Anime diskusija

Psycho-Pass

Autor opisa: Corwin_rPsycho-Pass (AniDB|MAL)

Genre: Action, Cyberpunk, Dystopia, Law and Order, Sci-Fi, Seinen, Special Squads, Violence

Plot/Summary

In the future, it is possible to quantitatively measure a person"s emotions, desires, and every inclination. In this way, it is also possible to measure a person"s criminal tendency factor, which is used to judge criminals.

This is the story of a team of policemen dedicated to maintaining public order. Some of them work in the Enforcement Division, responsible for the apprehension of criminals, while others belong to the Supervisory Division which oversees their colleagues in Enforcement.


Comment:
Kako bi izgledalo ljudsko drustvo da postoji tehnologija koja "ocitava" ljudske svesne i podsvesne tendencije, kompatibilnosti, sposobnosti i sl. Ovaj anime na neki nacin odgovara na ovo pitanje, a da li to dobro cini ili ne, stvar je individualne interpretacije.

Ovo je jedna od onih futuristickih prica gde je vrlo malo razlike izmedju utopistickog drustva i bezizlazne distopije. Napredak tehnologije i sl. je sa jedne strane blagoslov, ali u isto vreme i ogranicava coveka, taj stos. U ovom naslovu ljudi imaju nesto kao licne karte koje nazivaju Psycho-Pass, a koje pruzaju uvid u psihicko stanje pojedinca, i postoji koeficijent kriminala, zbog koga, u slucaju da premasi odredjenu vrednost, osoba u pitanju biva oznacena kao potencijalni kriminalac i biva institucionalizovana. Postoji i sistem koji sve to uredjuje, procenjuje ko je gde podesan da radi, skoluje se i sl. Kako u takvom drustvu kriminala ima znatno manje, postoji objedinjena sluzba koja se bavi svakom vrstom prestupa. Prica prati inspektore u ovoj sluzbi i njihov rad. Na papiru, ovo zvuci kao prilicno dobar setting, sto i jeste, ali je nekako neodoljiv utisak da se svemu tome prislo na jedan povrsan nacin, nedovoljno temeljno i sl.

Lik koji je rezirao anime je kao jedan od uzora sigurno imao Ghost in the Shell, dosta stvari podseca na to, naravno, to ne znaci da je ovo automatski plagijat. Od svih stvari na koje je mogao da se ugleda, odabrao je i neke koje i nisu toliko pohvalne, naime, blatantni filozofski i knjizevni citati, iza kojih i nije bilo nesto dubine, a sluzili su tome da bi docarali kako su likovi nacitani, ili sta vec. Ostali aspekti produkcije su bili sasvim solidni, ali je bilo pojedinih akcionih scena koje su animirane u nezavidnom broju frejmova. Dizajn likova je bio ok, iako su vecina muskih likova bili obvious yaoi bait, zenski likovi su bili simpaticni, tako da je za svakoga bilo po nesto. Glasovna gluma je bila top-notch, vrh seiyuu branse okupljen na jednom mestu. Muzika je bila relativno ok, iako se nekako motivi akusticne gitare i elektronske muzike nisu najbolje dopunjavali medjusobno.

Generalno, ovo nije los anime, ali je kada se sve svede, jeftina zabava. Steta je sto je relativno obecavajuc setting reduciran na jedan povrsan flick, ali je kao i takav gledljiv. Ima solidnih preokreta
nekome ce Sybil sistem kao skupina mozgova biti vise cool, nekome smesan
, likovi su dopadljivi, iako su mogli malo vise njihovih pozadina da se dotaknu, doduse, ne u obliku flashback epizoda kao jedna koju je Yayoi dobila, a devojka je prakticno najbeznacajniji lik, ali je lezbejka. Preporuka za one koji bi gledali nesto ozbiljnije, ali bez previse dubine; sa skromnim ocekivanjima, ovaj anime bi mogao da pruzi sasvim solidan utisak.