostalan mladić sa izuzetnom sposobnošću taktiziranja. Njegov najbolji prijatelj Suzaku, koji je naravno Japanac, se pridružio Britanskoj vojsci kao naturilzovani Britanac (što je zakonski moguće). Kao da ta dilemma nije dovoljna – Lelouch sreće misterioznu dijevojku C.C. (Shi Tsu) koja mu daje natprirodnu sposobnost Geass. Zettai merei da. Kad Lelouch nekom da naredbu kome gleda u oči dotični NE MOŽE da odbije, što će Lelouchu pomoći da osnuje ustaničku vojsku krijući se iza imena ZERO I dodatno mu olakšati taktiziranje.

Kao što rekoh mene oduševljava krajnje genijalno ispletena priča. Zamislite istripane vojne robote; emocionalno okrznute likove; dodajte tome malo makijaveističke intencije i ludog genija i imate moderni Rat Ruža. Likovi su jako interesantni I posebni. Svaki lik kao da će iskočiti iz ekrana jer jednostavno odišu realnošću. Jako lako se možete vezivati za njih (Perin bi sad pisao o oblinama no ja ću to da izbjegnem :P) i tokom priče ne bivaju pošteđeni brutalne realnosti. Muzika se slaže sa ambijentom svake epizode I kao fan openinga i endinga moram reći da su me muzički prilozi obe sezone oduševile. Animacija je na neki način, lošija u odnosu na serijale koji su se javili ovih godina, ali iskreno, meni to nije važno, jer ovaj anime više odiše dobrom pričom i karakterizacijom likova nego samom animacijom. Borbe su odrađene na zaista visokom nivou, a sami, u nedostatku bolje reči, “psiho” napadi Leloucha su toliko mindfuck, brutalni, i, po prvi put da iskoristim riječ na ovom blogu, sjebani, da ćete se često hvatati za glavu misleći: “Bože moj, pa ovaj nije normalan!”

Pun mindfuck momenata tako reći ovaj serijal ima odličnu priču, koja sa sobom nosi realne crte neke dalje budućnosti koja možda nas sutra čeka samo u drugačijem obliku. Serijal definitivno preporučujem i ljubiteljima i mrziteljima mecha anime-a: ovo je serijal koji je pun iznenađenja, i koji će u vama prouzrokovati razne emocije i pokazati možda, neku brutalnu budućnost koja nas, kao što sam već rekao, čeka.


Tekst napisao Foste