Projekti

Samurai Champloo [zavrseno]

Kaname-sama, 06.2009


Naslov: Samurai Champloo
Kategorija: TV
Epizoda: 26
Zanr: Komedija-Drama
Godina izdavanja: May 20, 2004 – March 19, 2005
Studio: Manglobe
Kratak Opis: Ovaj anime je savršen primer rezultata rada nekoliko genijalnih ljudi na jednom projektu. Par izvrsnih autora radilo je na razvoju ove serije, na čelu sa Shinchiro Watanabeom, tvorcem Cowboy Bebopa. Njihovo delo je možda najpotpuniji anime koji je autor ovog teksta video. Iako je smeštena u doba samuraja, serija se veoma razlikuje od klasičnih samurai anime ostvarenja, poput Rouroni Kenshina. Kao i Cowboy Bebop, Champloo je žanrovski izmešano delo sa akcentom na jedan pravac u muzici. Ovaj put je to, verovali ili ne, hip-hop.

Sve počinje jedne večeri u postfeudalnom Japanu. Dva momka, Jin i Mugen su izvedeni pred gradske kapije i očito im se smeši usekovanje glave. I pored neugodne situacije, njih dvojica ne odaju malodušnost i čak prkose svojim dželatima. Katane seku kroz vazduh i… Jedan dan ranije.

Fuu ima petnaest godina i zaposlena je kao kelnerica u čajdžinici. Ima problema da se izbori, kako sa mušterijama, tako i sa svojim temperamentom. Tog popodneva,sin oblasnog prefekta je u štimu da malo muči, a Fuu je uspela da zabrlja i tako se smesti na vrh liste za amputaciju prstiju. Spasava je neobičan momak koji osobenim stilom borbe savlađuje nasrtljivce. U isto vreme, jedan drugi mačevalac stupa u zaštitu ugnjetenog zanatlije koji nema novca da plati porez upravo prefektu. Zapanjujućom veštinom, ovaj ronin uklanja krem japanskog mačevalaštva, pripadnike Yagyu klana. I otac i sin bivaju zapanjeni ovom dvojicom boraca, koji se ubrzo sreću u Fuuinoj čajdžinici. Borba kreće, ali je prekida požar u kom prefektov sin gine, a Jin i Mugen, kako se zovu nesuđeni rivali, bivaju uhvaćeni. Njih dvojica provode noć u mestu prigodno nazvanom "mučilište" i čekaju da ih pogube sutradan. Od najgoreg ih spasava baš Fuu, ali pod jednim uslovom: da joj njih dvojica pomognu da pronađe samuraja koji miriše na suncokret. Tako počinje putovanje nemoguće grupe, kroz smešne i manje smešne doživljaje, u potrazi za osobom čiji koncept ne shvataju baš najbolje.