Anime recenzije

BerserkGodina snimanja: 1997-1998
Broj epizoda: 25


Rođen iz mrtve žene koja je visila na vešalima, Gats je uvek živeo na granici između života ili smrti. Nakon teškog detinjstva, svoje odraslo doba provodi u brutalnoj borbi, odmeravajući svoju snagu sa drugima i tako postajući sve jači i jači. Život je bio jednostavan za Gatsa, sve dok nije upoznao Grifita - karizmatičnog i ambicioznog lidera grupe plaćenika, Družine Sokola. Kada Gats izgubi u duelu od Grifita, nevoljno se pridružuje Družini Sokola, i bez obzira na sve, postaje nakon nekog vremena privržen njima. Međutim, kako Grifit vodi svoje ljude od pobede do pobede, krvavi ratovi i okrutna politika na dvoru otkrivaju njegovu mračnu stranu za koju niko nije znao. Uskoro, ono što je izgledalo kao normalno osvajanje postaje borba za čovečanstvo i život. Može li Gats, običan ratnik, spasiti one koji su mu najdraži, sve vreme noseći tamu sa sobom koja ga prati kroz čitav život?

Ono što iznenađuje kod fabule Berserka, jeste činjenica da su različiti elementi dobro uklopljeni: uzmimo za primer priču o čoveku koji želi moć po svaku cenu; dodajte tome priču o čoveku koji ne misli ni na šta drugo nego na sledeću borbu; pomešajte to sve s demonima i brutalnošću; dodajte neke genijalne političke manevre i ono što dobijate je moćan spoj mračnog fantazija i akcije. Štaviše, Berserk ima dobru strukturu i tempo; taman kada pomislite da mesijanska tema i apokalipsične bitke ne mogu biti više malodramatičnije, Berserk vam nudi određene flešbekove gde otrivamo nešto novo iz prošlosti naših junaka. Lično, nisam veliki fan flešbekova - ali u Berserku oni super funkcionišu, i produbljuju samu radnju i tematiku.

Postoji samo jedan problem; to je činjenica da se anime ne završava. Anime pokriva možda četvrtinu mange, a što je najgore, završava se na pola poglavlja! Za one koji ne vole anime koje nisu do kraja urađene, preporučujem samo jedan lek - to je manga, koja nastavlja priču tamo gde je anime stao. Nemojte da se žalite; ako vam se svideo anime, onda će vam i manga isto tako biti odlična, ako ne i bolja. Znam da meni jeste. Dosta je brutalnija i krvavija od samog animea.

Šta više reći o ovom animeu? Lični favorit broj 1, najbolji anime svih vremena.Ta mračna atmosfera, brutalnost, preokreti, likovi sa kojima se saosećamo ili ih proklinjemo... Sve su to stvari koje čine ovaj anime jednim od najboljih ikada snimljenih.


Tekst napisao Perin