Projekti

X manga

emily, 03.2009

ako nije problem da ja prevodim X mangu tj. ako je netko nije već uzeo....valjda nije^^""


Radnja se odvija 1999. godine.Kraj svijeta se približava,a individualci sa nadljudskim moćima okupljaju se u Tokyo,bojištu Armageddon, i pripremaju se za zadnju bitku za čovječanstvo.Dijele se u skupine,Zmajevi Neba i Zmajevi Zemlje.Obe skupine žele si prisvojiti mladića koji nosi ime „Kamui“ koji će odrediti budućnost sviejta.Ključ sudbune čovječanstva nalazi se u rukama tinejdžera Kamuia Shiroa,koji se vraća u Tokyo nakon 6 godina izbivanja da zaštiti svoje najbliže prijatelje iz djetinjstva,Fuumu i Kotori, te da ispuni zadnju želju svoje majke.
X je zapravo Kamuijev dnevnik gdje su naglašeni njegovi izboru i kako oni utjecaju na svijet oko njega dok on pokušava uskladiti svoju ulogu kao spasitelj i uništitelj.


LIKOVI
Kamui Shiro je protagonist serijala,moćni magičar za kojeg se vjeruje da drži ključeve sudbine svijeta.Nikad nije upoznao oca i podigla ga je samohrana majka Toru iz Magani Klana.
Njegovo ime „Kamui“ ima dvostruko značenje: „onaj koji poštuje njegovo visočanstvo Boga“ tj. onaj koji će spasiti svijet i iznijeti božju volju; i „onaj koji će našteti njegovom visočanstvu Bogu“ tj. onaj koji će ubiti one kojima je dana božja moć i uništiti svijet.
Koroti i Fuuma Monou su djeca iz Togakushi hrama.Podigao ih je otac Kyogo nakon smrt njihove majke Saya-e pod misterioznim okolnostima.Blisko prijateljstvo s Kamuijem proizlazi iz obećanja troje djece:uvijek će štititi jedno drugoga.
Prateći Kamuijev povratak „Zmajevi Neba“ i „Zmajevi Zemlje“,dvije skupine u posljednjoj borbi za budućnost čovječanstva žele odanost mladića,uvjereni da će njegove moći osigurati pobjedu jedne od njih.


X je zbog svog sadržaja i nasilnih scena bio nekoliko puta povučen iz javnosti.Manga koja predviđa zemljotrese kao znak kraja svijeta prvi put je povučena 1995. nakon Velikog Hanshin zemljotresa zbog pisama zabrinutih čitatelja.Drugo povlačenje iz javnosti zbilo se 1997. nakon ubojstva jedanaestogodišnjeg Jun Hase 1997. godine kada je pozornost skrenuta na X-ove krvave slike.Izlaženje je napokon prekinuto u ožujku 2003.Urednici časopisa koji je objavljivao mangu postali su zabrinuti zbog sveg većeg porasta nasilja i mangake su odlučile prekinuti.Međutim,kolumnist John Oppliger je uvjeren da članovi CLAMP-a nemaju čisti završetak u mislima.
Popularnost X-a omogućila je objavljivanje filma 1996. godine i animea 5 godina kasnije.Iako je manga ostala nedovršena,svaka adaptacija daje svoj završetak priče.


Iskreno,nikad nisam do kraja pročitala mangu iako mi je ostalo oko 10-15 chaptera tako da ne znam završetak.Film sam pogledala prije dvije godine,anime sam započela.Po svemu sudeći,manga je od svega najbolja (logično) jer već u prvoj epizodi anime-a,radnja je užasno ubrzana i već je prešla više od jednog volumena.Isto tako,crteži u mangi su…nježniji od onih u animeu.Iako je manga prepuna krvavih scena,radnja koja vuče apokaliptičkoj literaturi te Kamuijevo moralno stanje i njegov odnos prema svojoj ulozi o kraju svijeta,daje mangi poseban jedinstven žar.

dosta?