Anime diskusija

Dai-Guard

Autor opisa: ZetaZakuMyAnimeList|AniDB

Episodes: 26
Aired: Oct 5, 1999 to Mar 28, 2000
Producers: Xebec, TV Tokyo Music
Genres: Adventure, Comedy, Mecha, Sci-Fi, Shounen, Military
Duration: 25 min. per episode
Rating: PG-13 - Teens 13 or older
Director: Mizushima, Seiji

Komentar:
Da mi je neko rekao da je Xebec napravio dobar anime, ne bih mu poverovao. Dai Guard me je prijatno iznenadio i steta sto je jedan od onih zapostavljenih naslova (svega 1340 ljudi ga je gledalo na MAL-u). Nije sad neko remek delo, ali definitivno zasluzuje malo vise paznje, jer je ipak dosta originalan u svom zanru/tematici. I naravno... Biznismeni/Salarymen spasavaju svet boreci se u mechu i popunjavajuci papirologiju zbog stete koju su naneli u toku borbe.

Trudili su se sto realisticnije da predstave pokrete, i samu funkciju mecha. Znaci, nije bilo nikakvih flashy pokreta i slicno. Cak je i normalno kretanje bilo jedva izvodljivo. Kako su epizode tekle, likovi su se sve vise prilagodjivali kontrolama i borbi, pa je kasnije sve bilo normalno. Dok su naravno likovi slozni. Taj deo je IMO dosadan bio, je skoro uvek kad ima vise pilota, barem jednom moraju ili da se posvadjaju, ili kao u ovom slucaju da budu iznervirani zbog licnih problema, i naravno onda nista ne funkcionise jer moraju biti slozni i mirni. Slicno kao u Aquarion gde ne mogu postici gattai/sex dok ne budu 100% sinhronizovani (nema veze sa Dai Guard). Nije bilo nikakvih eksplozivnih oruzja ili lasera, sto je IMO bio plus. Bilo je zanimljivo gledati kako se mech bori busilicom i nekom vrstom eksera (Knot Punisher), sto je opet davalo tom realisticnom feel-u, jer je npr. prilikom upotrebe busilice, ruka mecha lutala na sve strane i trebalo je vremena da se naviknu.

Najzanimljivi deo je onaj koji skoro svi zapostave. Unistenje zgrada, okoline i slicno. Na okupu smo imali prilike da gledamo kako heroji prave vecu stetu od cudovista i na kraju ne odgovaraju za to. Ovde je skroz drugacije. Posto mech pripada privatnoj firmi, firma je morala da odgovara za svaku stetu, Tako da dok su se glavni likovi borili, kolege su se molile da ne naprave stetu, jer je kasnije sledila papirologija. I glavni likovi su dosta zavisili od svojih sefova, cesto su krisom ulazili u Dai Guard itd. Meni se ovo prilicno dopalo u seriji, jer retko koja posmatra ovakva pitanja.

Likovi nazalost nisu ostavili neki jak utisak. Bili su zanimljivi, ali ne likovi koje cu pamtiti. Akagi je bio tipican shounen fag, koji hoce sve da zastiti i odmah juri u mech. Aoyama je bio cool povuceni (as in nije u centru paznje) lik koji je uglavnom brinuo o svom imidzu. Ibuki je bila tipicna heroina. Sporedni likovi su vec bili malo zanimljivi, ali ni oni nisu ostavili najjaci utisak. Najupadljiviji likovi su bili Irie, Tanigawa i Rika. Irie zato sto je tiha, poker face devojka koja zajebava, Tanigawa zato sto je ganguro slut i Rika sa onim njenim glasom.

Serija je imala je monster of the week format i u svakoj epizodi ih napadao po koji Heterodyne. Nije epizodican kao drugi slicni naslovi, vec je bilo kontinuiteta i bilo je par arcova. Prica je imala potencijala za bolje, da su bolje objasnili Heterodyne. Mislim dobro su objasnjeni, ali moglo je jos bolje, sa nekim twistovima. Nisu morali cele epizode da posvecuju tome, makar par min iz nekoliko. Nisu mnogo o njima servirali tako da smo sami trebali da zakljucimo, sto sei moze 100% zakljuciti posle onsen epizode.

Najvise su zapale poslednje 6 epizode, narocito 21. i 22. Ko zna sta se tu desilo u studiju, ali neceg je definitivno bilo. Meni je delovalo kao da su tad presli na digitalno, jer je odjednom sve bilo svetlije i palete su bile izmenjene. Najsmesnije mi je bilo sto su te dve epizode imale neke konflikte kod Ibuki, i licilo je na Evangelion, pa sam se zezao kako se low budget iskoriscava za psiholoske epizode, kao sto je i Evangelion u poslednjim epizodama. 22. epizoda je bila uzas. Toliko je opao kvalitet, da je bilo smesno. Pokreti su bili cudni, oci derp. Bas je licilo kao da su usli u digitalnu eru koja je cuvena po tim uzasnim derpovima (najvise uvod u digitalnu eru). Od 23. je sve opet normalno bilo. Samo je 22. bila uzasna.

Uglavnom mi se dopao i bzvz. je sto je tako zapostavljen. IMO, mnogo je vise uradio u svom zanru i mnogo je originalniji od npr. Evangeliona koga svi slave kao zbog neke dekonstrukcije i popularizovanja tsundere likova. 7/10 i sve preporuke.