Editorijali

Pravljenje karaoka u titlovima - by Vele

Postavio: Pegla

vele:


Karaoke su veoma zgodan nacin da vase prevode ucinite lepsim. Uglavnom se koriste za opening-e i ending-e,
mada se mogu koristiti za imena tehnika ili za nesto trece. Kakogod, u ovom tutorialu cu pokusati da vam
objasnim kako da napravite karaoke. Vezite se, polecemo!

Potrebni programi: AegiSub
Napomena: Potrebno je znanje o pravljenju stilova u aegisubu. Prilikom pravljenja stila sekundarna boja je boja koja bolduje tekst i pravi karaoke.

1. Potreban vam je tekst pesme za koju cete da pravite karaoke, kao i video fajl sa pesmom. Tekst mozete naci vrlo lako pomocu Google-a.

2. Prekopirajte tekst u Aegisub. Ja cu za ovu priliku da koristim samo par linija.

3. Zatim idite na Audio tab, a zatim na Open Audio File.


4. Iz padajuceg menija izaberite Video Formats.


5. Prikazace vam se jedna cudna linija i poprilican broj dugmica ispod.


Zbog lakseg koriscenja preporucujem vam da koristite Spectrum Analyzer Mode palite klikom na dugme sa slike.


Ovaj mod ce vam olaksati jer na osnovu "bregova" i "dolina" mozete da odredite kada je koji slog izgovoren. Za tu vestinu ce vam trebati neko vreme da je savladate, ali je kasnije mnogo korisna.

6. Na "cudnoj krivoj liniji" videcete dva slajdera u obliku crvene i narandzaste linije. Leva linija oznacava pocetak linije, a desna kraj. Pomerajte ih kako bi precizno podesili tajming linije. Pri tom koristite play dugme okruzeno zelenim zagradama. Ono se zove Play Selection dugme i pusta samo deo koji je oznacen crvenom i narandzastom linijom.


Kada ste zadovoljni tajmingom, kliknite misem na liniju tj. tekst koji ste tajmovali i lupite enter. Ovim ste zavrsili fino tajmovanje linije.

7. Sada prelazimo na tajmovanje slogova. Primeticete da postoji dugme Karaoke. E sada je vreme
da ga pritisnete. xD


Zatim idete na dugme Split.


Sa desne strane se vidi tekst linije. Ako stanete misem na neku rec u toj liniji, primeticete da se pojavljuje siva linija. Ta linija oznacava gde cete da podelite rec. Prilikom pravljenja karaoka reci se dele na slogove.
Dakle stanete na mesto gde cete da "presecete" rec i kliknete levim klikom. Prosto. Kada zavrsite sa secenjem kliknite na Accept Split.


Primeticete da su reci na krivoj liniji gore podeljene na slogove i da svaki slog ima svoje slajdere (isprekidane linije).8. Sada nam samo ostaje da tajmujemo slogove. Oni se tajmuju isto kao i linije s tim sto sa sloga na slog prelazite klikom na "liniju slogova". Prilikom tajmovanja slogova takodje koristite Play Selection
dugme.


9. Kada zavrsite sa tajmovanjem slogova kliknite na zeleno "strik" dugme.


10. Kliknite na liniju (tekst pesme) i lupite enter. Ovo obavezno radite jer u suprotnom necete sacuvati promene. Sada ce linija da izgleda ovako


11. Ponovite ovo sa svakom linijom i imate karaoke. :)

Copyright by Vele :)