Editorijali

Upute za usklađivanje titlova

Postavio: Meneldor

Evo još jedan koristan tutorijal od prijevoda-online.org.
Možda jedan od najpotrebnijih :D.
Poštovani korisnici,

U ovim uputama pokazat ću vam kako uskladiti titlove za serije. Savjeti koje ću vam navesti, slobodno možete primijeniti i na usklađivanje titlova za filmove. Za početak skinite program Subtitle Workshop 2.51 (SW u daljnjem tekstu) sa službene stranice proizvođača. Otpakirajte ga, instalirajte i pokrenite. Korisnici operativnog sustava Windows 7 mogli bi imati malih poteškoća s reprodukcijom zvuka ili slike jer je SW dosta star program, ali i za to postoje rješenja. Neću ih ovdje pisati jer je već objašnjeno u temi Windows 7 i Subtitle Workshop.

Pratite upute s ovih linkova i neće biti problema. Sada pokrenite SW. Ne učitavajte titl! Prvo i najvažnije, isključite interakciju sa stilskim oznakama (tagovima). Pritisnite Alt+S i namjestite si označene postavke kao na donjoj slici:Ovo obavezno napravite prije bilo kakvog usklađivanja titlova! Bez toga SW poremećuje djelomične tagove


Usklađivanje titlova pomicanjem cijelog ili dijela titla


Sada ste si podesili SW pa krenimo usklađivati titlove. Za početak pokrenite seriju. Idite na Movie -> Open ili koristite tipkovničku prečicu Ctrl+P.Pronađite seriju u svom računalu i pokrenite je. Nakon toga ubacite i titl. Idite na File -> Load subtitle... ili koristite prečicu Ctrl+O.Kao i kod serije, pronađite titl na svom računalu i pokrenite ga. U mom primjeru to izgleda ovako:


(Slika je smanjena. Kliknite lijevom tipkom miša na nju za prikaz u punoj veličini.)

Pokrenite video. Video pokrećete i pauzirate tipkovničkom prečicom Ctrl+Space. Pustite da epizoda krene i zaustavite se u trenutku kada se počne izgovarati prva rečenica. U mom primjeru prva rečenica počne se izgovarati 0,7 sekundi nakon početka epizode. Vrijeme videa vidite ispod donjeg desnog kuta prozora za video. U prvom redu je trenutno vrijeme, a u drugom ukupno trajanje.Vremena titla vidite pored teksta.Vidite kako postoji razlika od 2,5 desetinke sekunde? Sad ćemo pomaknuti sve linije titla za te 2,5 desetinke unaprijed. Video i dalje držite pauziran i pritisnite Ctrl+A. Poplavit će vam sav tekst.Kada ste to napravili, pritisnite Alt+M.Kao što vidite, sve ste linije u titlu pomaknuli za 2,5 desetinke sekunde unaprijed. Sada će vam titl biti usklađen do uvodne špice ili prve pauze za reklame. Pauza za reklamu je ono crnilo koje obično traje sedundu-dvije. To slobodno možete provjeriti klikom lijevom tipkom miša na samu liniju teksta. Vidjet ćete da se poklapa. Nakon što ste to napravili, slijedi vam onaj teži dio posla, dio koji mnogi ljudi ne vole, a zapravo nema razloga za to. Sada morate pronaći pauzu za reklame, tj. prvu liniju nakon pauze. To ćete napraviti klikanjem na svakih 20-30 linija titla i provjeravanjem poklapa li se tekst s dijalogom. Prosječna epizoda od 40 minuta ima 4-5 pauza za reklame pa računajte da će se pojavljivati u relativno pravilnim intervalima svakih 7-9 minuta. Sada pronađite prvu pauzu za reklame. U mom primjeru to je linija broj 92. Sve linije titla do nje savršeno mi se poklapaju, ali kod 92. titl počne kasniti. Na donjim slikama vidite razliku:

Početak izgovaranja dijaloga


Početak prikazivanja linije


Video pauzirajte u trenutku izgovaranja dijaloga i označite prvu linju koja vam kasni. Isto kao što sam ja označio liniju iz svog primjera. Kada ste to napravili, pritisnite Shift+End. Tako ćete označiti liniju broj 92 i sve poslije nje.Linije prije 92. već su usklađene pa njih ne diram. Sada stisnite Alt+M i time ćete pomaknuti vremena samo označenim linijama.I to je sva mudrost. Sada samo morate ponavljati ovaj korak nakon svake pauze za reklame do kraja epizode. Ponavljam, u prosječnoj epizodi od 40 minuta postoji 4-5 pauza koje se pojavljuju svakih 7-9 minuta. Za usklađivanje titlova ovom metodom trebat će vam otprilike pet minuta nakon što se malo izvježbate.

