Anime diskusija

Robotics;Notes

Autor opisa: Corwin_r



Robotics;Notes (AniDB|MAL)

Genre: Clubs, Daily Life, Dating Sim - Visual Novel, High School, School Life, Sci-Fi, Seinen, Thriller

Plot/Summary

It is the end of June 2019. A device called the PhoneDroid, more commonly called the PokeCom, has gained wide-spread acceptance.

On the island of Tanegashima, the Central Tanegashima High School"s Robot Research Club is on the verge of disbandment. Yashio Kaito shows absolutely no interest in the club despite the situation and being one of the club"s only 2 members. He is fully absorbed in developing a robot fighting game. His attitude causes friction with Senomiya Akiho, the other member. Akiho is the reckless Club President. She is determined to save the club by completing the construction of a giant robot.

One day, whilst Kaito was in a park, working on his computer game as usual, he hears a girl"s voice and discovers the A.R. annotation of the Kimijima Report. It is an allegation of a plot by one Kimijima Kou"s with world-wide implications.


Comment:
Anime koji je relativno slican po izvodjenju i konceptima kojih ima u Steins;Gate, a pritom je naisao na relativno los prijem. Zasto je to tako, mozda zbog robota, mozda zbog omaza starim mecha naslovima, ko ce znati, cinjenica je da ovo uopste nije tako los anime koliko ljudi komentarisu da jeste.

Na malom ostrvu, u relativno bliskoj buducnosti, Akiho i Kai pokusavaju da u radno stanje dovedu dzinovskog robota, koji je zaostavstina robotske sekcije ciji su oni deo. Kako prica napreduje, pomalja se veca zavera, nalik onoj u Steins;Gate, sranja se dogadjaju i sl. Pocetak je relativno nonsalantan, prikupljaju sredstva za izgradnju robota, ucestvuju na turniru amaterskih robota i sl. ali je pohvalno da nije bilo digresija u vidu epizoda na plazi i sl.

Produkcija je prilicno dobra, cak sjajna, ocigledno je da je Production I.G raspolagao vecim budzetom od onog koji je White Fox imao za Steins;Gate. Jedan od "problema" koji anime ima je glavni lik, koji nije nesto harizmatican, i jedan je od onih koji pomazu svojim prijateljima iz pozadine. Ostali likovi su bili relativno interesantni, ali Akiho sigurno nije Kurisu, a trap-a kao sto je Ruka, tesko je nadmasiti. Po meni, licno, highlight je bila Kona, devojka je nosilac veceg dela komedija, best waifu materijal i sl. Ostali aspekti nisu bili za neku kritiku, ali mi se cini da je rezija mogla biti konkretnija, a bilo je i nekih rupa u prici, koje na kraju i nisu igrale veliku ulogu.

Mecha naslovi su relativno retki u skorije vreme, ali mislim da je Robotics;Notes pruzio jedan sasvim fin uvid gde lezi buducnost zanra, ne mislim na obilje blatantnih otaku referenca, vec na "moderan" pristup zanru, koji usvaja zdravu klicu zanra, i oko nje dalje razradjuje nove ideje. Anime ima kraj, tako da niko nece biti izneveren u pogledu neke nedorecenosti, a klimaks je bio u stilu poslednjih obracuna kultnih mecha naslova. Robotics;Notes ima dobrih ideja, i dobro ih realizuje, ali je mozda najveca manjkavost serije to sto za svoje glavne koncepte, prvenstveno omaz starijim mecha naslovima, i srednjoskolsko okruzenje, ne nalazi na "kriticki" dobar odziv, prvi je ofucan u ocima mnogih ili jednostavno zastareo, a drugi je izlizan, klise i vec vidjen previse puta, zbog propadanja anime industrije, moefikacije neduznih gradjana i sl. Ako nemate ovakvih predrasuda, ovo bi mogao biti sasvim dobar anime za vas.

Also,



Haters gonna hate.