Anime diskusija

Akira

Autor opisa: sdj-serbianoTip: Film
Žanr: Sci-Fi, akcija, horor, avantura
Godina: 1988.

MAL

Akira predstavlja jedan od najpoznatijih klasika kada je anime u pitanju. Film je izašao 1988. godine, a autor je Kacuhiro Otomo, po čijoj mangi je i rađen film. Svoju popularnost je doživeo kako u Japanu, tako i u drugim delovima sveta. Mnogi tvrde da je Akira jedan od prvih animiranih filmova zbog kojih se animirani filmovi mogu nazvati umetnošću. Stvar je u tome što je u pitanju visokobudžetni film, što je omogućilo da animacija bude impresivna za to vreme. Naime, u filmu nije bilo ponavljanih scena, statičnih lica i drugih trikova koji se koriste za "kresanje" budžeta.

Radnja filma se odvija u distopiskoj verziji Tokija 2019. godine. Ogromna eksplozija je 1988.godine uništila pola Tokia, tada počinje Treći svetski rat. Trideset i jednu godinu kasnije se obnavlja grad i stvara se Neo-Tokio, a film prati vođu bajkerske bande, Kanedu i njegovog prijatelja Tecua. Tecuo doživljava saobraćajnu nesreću i hvata ga vojska. Dok je u pritvoru vojska otkriva da on poseduje posebne moći...


Komentar:
Odličan anime, pravi klasik. Svideo mi se baš. Ima dosta moćnih likova (poput Tecua). Muzika je isto vrhunska, upotpunjava tu mračnu atmosferu Neo-Tokija. Crtež i animacija su me ostavili bez daha, nisam mogao da poverujem da je taj film napravljen pre 26 godina. Pošto mi sam anime nije bio dovoljan, počeo sam da čitam mangu, koja se dosta razlikuje.
Ocena 10/10