2013-03-15, 20:35
![[Image: 33980.jpg]](http://img232.imageshack.us/img232/6277/33980.jpg)
Bungaku Shoujo (AniDB|MAL)
Genre: Coming of Age, Love Polygon, Novel, Romance, School Life
Plot/Summary
Quote:* Based on the hit light novel series by Nomura Mizuki.
The story is in the motif of Japanese classic novel Night on the Galactic Railroad (Ginga Tetsudo no Yoru) written by Miyazawa Kenji, set in a high school and its literary club. Inoue Konoha, a second-year high school boy who suffers a trauma, is one day partly forced to join the literary club by the club president Amano Tooko. Amano Tooko, a high school senior who calls herself the Literary Girl (Bungaku Shoujo), is actually a spectre that devours stories — she tears pages from books to munch on them. Every day thus Konoha writes stories for Tooko to eat. He once wrote an award-winning novel, but he wrote it under the pen-name Inoue Miu so readers thought the author was a mysterious 14-year-old bishoujo novelist. Following his trauma he stopped writing at once, but forced to provide Tooko's snacks, he starts writing again. And so the two live a peaceful everyday life. However, one day the origin of his trauma, a girl named Asakura Miu, appears in front of him...
Comment:
Pretpostavio sam da ce ova fransiza ako nista drugo barem lepo izgledati, Production I.G. su radili pa po ranijim slicnim projektima tipa Kimi ni Todoke se moglo zakljuciti da ce i ovo biti vizuelno lepo. Prvo sam odgledao preview prosle godine kada je preveden i utisci o istom mi nisu dali za ocekivanje da ce prica imati neku upecatljivu dramu, moguce preokrete i sl. Ispostavilo se da taj preview samo malo zagrebe povrsinu cele price time sto upoznamo glavnu heroinu Amano Touko, devojku koja "jede" lepe price.
Preporuka za gledanje je da se pogleda prvo preview OVA pa onda Bungaku Shoujo: Memoire koja je prequel filmu i onda zatim film. Istina je da je izasao prvo film pa onda OVA ali za najbolji uzitak u prici ovaj put je ipak najbolje zaobici hronologiju emitovanja. Prica prati Konohu koji manje-vise nije imao izbora nego da se uclani u literarni klub i bude jedini clan istog uz Touko koja je blago receno ekscentricna devojka. Njega proganjaju demoni proslosti zbog incidenta sa njegovom najboljom drugaricom iz osnovne i junior high pa je tu polako prikazano kako je on lagano lecio svoje traume. Problem je sto je sve to napakovano u vreme od nekih 10-ak epizoda ako se racunaju film i obe OVA pa su neki likovi manje imali screen time, pored toga lepo je izvedeno u globalu tako da prica ne deluje preterano zbrzano ili nejasno.
Kao sto rekoh vizuelno je sve lepo iako malo dizajn likova ostavlja za pozeleti svojom jednostavnoscu, kod nekih likova je to malo evidentnije dok kod nekih dodaje na sarmu pa i nije negativno vise koliko +/- 0. Muzika je isto fina, eufonius je imao par dobro "pozicioniranih" pesmica koje su ostavljale jaci utisak pogotovo u filmu. Za mene su ipak najveci plus bili karakteri, sve heroine su bile ekscentricne u neku ruku, dobar tsundere karakter (da, cak je i meni "tsundere hater-u" Kotobuki bila odlican lik), yangire/yandere devojka Miu i cudna/ditzy Touko. Treba reci i da je voice cast bio odlican, plejada najpoznatijih voice actor-a je pozajmljivala glasove likovima (Mizuki Nana, Aya Hirano, Hanazawa Kana, Miyanu Mamoru, Daisuke Ono etc etc.).
Preporuka za ljubitelje romanse, da ne preteram mnogo ali ima pojedinih slicnosti sa Kimi ga Nozomu Eien u pogledu kako je glavni lik suocen sa demonima iz proslosti i to ga koci od napredovanja u daljem toku zivota. Likovi su dobri, muzika je dobra, pricica je sasvim fina i na momente ima bas neocekivane preokrete. 8/10 od mene, da je bilo ekranizovano u vidu serije i tu bilo vise napredovanja likova i nekih dogadjaja u prici bila bi i veca ocena verovatno.
- - -
2011. maj, nesto bledji utisak, ali i dalje dobar naslov.