Anime diskusija

Glass no Usagi

Autor opisa: ZetaZaku"Toshiko Ei and her family are residents of Tokyo. Her father is a respected and skilled glass craftsmen so the family makes a good living. However, the Ei family soon finds itself having to suffer through many tragic hardships as a result of World War II."

MAL|AniDB

Official Title: ガラスのうさぎ
Type: Movie
Year: 14.05.2005
Categories: Coming of Age, Daily Life, Historical, Mina, Tragedy, World War II

Komentar: Slicna tema kao i Barefoot Gen i Grave of the Fireflies, ali su i dosta razliciti. U ovom filmu je prica smestena delom u Tokiju, i delom u Nishinomiji (valjda nisam promasio ime). Glavni lik je Toshiko i prica pokazuje rat iz njene perspektive. Dosta je slican Barefoot Genu posto takodje dosta pokazuje kakav je Japan tad bio, za razliku od Grave of the Fireflies gde se vise fokusiraju na zezanje glavnih likova. Zanimljivo je sto prica zapravo prati rat od samog pocetka pa do 47-48. ako se ne varam. Dosta vise obuhvata i pokazuje i kako je bilo posle, mada Gen je to detaljnije prikazao.

Odlicna tragedija sa solidnim crtezom. Cini mi se da je Kamiya Hiroshi davao Tsuneu glas, barem je slicno zvucao. Jos jedan od onih filmova koji su bas zapostavljeni. Iako je nov film (2005), tek je pre nedelju-dve preveden. Meni se film svideo najvise od ta tri. 8/10