Anime recenzije

Carried by the Wind: Tsukikage RanGodina snimanja: 2000.
Broj epizoda: 13


Gospa Ran, samoproglašena ‘prelepa lutalica’, je samuraj koji putuje Japanom u potrazi za dobrim sakeom i hranom kojom će napuniti svoj nezasiti stomak. Zajedno sa brbljivom I dosadnom Meow, majstorom Iron Cat Fist borilačke veštine, ona susreće mnoge likove I sukobljava se sa banditima, pokvarenim gradonačelnicima I zlim kultovima. Pratite putovanje ovoga dua, kroz trinaest dosadnih epizoda (ako ste voljni).

Pre svega, ovaj anime me ponukao svojevrsnim ‘tagom’ na određenom sajtu za anime preporuke – pisalo je – samuraji, feudalni period. Wow, pomislih! Ako bude kao Kenshin ili nešto slično, onda ću biti prezadovoljan! No, anime je definitvno ispao jedno od najdosadnijih ostvarenja koje pogledah. Prvo, nikad nisam voleo ženske protogoniste kao glavne likove priče – okej, ne bi mi to toliko smetalo, da ovaj anime ima priču. Ne, anime je epizodičan - likovi idu od grada do grada I sreću određenog čoveka ili ulaze u neke situacije, I krene da se razvija sasvim predvidiva priča. Kraj kao kraj je takav da se ne može uopšte ako posmatrati – tvorci ovog serijala su definitvno stalu u epizodama, mada sam im bio zahvalan na tome, mislim da to nije u redu prema fanovima (ako ih ima) ovoga serijala.

Likovi su mnogo dosadni – kao najdosadnijeg bih izdvojio pomenutu Meow, koja nikako da nauči da začepi gubicu, koja je glupa i nezanimljiva kao jedan od glavnih likova. Korištenje istih fora je ono što mi je peklo uši kod ovoga serijala. Glavna junakinja, gospa Ran, je imala veliki potencijal što se priče tiče, ali mi o njoj ništa ne saznajemo tokom 13 epizoda, nego samo osnovne crte karaktera – prošlost je zanemarena.

Elem, anime mi se ogadio - uz njega, umesto da mi dosadni sati brže teku, samo su se usporili I jedva sam čekao da se serijal završi. Pitate se onda zašto sam ga pogledao? Pa, trenutno sam u mazohističkom raspoloženju, tako da sam morao da se kaznim gledanjem ovoga serijala - sem tog, nemojte da se žalite – zarad opšteg dobra anime gledalaca, morao sam da se žrtvujem. Perin, over & out.


Tekst napisao Perin