Anime diskusija

Kaze Tachinu (The Wind Rises)

Autor opisa: emilyMAL
Type: Movie
Aired: Jul 20, 2013
Producers: Studio Ghibli
Duration: 2 hr. 6 min.


Priča prati Jiroa Horikoshia, čovjeka koji sanja o letenju i izradi aviona i koji u poznatom talijanskom inženjeru aeronautike Caproniu vidi svog idola. Zbog svoje kratkovidnosti u nemogućnosti je postati pilot te se okreće dizajniranju aviona i pridružuje se zrakoplovnom odjeljenju poznate japanske inženjerske kompanije. Njegova genijalnost je ubrzo izašla na vidjelo i uskoro postaje jedan od najpoznatijih i najproduktivnijih svjetskih dizajnera aviona.
Film je pokrio razdoblje koje je uvelike utjecalo na Jiroin život, u koji spadaju Veliki Katno zemljotres 1923, Veliku gospodarsku krizu, epidemiju tuberkuloze i pad Japana u Drugom svjetskom ratu. Upoznaje i zaljubljuje se u Naoko, produbljuje svoje prijateljstvo sa kolegom Honjom i konstantno stvara nove dizajne aviona vodeći svijet aeronautike u novo razdoblje.

Komentar: Najnovije i zadnje djelo velikog producenta Miyazakija Hayaoa završava s filmom "Kaze Tachinu".
Film je biografija s nekoliko ključnih trenutaka u životu poznatog japanskog inženjera aeronautike Jiroa Horikoshia, koji je najpoznatiji po izradi Mitsubishi Zero.
Priča se ne drži samo dizajniranja aviona već je u nju upletena i ljubavna priča koja ni na koji način ne odvlači Jirou pažnju od posla. Istovremeno, prikazana je njegova ljubav prema avionima i prema Naoko koje se međusobno isprepleću i Jirou daju motiv i potporu za daljnji rad.
Kao i uvijek, Miyazaki je ostao dosljedan svom crtežu, što se najbolje vidi u okolini oko Jiroa koja je, u nekim trenucima, urađena gotovo kao za san. Toliko prizora svojim crtežom zbilja oduzima dan. Mogu reći da je crtež ovog filma definitivno jedan od najboljih iz Miyazakijeve kolekcije.
Ono što me se posebno dojmilo u filmu jest glazba. Odlično je izabrana, još bolje uklopljena i s njom doživljaj filma postaje potpun.
I uz sve to, kao i svaki Miyazakijev film, kritizira rat i bilo kakvo uništavanje već žudi za čistim stvaralaštvom.
Uglavnom, preporučila bih svakome da pogleda film. Dijalozi su jako zanimljivi, pogotovo oni između Jiroa i Capronia.