Editorijali

Time Adjuster F.A.Q.

Postavio: Drago del Fato

Time Adjuster F.A.Q. - by Keiichi


1. Što je Time Adjuster?
Time Adjuster je program pomoću kojega možete spajati titlove , sinkronizirati titlove s filmom , popravljati titlove o konvertirati titlove.

2. Pri paljenju Time Adjustera, što prvo trebam napraviti?
Prvo što treba napraviti je učitati titl. To ćete napraviti tako sto kliknete na opciju "Datoteka -> Otvori". Tada će vam se otvoriti na ljevoj strani titl koji ste učitali.

3. Što napraviti sljedeće?
Pa to zavisi što želite napraviti .Prvo kliknete dasnom tipkom (ili ljevom zavisi kako vam je namješteno u Control Panel ->mouse) i pojavit će vam se izbornik i izaberite što želite napraviti. Izbornik će imati ovakve opcije : - Pomakni vrijeme, Konvertiraj datoteku, Popravi datoteku, Sinkroniziraj datoteku, Razdvoji datoteku, Spoji dvije datoteke, Subtitle info....

4. Što radi opcija pomakni Pomakni vrijeme?
Opcijom Pomakni vrijeme možete podesiti pokazivanje teksta : prije ili kasnije

5. Kako pomaknuti vrijeme?
Kada kliknete na Pomakni vrijeme otvorit će vam se izbornik u kojem birate želite li da se vrijeme pojavljuje kasnije što je označeno kao + (plus) ili želite da se vrijeme pojavljuje ranije što je oznaženo kao - (minus).Kada odaberete željenu opciju izaberite koliko i u kojoj vremenskoj jedinici (sekunde, minute, sati) tekst pomicatl. Kada to napravite stisnite Ok i pojavit će vam se prozor napretka i statusa titla ( uspješno ili neuspješno napravljeno ) i onda još jednom kliknete Ok za izlazak iz tog prozora.Titl kojem ste promjenili vrijeme pokazat će se na desnoj strani .

6.Što radi opcija Konvertiranje datoteke?
Opcijom konvertiranje datoteke možete konvertirati titlove npr. SRT (SubRip) -->SSA (SubStation Alpha) ili obratno kako želite .Ovo je samo jedan primjer konvertiranja titla Ako želite možete konvertirati i u druge formate kao SUB, MPL2.....

7.Kako Konvertirati titl?
Prvo što trebate napraviti je kliknuti desnom tipkom--> stisniti konvertiraj datoteku i onda se pojavi prozor u kojemu ćete naći vaš originalni titl koji stoji pod -->izvorni format (stoji na ljevoj strani) i mogučnost odabira formata u kojeg želite konvertirati titl (desna strana ) . Izaberite u koji format želite konvertirat i kliknite Ok i pojavit će vam se prozor napretka i statusa titla ( uspješno ili neuspješno napravljeno ) i onda još jednom kliknete Ok za izlazak iz tog prozora. Titl kojem ste promjenili vrijeme pokazat će se na desnoj strani .

8.Što radi opcija Popravi datoteku?
Kao što sama opcija kaže popravi dateteku. Možete popravljati oštećene datoteke skinute s FTP u Binary modu umjesto u tekst modu, sortirati linije u izvornoj datoteci, koristeći vrijeme kao bazu i sto je najvaznje popraviti subtitlove koji prebrzo nestaju.

9.Kako Popraviti datoteku?
Prvo što trebate napraviti je kliknuti na Popravi datoteku i otvorit će vam se prozor u kojem birate sto želite popraviti Ispod svake opcije pise Popravi i ono sto želite samo kliknite popravi i sve je popravljeno.Sljedeće će vam se pojaviti prozor napretka i statusa titla ( uspješno ili neuspješno napravljeno ) i onda još jednom kliknete Ok za izlazak iz tog prozora. Titl kojem ste promjenili vrijeme pokazat će se na desnoj strani.

10. Što radi opcija Sinkronizacija?
Ovo je jedna od najpotrebnijih opcija ovog programa. Ukratko ako ste skinuli titl s naše stranice i nije dobro utitlovan s vašim filmom/serijom jer zna se dogoditi da imate drugačije verzije filmova/serija ova će vam opcija puno pomoći. Ova opcija sinkronizira tekst s videom.