Mali savjet: Dogodi li vam se da malo promašite s usklađivanjem, samo za nekoliko desetinki sekunde, nemojte iznova usklađivati taj dio titla. Za fina podešavanja titla, označite linije koje želite podesiti i pomičite ih tipkovničkim prečicama Ctrl+Shift+H za pomicanje unaprijed ili Ctrl+Shift+N za pomicanje unatrag. Obje prečice pomaknu označene linije titla za jednu desetinku.

Napomena: Neke serije nemaju pauze za reklame. Najčešće se radi o serijama kablovskih operatera (HBO, Showtime...) ili o BBC-jevim serijama. Kod njih ne morate tražiti pauze za reklame. Jednostavno napravite prvi korak: pokrenite video, pauzirajte ga u trenutku izgovaranja prve rečenice, označite sve linije, pritisnite tipkovničku prečicu Alt+M i titl će vam odmah biti usklađen. Za svaki slučaj to i provjerite klikom na nekoliko linija u samom titlu.

Usklađivanje titlova pomoću prve i zadnje točke


Usklađivanje titlova pomoću prve i zadnje točke pali samo kod serija koje nemaju pauze za reklame i filmova. Ne upotrebljavajte to za serije s pauzama za reklame!

Ubacite video i titl u SW. Pronađite prvu liniju koja se izgovara i pauzirajte video u tom trenutku. Označite sve linije s Ctrl+A i pritisnite Alt+M. Taj je dio već objašnjen pa vam ga neću ponovno pokazivati. Sada slijedi teži dio. Pronađite zadnju izgovorenu rečenicu.

Pažnja! Prevoditelji se najčešće potpisuju na kraju titla. Potpis privremeno pobrišite. Označite liniju u kojoj se nalazi i pritisnite Ctrl+X.

Kada ste pronašli zadnju izgovorenu rečenicu, pauzirajte video u istom trenu kada se počne izgovarati. Video više ne dirajte. Stisnite Ctrl+B. Otvorit će vam se ovakav prozor:SW će vam automatski preuzeti početna vremena prve i zadnje linije iz titla. Početno vrijeme prve izgovorene linije je dobro jer ste ga već namjestili s Alt+M. Njega ne dirajte. Početno vrijeme zadnje izgovorene linije nije dobro. Njega ćete vidjeti ispod donjeg desnog kuta videa. Ovako izgleda kod mene:Vidite da postoji razlika? Sada prepišite vrijeme ispod videa u rubriku Last spoken line.

Pritisnite Adjust i titl je suklađen. Sada označite zadnju liniju u titlu, pritisnite tipku Insert i vratite potpis prevoditelja u izvornom obliku. Nemojte ga mijenjati na bilo koji način! I to je to. Gotovi ste. Snimite svoj titl.

Promjena FPS-a


Ponekad titlovi kasne sve više i više kako odmiče epizoda, bez obzira na pauze za reklame. U tim slučajevima samo treba promijeniti Input FPS. Nalazi se u gornjem lijevom kutu ekrana. Serije i filmovi emitirani u SAD-u ili Japanu imaju FPS 23,976, a serije i filmovi emitirani ili izdani u Europi FPS 25. Neću vam detaljno objašanjavati što je FPS, ali ću vam reći kako ga promijeniti. Vrlo je jednostavno, u opciji Input FPS u gornjem lijevom kutu promijenite 23,976 u 25 ili obratno i onda usklađujte titlove. Titl koji sam koristio za ove upute ima FPS 23,976. Evo kako sam ga lako promijenio:

Prije


Poslije


Razdvajanje i spajanje titla


Razdvajanje titlova
Ponekad se događa da se dvije epizode na TV-u emitiraju spojeno, ali na DVD-u izađu odvojeno. Tada treba razdvojiti jedan titl u dva. Jedan titl u dva razdvajate pritiskom na tipkovničku prečicu Ctrl+T.Pod opcijom Item number upišite broj zadnje linije u prvoj epizodi. Ja sam nasumično napisao 450 u svom primjeru. Pod opcijom Naming vidjet ćete da vam SW zadržava ime fajla i dodaje sufikse _1 i _2. Stisnite Split na dnu prozora i SW će vam podijeliti titl na dva dijela. Linija broj 451 u titlu iz primjera postat će prva linija u titlu _2.

Spajanje titlova
Ponekad se dogodi da morate i spojiti titlove jer imate verziju sa spojenim epizodama, a postoje titlove samo za odvojene. To je dosta često kod mini serija.
Pritisnite Ctrl+J i otvorit će vam se prozor s opcijama.Stisnite Add, ubacite svoje titlove, označite opciju Recalculate time values i pritisnite Join. SW će vas pitati kako želite nazvati svoj novostvoreni titl i gdje ga želite snimiti.

Pažnja! Nakon što ste razdvojili ili spojili titl potrebno ga je i uskladiti. On vam u većini slučajeva neće biti dobro usklađen. Tada uskladite titl jednom od dvije navedene metode s početka posta.

I to je sve što vam treba za usklađivanje titlova. S ovim metodama usklađivanja i promjenom FPS-a, moći ćete uskladiti 99% titlova.