Anime recenzije

Black LagoonGodina snimanja: 2006
Broj epizoda: 24


Ah, red je da napišem nešto o anime-u koji me navukao na anime. Ja, za razliku od Alex5ko-a, ne volim mecha (robotske) anime – jednostavno, meni su bezze tamo neki roboti što se tuku za dominaciju nad svetom. Inače, kada se pomene anime, uglavnom laici pomišljaju na robote – takav sam jednom davno bio i ja, sve dok nisam preko youtube-a pogledao Crnu Lagunu.

Okajima Rokuro je potrčko u kompaniji za koju radi – međutim, tokom jednog poslovnog putovanja, njegov brod napada grupa modernih pirata. Nakon što ga kidnapuju, on na svoju nesreću otkriva da je glavna briga njegovih poslodavaca da ne dopuste da se važni dokumenti nađu u pogrešnim rukama, pa makar to bilo i po cenu života njihovog kurira, to jest, samog Okajime. Sada, uništenog života i zajedno sa gomilom ljudi koji su relativno prijateljski nastrojeni (koliko god to moderni pirati mogu biti), naš junak, pod alijasom „Rok“, odlučuje da se pridruži ovoj bandi plaćenika, i započne novu karijeru u mračnim uglovima Južnog Kineskog Mora.

Crna Laguna je prava akciona serija. Pištolji, pucnjava, plaćenici, sumnjivi poslovi – i sve to zabibereno naivnim glavnim protogonistom, koji dolazi u česte sukobe sa jednim od svojih radnih kolega – devojkom kratkog fitilja i lake na obaraču, pod imenom Rebeka ili, kako ju od milja zovu, Revi. Ovo je najlepša anime devojka koju sam dosad video u nekom anime-u i moj pravi tip žene (Hai, Hai, jesam perverzan).

Verovatno neki od vas misle da se ovaj anime samo sastoji od mnogo akcije – to nije istina. Dijalozi u anime-u zauzimaju skoro njegove ¾, dok na akciju otpada ¼. Ti dijalozi se ne primećuju zbog dobro odrađenih akcionih scena, što je to za mene veliki +. Ovo je definitivno mogao da bude najbolji anime 2006-te godine, jer je imao tako dobar scenario i priču da je jednostavno nemoguće kako su ga mogli onako u drugoj sezoni zbrzati i pokvariti. Poslednji ark je neverovatno loš. Ono što odskače od svega jeste pokušaj scenarista da ubace dijaloge na engleskom jeziku, što je na kraju mnogo pokvarilo priču. Možda se čak može reći da arkovi u serijalu ne deluju uvek kako treba – nekada su mnogo dobro odrađeni, dok sledeći put budu toliko loši da se jedva gledaju.

Likovi u Crnoj Laguni su neverovatno realni što odskače od klišea većine anime-a. Naročito su dva glavna lika, Rok i Revi, fantastično urađeni i po njima možemo da vidimo pozadinsku i filozofsku misao moralnog relativizma koja se proteže kroz čitavi anime.

Iskreno, meni je bilo žao što se ovaj anime završio. Veoma mi se dopao (kao što mi se dopala i Revi :-), i znam da sam ga gledao sa velikim uživanjem. Iako mi ne spada u Top 5 anime-a, ipak, ovo je anime koji svaki obožavatelj akcijskog žanra treba da pogleda.


Tekst napisao Perin