Anime diskusija

Ergo Proxy

Autor opisa: Simpatičan Mladić



Broj epizoda: 23
Žanr: misterija, naučna fantastika, psihološki
Studio: Manglobe
Godina: 2006
MAL

Opis:
U dalekoj budućnosti, usled katastrofe koja je zadesila čovečanstvo, život je moguć samo u takozvanim gradovima-kupolama u kojima vlasti kontrolišu celokupan život preko robota-pratilaca poznatih kao Autorejv. Međutim, sve veći broj Autorejva biva zaražen virusom koji ih čini nezavisnim od ljudi, dajući im na neki način dušu i svest o postojanju. Re-l Majer, inspektorka iz Gradskog Informativnog Biroa saznaje da virus ima veze sa nečim što se zove Proksi. Ali čini se da je jedan čovek ključ problema. U pokušaju da dokuči ko se krije iza svega, Re-l će se morati suočiti sa istinom koju vlasti tako vešto kriju već godinama.

Komentar:
Malopre završih sa gledanjem ovog animea. Još sam pod utiskom. Početak je malo konfuzan i jasno mi je zašto je većina odustala od gledanja ovog animea. Moram da priznam da sam i sam par puta pomislio da ga batalim. Ali na svu sreću, nisam. Početak je zaista zbunjujuć, ali vremenom postaje sve jasnije, iako i posle ima epizoda koje mogu da unesu dodatnu zbunjenost. Radnja teče prilično sporo, što mi nije smetalo. Bilo bi bolje da je malo brža, ali i ovako je okej. Bilo je, doduše, nekih dosadnih trenutaka u svakoj epizodi. Ima dosta filozofiranja, što mi se svidelo, bilo je tu nekih mudrih misli, iako smatram da je bilo i malo proseravanja. Ali, generalno gledano, filozofija mi se ovde dosta svidela. Atmosfera je takođe bila odlična, malo jeziva i mračna, utopijska. OST je jedan od najboljih koji sam čuo, možda čak i najbolji. ED nije nešto, ali je zato OP sjajan (ja sam, doduše, gledao neku verziju bez openinga, pa sam morao da ga gledam na youtubeu xD) Animacija mi se nije nešto preterano svidela. Animacija i neke dosadne scene su jedina zamerka s moje strane. Likovi su mi se svideli, Pino mi je bila najgotivnija, čini mi se i jedina pozitivna i vesela osoba u celom animeu. Cela ideja i priča je, po meni, odlična. Ne saznajemo nešto puno do tamo negde 20. epizode, ali su zato zadnje 3 epizode pokidale.
Ovo definitivno nije anime za svakoga. Mada verujem da bi se priča većini svidela, ako bi uspeli da izdrže do kraja. Zato neću reći da preporučujem svima. Ako možete da izdržite spor tempo i filozofiranje, onda svakako pogledajte. Šteta je ne pogledati jedno ovakvo delo. Radnja je dosta komplikovana i čak mi ni sad neke stvari nisu jasne, moraću malo da istražujem po internetu, a možda ga jednog dana i ponovo odgledam. Samo zbog animacije i nekih besmislenih scena, kojih u globalu nije bilo puno, ovom animeu neću dati desetku. 9/10