11. Kako Sinkronizirati?
Kao obično prvo kliknite na Sinkroniziraj i pojavit će vam se prozor u kojem će vam biti titl . U gornjem dijelu prozora pisat će Prvih 50 %. i tu odaberite prvu riječ u titlu (prvu riječ koju netko kaže filmu ne mislim na ono di pise Preveo : netko jer u nekim titlovima to pise na pocetku (ako ste me skontali ) ) . E sad imate 2 načina namještanja : možete sami pisati vrijeme u koliko se titl pojavljuje ili možete stisnuti tipku - Ili koristi Avi player da mi pokažeš tu liniju- pa ce vam se otvoriti prozor u kojem morate učitati željeni film i kad dođe do riječi koju netko govoris stisnite dugme: Linija ispod ide sada i on će vam u to vrijeme kad ste stisli staviti titl. Kada to napravite stisnite Ok i vratit će vas na pocetan prozor. Ispod toga ce pisati Zadnjih 50 % i tamo izaberite zadnju riječ titla (mislim koju likovi govore) i kliknite na - Ili koristi Avi player da mi pokažeš tu liniju- i onda ćete morati ponovo film učitati. Kad se učita prebacite na traci kojoj pise duzina filma i napredak na kraj filma (tamo di ste izabrali tekst u titlu) i kad kažu to u filmu kliknite na Linija ispod ide sada i onda opet stisnite Ok i vratit će vas na pocetni prozor. Kada ste to napravili kliknite na Ok i polazat će se prozor napretka i statusa titla ( uspješno ili neuspješno napravljeno ) i onda još jednom kliknete Ok za izlazak iz tog prozora. Titl kojem ste promjenili vrijeme pokazat će se na desnoj strani.

Note : Dugme Ili koristi Avi player da mi pokažeš tu liniju ima na dva mjesta da ne bi slučajno nešto pobrkali kada sinkrinizirate prvih 50 % kliknite na to dugme na desnoj strani u ravnini prozora di pisu titlovi, a kada sinkronizirate zadnjih 50 % kliknite na doljenje dugme Ili koristi Avi player da mi pokažeš tu liniju isto u ravniti tog prozora s titlovima. Onda se pojavlje prozor napretka i statusa titla ( uspješno ili neuspješno napravljeno ) i onda još jednom kliknete Ok za izlazak iz tog prozora. U desnom uglu će vam se pojaviti taj titl u dva dijela (prozora)

12. Što radi opcija Razdvoji titl?
Kao što sama riječ kaže razdvaja titl u dva dijela . To vam može puno pomoći ako imate film u dva dijela a na nasoj stranici ima titl u jednom dijelu.

13. Kako razdvojiti titl?
Prvo što trebate napraviti je u prozoru titla klikniti na vrijeme koje hoćete razdvojiti.Kada to napravite kliknite desnom tipkom i idite na razdvoji datoteku i i pokazat će vam se prozor na kojemu stisnete Ok (ne morate ništa dirati ako ste namjestili točku razdvajanja u titlu). Onda će vam se pojaviti prozor napretka i statusa titla ( uspješno ili neuspješno napravljeno ) i onda još jednom kliknete Ok za izlazak iz tog prozora. U desnom uglu će vam se pojaviti taj titl.

14. Što radi opcija Spoji titl?
Isto kao što kaže ime opcije . Spaja titlove koji su u dva dijela.

15. Kako Spojiti titl?
Prvo učitajte prvi titl. Kliknite desnom tipkom na prozor titla u kliknite na dugme spoji titl. Otvorit će se prozor u kojemu morate naći taj drugi titl. Kada ga nađete kliknite na njega i pritisnite otvori i on će se pojaviti u na ljevoj strani. Sljedeće što trebate napraviti je kliknuti desnom tipkom na prvu riječ u titlu i stisnuti Spoji 2 datoteke. Onda se pojavljuje prozor napretka i statusa titla ( uspješno ili neuspješno napravljeno ) i onda još jednom kliknete Ok za izlazak iz tog prozora. U desnom uglu će vam se pojaviti taj titl.

16. Kako spremiti titl?
E sad ovo najvažnije titl možete spremiti na dva načina : Spremi i Spremi kao.Opcija spremi će vam spremiti titl preko stare datoteke, a opcija Spremi kao sprema kao novu datoteku pod imenom koji vi napišete i kod te opcije možete i birati kojeg ce titl biti formata : TXT , SUB, SRT, SSA.. I još nešto važno kada ste podijelili titl u dva dijela možete samo odabrati opciju Spremi kao. Kad kliknete na to pojavit će vam se prozor u kojem odabarete ime i format titla za prvi titl i drugi titl i kad to napravite samo stisnite Ok .

Preporuka autora: O_o ... Vrlo dobar program koji daje rezultate i preporučavam korištenje. I još nešto ovo je rađeno po Time Adjusteru 2.9 koji ima mogučnost odabira Hrvatskog jezika o_O...