Kaze Tachinu (The Wind Rises)
#1
[Image: the-wind-rises-poster-Hayao-Miyazaki.jpg]

MAL
Type: Movie
Aired: Jul 20, 2013
Producers: Studio Ghibli
Duration: 2 hr. 6 min.


Priča prati Jiroa Horikoshia, čovjeka koji sanja o letenju i izradi aviona i koji u poznatom talijanskom inženjeru aeronautike Caproniu vidi svog idola. Zbog svoje kratkovidnosti u nemogućnosti je postati pilot te se okreće dizajniranju aviona i pridružuje se zrakoplovnom odjeljenju poznate japanske inženjerske kompanije. Njegova genijalnost je ubrzo izašla na vidjelo i uskoro postaje jedan od najpoznatijih i najproduktivnijih svjetskih dizajnera aviona.
Film je pokrio razdoblje koje je uvelike utjecalo na Jiroin život, u koji spadaju Veliki Katno zemljotres 1923, Veliku gospodarsku krizu, epidemiju tuberkuloze i pad Japana u Drugom svjetskom ratu. Upoznaje i zaljubljuje se u Naoko, produbljuje svoje prijateljstvo sa kolegom Honjom i konstantno stvara nove dizajne aviona vodeći svijet aeronautike u novo razdoblje.

Komentar: Najnovije i zadnje djelo velikog producenta Miyazakija Hayaoa završava s filmom "Kaze Tachinu".
Film je biografija s nekoliko ključnih trenutaka u životu poznatog japanskog inženjera aeronautike Jiroa Horikoshia, koji je najpoznatiji po izradi Mitsubishi Zero.
Priča se ne drži samo dizajniranja aviona već je u nju upletena i ljubavna priča koja ni na koji način ne odvlači Jirou pažnju od posla. Istovremeno, prikazana je njegova ljubav prema avionima i prema Naoko koje se međusobno isprepleću i Jirou daju motiv i potporu za daljnji rad.
Kao i uvijek, Miyazaki je ostao dosljedan svom crtežu, što se najbolje vidi u okolini oko Jiroa koja je, u nekim trenucima, urađena gotovo kao za san. Toliko prizora svojim crtežom zbilja oduzima dan. Mogu reći da je crtež ovog filma definitivno jedan od najboljih iz Miyazakijeve kolekcije.
Ono što me se posebno dojmilo u filmu jest glazba. Odlično je izabrana, još bolje uklopljena i s njom doživljaj filma postaje potpun.
I uz sve to, kao i svaki Miyazakijev film, kritizira rat i bilo kakvo uništavanje već žudi za čistim stvaralaštvom.
Uglavnom, preporučila bih svakome da pogleda film. Dijalozi su jako zanimljivi, pogotovo oni između Jiroa i Capronia.
[Image: a3a77ab1208651095298401d936d852f141.jpg]
Reply
#2
Ja nisam baš neki fan Giblijevih filmova, ali mi se ovaj baš svideo.
Uz Mononoke Mijazakijev film koji mi se najviše sviđa.
Reply
#3
Ja sam vala veliki fan Giblijevih filmova(čitaj: Mijazakijevih) i ovaj film ima možda i ''najozbiljniju'' priču od svih prethodnih.
Zanimljiva, dirljiva priča sa sjajnim crtežom i animacijom... Znači, zabezeknuo sam se na par scena koliko je MOĆNO izgledalo...
Prelepa muzika koja prati film je samo šlag na tortu.

Nikada ne znamo unapred, ali ne verujem da će Gibli u skorijoj budućnosti imati uspeha kao sa Mijazakijem.
Elem, stvarno kraj jedne ere. Realno, barem tri njegova filma su trebala dobiti oskara.
[Image: 2nr3vi0.gif]
Reply
#4
Solidan je bio film, ali bi bio mnogo bolji da nisu forsirali romansu koja je bila Sword Art Online ili Clannad tier. Stvarno uzas i jako umanjuje vrednost filma. Doduse delovi sa avionima su bili super. Steta sto je pola filma baceno na jeftinu chessy romantiku.

I voice acting je bio malo slabiji, Jirou je od pocetka do kraja imao isti glas, iako su mu se godine drasticno menjale. Nek se drzi Anno dalje od voiceactinga haha. Mozda bi bolje bilo engleski dub da se odgleda.
[Image: 76561198041329936.png]
Reply
#5
Dobar film ,prica je zanimljiva ,a animacija je dobra ,likovi su u nekim trenutcima su znali smoriti al to ne smanjuje vrijednost filma. Redatelj je najbolji jer ima najbolje japanske filmove
Reply




Users browsing this thread: 1 Guest(s)