Anime recenzije

[Manga] Ashita no Joe

Sa ovim naslovom prvi put sam se susreo preko „zabave za široke narodne mase”, odnosno video igre, koju sam voleo da igram preko MAME emulatora. Kasnije sam, čitajući razne svetske forume, naleteo na informaciju da je ova igra napravljena po mangi, što je ujedno bio i znak da tako nešto ne sme da ostane nepročitano.

Manga Ashita no Joe, autora Tetsuya Chiba, nastala je krajem 60’tih godina prošlog veka. Debitovala je u nedeljnom Šonen magazinu i vodi se kao jedno od značajnijih ostvarenja japanske strip kulture. Koncept mange predstavlja borbu naroda da svojom žrtvom poprave ekonomski status i izvuku se iz siromaštva.

Ashita no Joe, odnosno Rocky Joe/Tomorow’s Joe prati priču mladića koji je pobegao iz sirotišta. Lutajući po japanskom kvartu gde živi siromašan svet i ljudi koje je društvo odbacilo nailazi na bivšeg boksera, Danpej Tenga. Njihov prvi susret je veoma buran: Danpej Teng je pijanica i klošar, na kog se Džo saplete, nakon čega sledi scena fizičkog obračuna. Ovaj obračun je veoma bitan, pošto se Danpej Teng „zaljubi” u Džoov snažni udarac, čime se to može nazvati i prvim korakom Džoove karijere boksera.

Kao ličnost Džo ne zapada u dobre momke, ili bar tako izgleda na početku serije. On je veoma bezobrazan, podmukao, prepreden – ma čovek koji bi i rođenu majku prodao, običan ulični šibicarski pacov. Prva poglavlja mange su me dovodila do neopisivog besnila, jer identifikacija sa likom Danpej Tenga je bila poprilična, a Džo ga ni malo nije štedeo.

Crtež je standardan za to vreme (šezdesete godine prošlog veka), odnosno bliži je zapadnjačkom stilu crtanja nego Mangi koju danas poznajemo. Kosa kod likova nije špicasta i razbarušena kao što smo navikli u ostvarenjima posle 90-tih, a ni lice nema prepoznatljiv izgled današnjih ostvarenja.

Na internetu nećete naći pregršt informacija za ovu mangu, ali, ako su podaci na nekim stranicama tačni, do sada je izašlo 55 poglavlja i tu nije kraj.

Preporučujem Vam ovu mangu, pošto prikazuje da je život konstantna borba i da bez rada i žrtve nema boljeg života.

Srpsku verziju Mange možete da pronađete i skinete na linku https://www.anime-overdose.com/

Tekst napisao GoKu