Anime diskusija

Simoun

Autor opisa: Corwin_rSimoun (AniDB|MAL)

Genre: Airforce, Love Polygon, Romance, Sci-Fi, Seinen, Shoujo Ai

Plot/Summary

In the world of Daikuuriku, everyone is born female, and chooses which sex they wish to become at age 17. In this world, the peaceful theocracy of Simulacrum is guarded by magical flying machines called "Simoun", which can only be piloted by young girls who haven"t chosen a sex yet. The Simoun can activate a magical power known as "Ri Maajon" that destroys large numbers of enemies at once. When the industrialized nation of Argentum decides that it needs to invade Simulacrum to acquire the secret of the Simoun, war breaks out, drawing the Simoun "Sibyllae" (priestesses who fly the Simoun) into a lopsided battle. Because the war is raging, the Sibyllae are granted an exemption from choosing a permanent sex for as long as they"re willing to keep flying. Aaeru, a determined young Sibylla with a mysterious past, and Neviril, the leader of Chor Tempest, Simulacrum"s most elite Simoun squadron, must lead their fellow priestesses through conflict both within their ranks and in the sky.


Comment:
Sta se dobije kada se stempunk pricom u naizgled detaljnom i sofisticiranom svetu zamaskira coming of age prica? Upravo Simoun, jesam li takodje spomenuo lezbejke? Moram priznati da su dve stvari uzasavajuce na pocetku, ako u roku od par epizoda prebrodite ociglednu fantasy setting fasadu i Gonzo level CGI, dobri su izgledi da ce vam se dopasti anime.

Da bi se zacinila prica, uvodi se jedna aksioma suprotna internetu, svi su zene; muskarci su zene, zene su zene, deca su zene i stari politicari su zene... na neki nacin. Sala na stranu, u pitanju je prilicno originalan plot device gde se svi radjaju sa "neodredjenim" polom, ali nalikuju devojkama. Kada napune 17 godina u obavezi su da se opredele koji ce stalan pol uzeti (malo je smesna pomisao magicne transformacije genitalija). Ali ima caka da se to izbegne, naime "devojke" koje upravljaju letelicama koje se zovu Simoun nisu u obavezi da se opredele, posto samo one mogu upravljati njima. Zvuci kao naivna shoujo ai balega na prvi pogled (tako sam i ja mislio u pocetku), ali nije. Ako se doda na to da besni rat zato sto svi zele tehnologiju tih letelica, nesto politickih intriga i licne drame medju likovima, dobije se jedan dobar naslov.

Sto se tehnickih detalja tice, sem pomenute lose CGI animacije, koja je srecom samo zastupljena kod letelica, naslov ima i pozitivnih vizuelnih aspekata. Koriscene su neke tehnike animacije kako bi se docarao efekat dramaturgije (poput sencenih stillshot slika nalik onima u starijim shoujo naslovima), izgled pozadina se cesto menjao od nekog kvazi artisticnog gde se koristio akvarel do pozadina prilagodjenim kretanju CGI letelica. Muzika je bila jako dobra, spoj klasicne muzike sa necime sto bih okarakterisao kao francusku starogradsku muziku uz pratnju harmonike, posto su hteli nekako da docaraju neki duh Francuske or some shit (SIMUUUUUN), cak su i uniforme delovale malo kao francuska moda XD. Dosta dobar voice cast, Nana Mizuki i Noto Mamiko medju najzapazenijim imenima. Dizajn likova, iako uglavnom simpatican, delovao je cudno, imam utisak da su devojke u jednom trenutku delovale fragilno, da bi (mozda samo zbog cudnog ugla kamere) u narednom stojale u kadru sa dzinovskim butinama.

Uglavnom, ako ne ocekujete neke spektakularne vazdusne manevre letelica i ne smeta vam girl on girl odnos, mozda ce vas ovaj anime prijatno iznenaditi!