Mononoke (2007)
#1
[Image: monoke.jpg]

Da li je neko gledao ovaj predivan anime? Ja sam trenutno negde na polovini i moram da kazem da sam odusevljen.

Prvenstveno sam krenuo da ga gledam jer me je stil crteza oduvao i sve vise i vise mi se svidja anime...

MIslim da cu morati da ga pogledam par puta da bih mogao u potpunosti da pohvatam sve konce...

Plus uvodna pesma je prelepa ^_^

Koja su vasa misljenja?
[Image: megatronbanner.png]
Reply
#2
anime nije bash za svakoga ... Mononoke me je prijatno iznenadio, hteo sam neshto drugacije da pogledam pa sam i zato uzeo ovaj anime i nisam pogreshio jer shto sam video nije bio shablonski.
po meni 2-4-5 price su najbolje, moram da naglasim da je transformacija prelepo odradjeno Wink
po meni anime je medju najboljih sa ayakashi tematikom, ko voli nek izvoli Wink
The world is my country, science is my religion.
[Image: 2Rv1u]
Reply
#3
Šta je ayakashi?
Reply
#4
(2009-02-16, 21:16)alex5ko Wrote: Šta je ayakashi?

http://en.wikipedia.org/wiki/Ayakashi
[Image: moonsig86246236.jpg]
Reply
#5
Ovo sam mogao i ja, hteo sam da mi neko lepo kaže da nemoram da guglam Toungue
Pojam je:
Duh koji se pojavljuje za vreme brodoloma.

Sada me intresuje o čemu se radi a mrzi me da guglam Toungue ko je pogledao neka kaže ukratko Smile
Jel svaka ep za sebe?
Reply
#6
Evo ti recenzija sa jednog sajta Smile


Quote:Linkovi:
Mononoke @ ANN
Mononoke @ Wiki
Slika:
[Image: mononoke.jpg]

Komentar (recenzija):
Mononoke je spin-off jednog dela antologije Ayakashi: Japanese Classic Horror, u kome zauzima poslednje tri epizode, pričom Bakeneko. (Ne dajte da vas zavara istovetni naziv završne četvrtine Mononoke-a, jer je u pitanju drugačija priča). U pogledu tema koje obrađuje, ovo se ostvarenje može posmatrati kao kombinacija triju serijala – Kousetsu Hyaku Monogatari, Shônen Onmyôji i Mushishi, dok se po izgledu jedino može uporediti sa Gankutsuô, pri čemu pre svega mislim na sličnosti u primenjenoj tehnici.

[Image: mononoke1zk8.png]

Kada kažem anime, mislim na umetnost koja se gleda, tako da između ova dva pojma mora da postoji znak jednakosti. Neodoljivo podsećajući na ''ukiyo-e'', odnosno tradicionalne japanske drvoreze, Mononoke se s lakoćom uklapa u takvu jednačinu, a oživljavanje ''slika plutajućeg sveta'' autori koriste kao jedan od činilaca za stvaranje čudne, gotovo halucinogene i nadrealistične atmosfere, koja se savršeno uklapa kako u feudalni, tako i u Japan početkom XX veka. Drugi činilac svakako je neobičan i morbidan crtež likova, čije su fizičke karakteristike često pokazatelj karakternih osobina, tako da gledaocu preostaje njihovo ''iščitavanje'' sa izraza lica ili iz položaja tela. Bogatstvo boja i raznovrsne, ošamućujuće teksture samo još više doprinose već dovoljno upečatljivom vizuelnom stilu.

