Anime diskusija

Ashita no Joe

Autor opisa: ZetaZakuJoe, a teenage orphan in the slums of the Doya streets, meets Danpei, a homeless, alcoholic ex-boxing coach. Danpei, seeing Joe"s boxing talent, decides to train him.

MAL|AniDB

Type: TV Series, 79 episodes
Year: 01.04.1970 till 29.09.1971
Categories: Action, Boxing, Drama, Shounen, Sports, Violence
Original Work: Chiba Tetsuya, Takamori Asaki
Direction: Dezaki Osamu
Music: Yagi Masao
Producers: Mushi Productions

Komentar
Rekao bih da je glavni zanr Ashita no Joea drama, jer se serija vise bavi samim likom Joea i njegovim zivotom, a boks je naravno deo njegovog zivota. Tako da ne bih sad poredio seriju sa Hajime no Ippo, jer su bas suprotnost, i iako se oba bave istim sportom, razlika je ipak velika. Tako da oba dele mesto "kralja" boks animea, jedan po akciji, drugi po drami.

Serija pocinje tako sto propali trener Tange Danpei srece Yabuki Joea, koji je klosar i lutalica, i prepoznaje njegov talenat. Naravno, u pocetku Joe nije bas zainteresovan, tako da se prvi arc bavi njegovim upoznavanjem sa boksom, dok vremenom ne prihvati da trenira. Dosta se desava u medjuvremenu, Joe zavrsava zatvor gde zajedno sa ostalima pocinje da trenira boks. Profesionalnim boksom se nece baviti sve do 30ih epizoda.

Likovi su bili prilicno zanimljivi, i dosta su se razvijali od pocetka do kraja, narocito Joe i Nishi. Joe je u pocetku mnogo voleo da se tuce i cesto se ponasao kao kreten prema ljudima. Stalno bi zapocinjao svadje, i cak je i krao. U toku serije se njegov lik postepeno menjao, i postajao je sve vise odgovorniji. Naravno, i dalje ce voleti da se tuce sa ljudima, ali se vise nece ponasati kao kreten. Toru Rikiishi, njegov rival, je isto bio zanimljiv lik, i njegov arc je bio prilicno depresivan i naporan za gledanje. Dezaki je odlicno rezirao taj arc.

Uglavnom, u pitanju je klasik koji bi svako trebao odgledati. Ipak je u pitanju naslov Osamu Dezakija, koji je jedan od najboljih anime rezisera (iako je prilicno underrated na zapadu). Serija mi se mnogo svidela, da je odmah posle 50ih epizoda usla u moje favorite. Uskoro cu i drugu sezonu krenuti, koja je pa vise fokusirana na boks nego na dramu.

Mozda deluje malo strasno sto su u pitanju 79ep iz 1970. godine, ali nije epizodicno ako to nekog brine. Epizode brzo prolaze i uvek se desi nesto zanimljivo sto bi te nateralo da nastavis.