Anime diskusija

Muteki Choujin Zambot 3

Autor opisa: ZetaZakuMAL|AniDB|TvTropes

"There once existed a planet named Beal, until it was wiped out by the mysterious entity known as Gaizok. The few remaining survivors escaped to Earth and split into three families, named Jin, Kamie, and Kamikita respectively. While attempting to start a new life, the collectively known "Jin Family" prepared for the inevitable Gaizok invasion on Earth and its giant mechanical beasts known as "Mecha Boosts". In order to defend their new home, they have built three vehicles which when combined form the mighty Zambot 3. The Jin Family must not only defend against Gaizok attacks, but also harsh criticisms from the very people they protect, who blame the Jin Family for the invasion in the first place."

Synonym: Invincible Super Man Zambot 3, L`invincibile Zambot 3
Type: TV Series, 23 episodes
Year: 08.10.1977 till 25.03.1978
Categories: Action, Humanoid, Mecha, Piloted Robots, Sci-Fi, Tragedy, Transforming Robots
Original Work: Suzuki Yoshitake, Gobu Fuyunori, Tomino Yoshiyuki
Chief Direction: Tomino Yoshiyuki
Character Design: Yasuhiko Yoshikazu
Music: Watanabe Takeo, Matsuyama Yuushi
Animation Production: Sunrise

Slike:

Komentar:
Odgledao sam ga sasvim nasumicno na osnovu openinga koji je prilicno catchy (Za-Za-Zan-Za-Zan-Za-Za-Zan-Za-Zan-Zambot 3-Zambot 3-Zambot 3-Go!), tako da uopste nisam znao sta me ceka, sto je verovatno i bolje, jer me je prijatno iznenadilo. Gledajuci AniDB, ovo je jedan od prvih Tominovih mecha naslova (cini mi se da je drugi posle Reideen). Kao i vecina njegovih ranih naslova, Zambot 3 je bio dekonstrukcija zanra i dosta stvari je primenio na koje niko ranije nije obracao paznju.

Na prvi pogled, generican mecha naslov gde deca upravljaju Super Robotom i bore se protiv zlih vanzemaljaca. Jos na pocetku posle prve epizode se moze videti da je ovo vise od toga. Pre svega, unistenje zgrada i okoline se ne ignorise kao u vecini naslova. Izgovor koji su civili koristili je bio "Zbog vas su nas i napali vazenamljci! Vi ste za sve krivi!" tako da je cesto doslo do sukoba izmedju civila i Jin porodice (porodica glavnog lika). Naravno, Jin porodica, ni kriva ni duzna, trpela je dosta mrznje od strane civila, iako su u svakom trenutku stitili taj narod i nikad nisu lose o njima mislili. Jos jedna novina u ovom naslovu je politika. Dok su se glavni likovi borili protiv vanzemaljaca, politicari su se trudili da pregovaraju sa vanzemaljcima

sto je otislo naopako i Butcher ih je sve ubio.


Kako prica napreduje, tako se menja i taj odnos izmedju civila i Jin porodice. Posto sam odavno gledao, ne secam se bas koji deo je najvise na to uticao, ali cini mi se da je "Human Bomb" arc dosta uticao. Kao sto samo ime kaze, Butcher je pretvarao ljude u bombe. Taj arc je bio prilicno depresivan, narocito zato sto su umirali i likovi koje poznajemo. Super su odradili taj arc, tako da mnogi i pamte seriju po tom delu. Sad sam bas ponovo prosao kroz jednu epizodu iz tog arc-a da bih napravio screenshot, i podsetilo me je koliko je dobro i depresivno bilo.

Glavni likovi su Kappei, Uchuuta i Keiko. Kappei je...imao jako iritantan glas i cesto je mnogo smarao zbog toga. On je verovatno kroz najvise prosao tokom tih sukoba sa narodom, ali je i najvise uticao na razvoju tog sukoba posto su deo tih civila bile dve njegove drugarice (u jednu je zaljubljen) i njegov rival/drugar Shingo, sa kojim je cesto dolazilo do sukoba. Uglavnom su kroz Shingoa pokazivali koliko je narod patio tokom tih napada, i on je za sve krivio Kappeia i njegovu porodicu. Naravno, ni zivot na brodu nije bio savrsen. Ne mogu da se setim ko tacno, ali je jedna od te tri porodice pokusavala da napusti brod, pa je onda bilo drame i oko toga, jer bi jedan pilot morao da napusti brod (cini mi se da je Uchuuta to bio), sto bi oslabilo Zambot 3.

Negativci su uglavnom bili monster of the week koje je slao Killer Butcher. Iako cesto izgleda smesno, on je prilicno sadistican i cesto primenjuje sadisticke planove. Ipak je on zasluzan za "Human Bomb" plan koji je jedna od najokrutnijih stvari koje sam video u animeu, jer su ipak likovi bombe i ne znaju kad ce umreti. Slicno kao negativci u Hokuto no Ken, samo sto oni umru za 3 sekunde haha.

Uglavnom, pocetak je malo slabiji, ali posle nekih 10 epizoda postaje mnogo bolje dok ne stigne do kraja. Kraj je imao prilicno zanimljiv i neocekivan twist, a nakon toga je sledio i Downer ending ;_; (posle kog je Happy Tomino izbacio Daitarn 3 koji je bio sasvim suprotan ovome)

Meni je Zambot 3 super legao, iako nemam mnogo iskustva sa mecha naslovima iz 70ih, koji su samo Super Robot bili. Verovatno bih jos vise uzivao da sam neki Super Robot naslov gledao pre toga. Ali ipak ne bih bas preporucio ljudima koji ne vole mecha naslove iz 70ih ili Super Robot uopste. 8/10

P.S. Gurren Lagann je dosta toga pokupio odavde. Najocigledniji je polumesec na celu, ali je vise od toga pokupio. Ako se ne varam, cela poslednja borba je kopija poslednje Zambot 3 borbe.