[Image: mononoke2dd6.png]

Uprkos epizodnom karakteru, likovi su razrađeni u onoj meri koja je bila potrebna da se ispriča pet priča o osvetničkim duhovima (demonima), često prisutnim u kinematografiji Dalekog Istoka. Neke od njih podsećaju na detektivske romane Agathe Christie, ukrašene natprirodnim pojavama. Glavni lik, bezimeni ''prodavac lekova'', predstavlja most koji ih povezuje, a istovremeno i najveću misteriju u čitavom serijalu. Njegova uloga istrebljivača ''mononoke''-a potpuno je zamagljena, što mnoga pitanja ostavlja bez odgovora... Ko je on? Da li je ljudsko biće i ako nije (a postoji razlog za sumnju), kako je postao to što jeste? Da li duhove ubija iz zabave, vođen samoubilačkim porivom, ili stvarno želi da pruži pomoć izbezumljenim ljudima, s obzirom na ravnodušnost i staloženost koju ispoljava? Da li mu je zadatak poveren od strane neke više sile ili je sam sebe osudio na tu odgovornost?

[Image: mononoke3ve4.png]

Da bi mogao da se suoči sa ''mononoke''-ima i upotrebi ''mač istrebljenja'', potrebno mu je da zna njihov Oblik (katachi), Istinu (makoto), koja se krije iza njihovog pojavljivanja, i Kajanje (kotowari), odnosno razloge za njihovo neobično ponašanje. ''Mononoke'' objašnjava kao neku vrstu ''ayakashi''-ja isprepletanog ljudskim emocijama, a ''ayakashi'' kao ''nešto što jednostavno ne bi trebalo da postoji, a ipak je rasprostranjeno svuda''. (I kako onda ne voleti hijerarhiju demonskih stvorenja u japanskoj mitologiji?) Međutim, ne treba ih uzimati zdravo za gotovo – naprotiv, demoni su odraz ljudske savesti i nosioci grešaka počinjenih u prošlosti.

[Image: mononoke4hn9.png]

Ne računajući bizarni splet muzike francuskih roma, džeza i ko zna čega još za uvodnu špicu, kao ni prijatnu baladu za završetak svake epizode, muzička podloga ume da bude jeziva, stvarajući osećaj nelagodnosti. O glasovnoj glumi ne treba trošiti reči, jer su [url="http://en.wikipedia.org/wiki/Seiy%C5%AB"]''seiyû''[/url]-i, kao što je to običaj (bar u većini anime ostvarenja koje ja gledam) svoj posao obavili vrhunski.

[Image: mononoke5nv2.png]

Crtež/animacija – 10/10
Priče/likovi – 8/10
Muzika – 7/10

Konačna ocena – 8.33. Ako ste ljubitelj mračne fantazije, misterije i nadrealizma u umetnosti, ne ispuštajte Mononoke iz vida.
[Image: megatronbanner.png]
Reply
#7
^ sa BG-anime-a da budemo tacni Wink

@alex5ko
demoni, duhovi ....

i nije svaka epz sa sebe .. nego tacno 2 ili 3 epz je jedna prica Wink
The world is my country, science is my religion.
[Image: 2Rv1u]
Reply
#8
Počela sam gledati ovaj anime (doduše samo dvije epizode). Za sada mi se čini pomalo zbrkan i nejasna, al ipak polažem velike nade u njega i vjerujem da doista ima potencijala.
Ako ništa drugo, osvojila me neodoljiva plošnost crteža i ona divna zagušenost tradicionalnim uzorcima i konfuznim bojama, baš kao i psihotično 'kolažiranje' u animaciji. Anime
Summer rain
Reply
#9
Dijelim mišljenje s Jashin... tek druga epizoda pa se ne može previše reći... no animacija je fenomenalna Anime

@PicoLord: Da, recenzoja je s BG-anime, tako da slijedeći put to i napišeš Anime
[Image: sig2t.png]
Reply
#10
Anime gledan kako je izlazio (što inače nije moj stil s tim da prvo čekam da bude kompletiran). Nisam baž izbirljive prirode, gledam ono što mi se dopada ali ovo je bio must watch. Neobičan stil crtanja, onaj miris japanskih duhova, interakcija među likovima. Atmosfera misterije, paranormalnog i detektivskog rada lijepo odrađena. Topla preporuka bilo kome tko je pogledao Mushishi ( ili Ayakashi 3. arc).
[Image: potpis.png]
Reply




Users browsing this thread: 1 Guest(s)