Spajanje na tuđu internet vezu
#1
Prije nego što uopće postavim pitanje, ispričavam se ako već slična tema postoji, s obzirom da nisam mogla pronaći ništa slično, otvaram temu pod nazivom koji je gore.

Naime, radi se o situaciji da moja sestrična nema internet i dosad je koristila nezaštićenu net vezu od bolnice koja je preko puta njene zgrade. I to je sve funkcioniralo bez previše problema. No u zadnje vrijeme, ta veza je postala toliko nestabilna i loša, da ne možeš pokrenut niti jednu stranicu.
Saznala je da susjed iznad nje ima flat internet i probala je s čovjek dogovorit da posuđuje njegov net. To je završilo jako loše, jer lik očito ima teških problema sa svojom glavom. Vrijeđa sve žive u zgradi, bahati se i radi svinjarije ostalim stanarima i sad moja sestrična želi pronaći program da se spaja na njegov internet. (iskreno, da imam takvog susjeda, odmah bi mu žderala internet. Moja sreća što imam dobre susjede.)

Pošto nisam previše informatički obrazovana, ne želim petljat sa backtrack programom i sličnim stvarima. Ne znam previše načina kako to izvest, no ziher sam da je moguće.

Pa me zanima, dal netko od forumaša zna nešto solidno, jednostavno da se probije šifra i da se spoji na susjedov net?
I don't suffer from Insanity. I enjoy every minute of it.
I'm not fit to help anyone. Not my family, not my friends... nobody.

When I'm standing in the Dark
I'll still believe...
...Someone's watching over me

The betrayal you can see is trivial. What is truly fearsome, is the betrayal that you don't see.
Reply
#2
Zašto jednostavno ne uplati net? Može ona da se pripoji, on da provali pa da joj siđe na vrata. Ne preporučujem.
Reply
#3
veoma zanimljivo. znaš da je loš čovek i sve to i ipak ga pitaš da koristiš njegov net.

mda sve zavisi kakav net ima, ako je ADSL da li koristi wireless opciju itd.
Reply
#4
(2013-12-01, 17:46)S0sa Wrote: Zašto jednostavno ne uplati net? Može ona da se pripoji, on da provali pa da joj siđe na vrata. Ne preporučujem.
Koliko sam shvatila, lik zna o informatici onoliko koliko ja znam kvantnu fiziku, dakle nula bodova.

(2013-12-01, 20:21)Roronoa Zoro Wrote: veoma zanimljivo. znaš da je loš čovek i sve to i ipak ga pitaš da koristiš njegov net.

mda sve zavisi kakav net ima, ako je ADSL da li koristi wireless opciju itd.
Svi smo mi pristojni i pristojno pitaš dal možeš, ali kad ne naletiš na pristojnu razinu kulture, ideš na drugi način. Sva sreća pa imam dobre susjede i nikad problema. Dok sam čekala novi modem, pitala sam susjedu dal se mogu spajat na njen net i još sam joj htjela platit, nije htjela uzet novce. Nikakvih problema nema. Ali eto, susjed moje sestrične je baš poseban slučaj.
Inače se spajala na bolnicu, wireless fora. Kao što rekoh, sad je taj signal i ta veza vrlo loša i pokušala je bit fina i pitat susjeda dal može, on naravno pokazao da je stoka u ljudskom obliku.
Ne znam kakav internet lik ima. Nemam više ideja.
I don't suffer from Insanity. I enjoy every minute of it.
I'm not fit to help anyone. Not my family, not my friends... nobody.

When I'm standing in the Dark
I'll still believe...
...Someone's watching over me

The betrayal you can see is trivial. What is truly fearsome, is the betrayal that you don't see.
Reply
#5
Pa ne mozes da se nakacis na tudji net osim ako on nema wireless, eventualno sto moze je da mu se nakacis direktno na kabal, sto svaka budala moze da izvali. A to definitivno ne preporucujem XD
In the sea without lees
Standeth the bird of Hermes
Eating his wings variable
And maketh himself yet full stable
When all his feathers be from him gone
He standeth still here as a stone
Here is now both white and red
And all so the stone to quicken the dead
All and some without fable
Both hard and soft and malleable
Understand now well and right
And thank you God of this sight
Reply
#6
Kad je u pitanju zastita WiFi konekcije, postoje 2 opcije (koliko ja znam): zastita po MAC adresi i zastita password-om (vrsi se odredjena vrsta enkripcije tog password-a). Moguce je i kombinovanje ove dve opcije, ali to je vec overkill Smile

Zastita po MAC adresi znaci da vlasnik stavi tacan spisak MAC adresa (zapravo uredjaja) koji smeju da se prikljuce na mrezu. U tom slucaju nema nikakvog nacina da se osoba poveze bez znanja vlasnika jer ruter jednostavno odbija bilo koji uredjaj koji nema MAK adresu na svom "whitelist"-u. Ja sam koristio ovaj nacin, ali generalno je smor jer ako to dodje ortak sa mobilnim/lap-topom to moras da pogledas koji je MAC njegovog uredjaja, i dodas ga u "whitelist"...

