Anime recenzije

[Manga] Vinland Saga

Godina izlaska: 2005 - ?
Broj sveski: 8+

Vilnland Saga kombinuje severnoevropsku mitologiju, Vikinge i Englesku, u jednu priču epskih razmera i punu dobro razrađenih likova. Kažem, kombinuje Vikinge, Englesku i mitologiju. Ne, ovo nije istorijski tačna manga, ovo je manga sa istorijskom potkom. Nemojte da očekujete da su sve informacije koje ova manga pruža tačne. Znate i sami da su Vikinzi bili inspiracija mnogih dela – od Nibelunškog Prstena, poznate Vagnerove opere, do samog Tolkina i Gospodara Prstenova. Njih je iskoristio i Makoto Jukimora, mangaka Vinland Sage. Služeći se istorijskim činjenicama Vinalnd Saga prati dogodovštine fiktivnog vikinškog ratnika Torfina, koji pomaže da se danski kralj Kanute uzdigne na presto u jedanaestom veku. Naravno, to nije sama osnova priče; nju nalazimo u stalnoj potrazi za osvetom, u želji za ubistvom mrskoga Askelada, koji je glavnom junaku ubio oca, i kojeg isti želi da pobedi u borbi jedan na jedan.

Torfinova i Askeladova priča ustvari predstavljaju promenu jednog doba. Kada je počela vladavina Vikinga, Torfinovi preci nisu bili ništa drugo do masa malih kraljevstava, koji se nisu želeli mešati jedni sa drugim, koji su živeli svoj život kako su hteli. No, u devetom veku, Herald Fairhar je od tih malih kraljevstava stvorio jednu naciju, Norvešku. Oni koji su mu se suprotstavili pobegli su na Island, odakle potiče i glavni junak ove mange. Vikinški smisao slobode i nezavisnosti je tema koja se proteže kroz ovaj serijal. Ponekad možemo da je primetimo kroz razne vidove ropstva, verovali ili ne.

Iako je ovo priča epskih razmera, Makoto, tvorac ove mange, ne zaboravlja da sama priča nije ono što čini dobru mangu – ne, to su likovi. Njegovi Vikinzi nisu brutalna kopilad, niti hrabri momci, junaci koji spašavaju dan. Ne, ovo su ljudi koje je život očvrsnuo, naučio nekim stvarima. Oni su toliko stvarni da ih možete čuti kako dišu sa ekrana (ili papira) dok ih čitate. Vikinzi ne idu u pljačke radi samog plena nego zbog toga što ih je nužda naterala – u zemlji gde su leta kratka, nemaju izbora. Dok je većina Vikinga opisana kao pomalo bezobzirna, i na neki način, glupa nacija, Askelad je odrađen kao lik koji razmišlja svojom glavom, koji se služi lukavstvom da bi ispunio svoje ciljeve. Nije da se on ne služi nasiljem; on to čini lukavo kao lija. Tu je i Torfin, naravno. Smrtni neprijatelj, koji plovi zajedno sa svojim nemesisom. Ali, Askelad mu veruje: zna da njegov ponos i čast neće dozvoliti da ga ovaj ubije na spavanju, nego samo u borbi jedan na jedan. Kako jedan momčić zna šta je čast? Naravno, to saznajemo iz Torfinove prošlosti. Ključna figura je otac. Ključna reč je osveta. Ključna pitanja su: Šta ste spremni da učinite za osvetu? Da li vas osveta zaslepi, ispuni, i kada dođete do svog cilja, da li ste prazni? Kako se nositi sa prazninom? Da li postoji nešto posle osvete? Torfin je kompleksan lik, iako ga vode jednostavne pobude.

No, dosta hvalospeva. Treba reći nešto i o manama ove mange. Kada je neka priča epskih razmera, u njoj moraju postojati delovi koji su previše dosadni. Tako je i ovde. Kada, nakon jednog velikog preokreta, nađemo Torfina kao roba na farmi, postaje nam dosadno. Tih par poglavlja koji se sada izbacuju i izlaze ruše kvalitet i samu svrhu ove mange. Priča koja je brutalna, krvava, smeštena u srednji vek ne sme da zaboravi na svoje okruženje i svoj početak. Doduše, ruku na srce, manga radi na likovima i produbljuje ih kroz ovakve delove priče, ali nam se nekad čini da su ti delovi bespotrebni. Ako naviknemo da je neka manga krvava i puna akcije, očekujemo to od početka do kraja. No, možda je to do nas. U svakom slučaju, oni koji vole srednji vek, Vikinge, ne smeju propustiti ovo ostvarenje. Takođe, oni koji u nebesa dižu Berserk mangu, trebali bi pročitati i ovo. Postoji dosta sličnosti. Perin, over & out.


Tekst napisao Perin