Anime diskusija

Nagato Yuki-chan no Shoushitsu

Autor opisa: Knez Milos

Nagato Yuki-chan no Shoushitsu


Evo i ja jednom da otvorim neku temu :D

U pitanju je spin-off Melanholije Suzumije Haruhi (moj prevod prve sezone mozete naci na sajtu) koji se odvija u univerzumu u kojem nema vanzemaljaca, putnika kroz vreme, espera i bozanskih entiteta; ili se bar tako cini za sada. Samim time ovaj anime ce biti zanimljiv uglavnom samo onima koji jesu gledali obe sezone i film. Ostali mogu da odu... i pogledaju obe sezone i film xD U nastavku cu verovatno spoilovati doticne naslove posto predstavljaju nekakvu podlosku za spin off, a ne ocekujte spoiler tagove.

Elem, prica je za sada (1. ep.) sledeca. Kjon, Juki i Asakura su clanovi literarnog kluba koji se ne bavi nikakvim posebnim klupskim aktivnostima osim pripreme za novogodisnju zurku. Juki je obicna devojka i nema nikakvih SF/fantasy elemenata u prici. "Univerzum" ovog animea najvise podseca na onaj iz Nestanka Suzumije Haruhi sto se vidi i po naslovu - Nestanak Nagato Juki je ocigledna asocijacija.

Ko je gledao drugu sezonu, secace se Endless Eight epizoda, gde svet prodje kroz vise hiljada krugova vremenske petlje a Nagato Juki je jedina koja zadrzava svoja secanja tog iskustva. To kasnije poremeti njen nacin razmisljanja pa ona u dugometraznom filmu stvara paralelni univerzum u kojem je ona obicna devojka. Ova serija bi onda mogla biti vise od spin-offa, nekakva alternativna prica unutar tog paralelnog univerzuma, i uvek postoji mogucnost da do kraja serije bude i nekih neocekivanih elemenata (iako se ne bih nadao previse).

Animaciju nije radio KyoAni tako da sve izgleda dosta drugacije, pogotovo likovi, i trebace neko vreme za navikavanje. Glasovni glumci su svi isti sto me pogotovo raduje kod Kjona kod koga se pomalo nazire ona njegova stara cinicna nota. Jedino Jukin glas je u potpunosti drugaciji, ali to je razumljivo s obzirom da je u originalnoj seriji glumila bezosecajni interfejs vanzemaljske intergalakticke inteligencije u ljudskom telu, a ovde je klasicna moe/stidljiva heroina. Serija je na mene ostavila odredjeni nostalgican efekat, a ceste su i reference na original seriju, npr. Asakurina vestina sa nozem, trcanje okolo po soping distriktu kao u onoj epizodi kada snimaju film i slicno.

Mislim da bi oni koji su gledali Haruhi mogli da bace pogled i na ovo. Po internetu doduse vidjam "elitiste" koji su u fazonu "pusti ovaj spin-off, daj mi trecu sezonu Haruhi" ali buduci da je autor Haruhi novela vec godinama na pauzi ne treba tu nista ocekivati vec prosto uzivati u onome sto imamo.