Ako je mreza zasticena lozinkom, treba provaliti lozinku Smile Brzi search mi je dao nesto ovako, sad to se sve treba procitati, ali izgleda da postoje aplikacije koje mogu da provale lozinke
http://lifehacker.com/5953047/how-to-cra...-passwords

Iskreno, nisam ovo pokusavao i ovo je samo neko moje ograniceno znanje o temi, ali mozda ti bude od koristi Smile
[Image: sasusaku2.jpg]
Reply
#7
Quote:Koliko sam shvatila, lik zna o informatici onoliko koliko ja znam kvantnu fiziku, dakle nula bodova.

Ne mora da zna nesto dosta je da vidi da li mu treperi lampica na Wifi ako slucajno koristi adsl i zna da li neko uzima, naravno moze samo da ugasi ali i da se svadja posto ce mu tvoja sestra prva pasti na pamet.

Moj savet je da uzme ona neki net i da se ne cima s tim, ako je na stanu to jeste cesto menja stanove neka uzme recimo Telenor USB ja ga imam za laptop i skroz sam zadovoljan jedino sto se ne koristi za filmove, serije itd. Ili ako ostaje duze na stanu neka uzme neki adsl obe varijante imas od 1000-1500 din. Smile

Ili neka kupi Wifi antenu pa moze da krade net i na vecoj udaljenosti da ne zavisi od komsije i bolnice. Smile
[Image: 76561198247150340.png]
Reply
#8
1. Što se tiče zaštite wireless konekcija?

Imaju 2 tipa koju ruter podržava kao što je Micko rekao: MAC Address i Šifra. Da razbiješ bilo koji od ova dva potrebna ti je Wireless kartica sa Monitoring Mode-om da ga može korisnik uključiti, bez ovog ne može.

MAC Address
Ovo uopšte nije sigurna zaštita jer je dovoljno da ja promjenim svoju MAC adresu u neku koja je na njegovoj whitelisti. Nažalost problem sa promjenom na Windows operativnom sistemu je da moraš imat drajvere koji to podržavaju, kao i da znaš koja mu je MAC adresa, a to je manji problem za skontat (Aircrack paket programa je dovoljan za ovo, a za to je potreban Monitoring mode. Moožda se može i sa Wireshark-om postići to ali ne znam kakvo je stanje na windowsu. Smile). Wireless radi na glupom principu. Access Point-i i stanice bukvalno svima šalje podatke, a obrađuju ih samo oni kome su namjenjeni. Tako ako imaš neki hvatač paketa (Wireshark), nije teško uhvatiti MAC adresu Smile

Zaštita šifrom
Ovdje ti zavisi kojim tipom šifre je urađena zaštita, a isto tako da li tvoja wireless kartica podržava Monitoring mode. U suštini imaš dva tipa zaštite: WEP i WPA. WEP je najslabiji i može se razbiti za 15-tak minuta uz Aircrack. WPA je mnogo teži i može potrajat do više sedmica ili čak mjeseci zavisno od veličine šifre i jačine tvog kompjutera. Ovo je poprilično komplikovan proces ako nisi nikad radila sa Konzolnim aplikacijama tako bolje nađi nekoga ko je blizu i to može uraditi za tebe.


2. Moja preporuka:

- Uzmi bilokakav Wireless uređaj koji ima antenicu na sebi (osim ako vec nesto sa antenicom nemas). Ovakvog tipa:

[Image: belkin_wireless_usb_hub_f5u302.jpg]

- Napravi si antenu nesto kao ovo: http://www.youtube.com/watch?v=ZHdiEPZ2OGk
- Spoji ovu antenu na mjesto umjesto te male antenice
- Usmeji tu jacu antenu prema bolnici i imaces odlican signal Big Grin

Reply
#9
Mislim da je problem sa bolnicom jer su je svi u komšiluku provalili pa sada svi kradu internet, otuda i muljav net odjednom.
Reply




Users browsing this thread: 1 Guest(s)