Preporučujemo!
#1
Otvorena je tema Preporučujemo, gde svako od vas može da opiše svoju omijenu anime/mangu.

Par pravila:
- Ne sme se više puta pisati o istoj stvari
- Opise šaljite nekom od modova u word formatu maksimalne veličine jedna A4 strana sa fontom Ariel velčina 12 + slike koje sve zajedno ne smeju biti teže od 200kb.
- Kada se uradi opis sledeći sme da se najavi tek za 7 dana, opise možete najaviti ovde
- Za svaki opis ide poseban post
- Sva pravila sa foruma se odnose i na ovu temu.




Naslov: Gundam SEED
Broj epizoda: 50
Trajanje: 25 min
Godina: 2002-2003
Studio: Sunrise

[Image: gundamseed.jpg]

Sukob između Zemaljskog saveza (Prirodnjaka) i Zaft-a (Koordinatori, genetski unapređeni ljudi) prerasta u rat. Zemaljski savez ima brojniju vojsku ali Zaft bolju tehnologiju, svi su prognozirali brzu pobedu Zemaljskog saveza ali i posle godinu dana rat i dalje besni bez kraja na vidiku.
Anime počinje godinu dana od izbijanja rata na neutralnom resursnom satelitu Heliopolis-u, prati dešavanja oko tinejdžera Kire Yamata i njegovih prijatelja. Iznenada Zaft napada Helipolis, iako neutralan Zemaljski savez je u tajnosti na Heliopolisu napravio 5 prototipova Mobilnih odela Gundam koji su tehnološki napredniji od bilo kog Zaftovog Mobilnog odela i svemisrki brod Archangel. Zaftova misija je uništenje Archangela i krađa Gundama pomoću kojih bi brzo okončali rat, uspevaju da ukradu 4 Gundama. Igrom slučaja Kira Yamato se slučajno razdvaja od svojih prijatelja i završava u kokpitu petog Gundam-a. Pre nego što je ušao u kokpit saznaje da je njegov najbolji drug iz detinjstva Athrun Zala vođa Zaftovog tima. Iako je Kira koordinator ostao je neutralan i nije želeo da ima bilo šta sa ratom, ali novo nastale okolnosti njegove prijatelje dovode do opasosti a on je jedini koji može da ih spasi, priključuje se borbi i u toku borbe dolazi do uništenje Helipolisa, ali na sreću Archangel nije uništen. Kira se sa prijateljima i ostalim preživelima ukrcava u Archangela i počinje bežanje od Zaftovih brodova. Pošto je Kira koordinator jedini je na Archangelu koji je u stanju da upravlja Gundamom, da bi zaštitio prijatelje pridružuje se posadi broda zajedno sa par prijatelja. Za Kiru i prijatelje počinje rat u kome će iskusiti sve njegove strahote.

Ovo mi je jedna od najboljih anime. Jako zanimljiva priča puna obrta i zanimljivih razvoja likova. Animacija i muzika su odlični, pogotovo muzika ovo mi je anime sa najboljom muzikom.

Gundam
[Image: th_Gundam1.jpg]

Ah moj prvi avatar
[Image: th_Gundam2.jpg]

Likovi
[Image: th_Gundam3.jpg]
#2
Opis uradio Zabuza Momochi

Originalni naslov: GANTZ (Gantsu) (Japan)
Autor i izvođač: Hiroya Oku
Izdavači: Dark Horse Manga (US) Shueisha (Japan)
Ocena starosti: M- starijim od 18 + za grafičko nasilje i nagost
Broj epizoda/chaptera: Anime - 26 ep (prati dešavanja do 89-og chaptera). Manga još uvek izlazi, trenutno ima 284 chapter

[Image: Gantz-Lopta.jpg]
„Vaši životi su završeni. Šta ćete učiniti sa vašim novim životima je u potpunosti deo mene. To je teorija, u svakom slučaju“


Kada su dva srednjoškolca Kei i Masaru spašavali jednog beskućnika od sigurne smrti, završili su mrtvi... Ali da li su stvarno? Njih dvojica su prebačenu u sobu sa drugim nedavno preminulim ljudima koje je isto angažovala crna lopta nazvana Gantz. Njihova misija: da ulove i ubiju tuđina. Ali da li je samo to, ili je tu jos mračnih tajni ostalo za otkriti?
Grafički veoma nasilna, „Gantz“ je mind-blowing sci-fi neizvesna priča koja se čita kao first-person shooter video igra. Ali ovaj amoralan moral u priči želi nešto reći o vrednosti života, čak i kad je rasturen na krvave parčiće...

- Podebljana, šokantna i zabavna mešavina sci-fi, akcije, neizvesnosti i horrora
- Podiže misao-izazivanja pitanja o tome kako ima malo vrednosti života u modernom društvu
- Izuzetno nasilan i krvav, s brojnim jezivim scena smrti
- Puno poklanja pažnju nagosti ženskih likova

[Image: th_Reika.jpg] [Image: th_Kei-3.jpg] [Image: th_Kei-2.jpg]


Odelo

[Image: th_kei.jpg] [Image: th_Devojka.jpg]

Odelo ili uniforma Gantz lovaca povećava snagu i odbranu (naravno svako odelo je posebno napravljeno za svakog lovca tako da ga drugi ne mogu koristiti). Nije tačno poznato kako aktivirati dodatnu snagu-funkcije, uglavnom visoke emocije to učine (adrenalin možda). Odelo je ispunjeno crnom tečnošću koja verovatno reguliše sposobnosti.

[Image: th_Suze.jpg] [Image: th_Ruka.jpg] [Image: th_Odelo-2.jpg]



Oružije

[Image: th_Guns.jpg]


X-Gun, glavno oružije Gantz tima. U osnovi radi ovako: povucite oba okidača i u bilo šta da ste uperili eksplodiraće za par sekundi.
[Image: th_X-Gun-2.jpg] [Image: th_X-Gun.jpg]



X-Rifle, funkcioniše slično kao i X-Gun samo sa većim dometom, 1 km
[Image: th_x-rifle-2.jpg] [Image: th_X-Rifle.jpg]



Y-Gun, ovo je jedno od najzanimljivijih oružija. Služi za teleportovanje neprijatelja, ko zna gde?
[Image: th_y-gun-2.jpg] [Image: th_Y-Gun.jpg]




[Image: th_XGUN.jpg] [Image: th_Oci.jpg] [Image: th_Gantz.jpg]
#3
Opis uradila colorblind-jamais vu


Naslov: Monster, Naoki Urasawa's Monster
Autor: Naoki Urasawa
Izdavač: Shogakukan (Japan), Viz Media (S.A.D., Kanada)
Žanr: Sienen, Triler
Ocijena starosti: 16+ zbog krvavih i nasilnih scena i ozbiljne teme priče
Broj chaptera: 162 chaptera, 18 volume-a


[Image: th_MON1.jpg]
''...And I saw a beast rise up out of the sea, having seven heads and ten horns, and upon his horns ten crowns, and upon his heads, the names of blasphemy. And they worshipped the dragon which gave power unto the beast: and they worshipped the beast, saying, "Who is like unto the beast? Who is able to make war with him?"...''


Dr. Kenzo Tenma, briljantni japanski neurokirurg smješten u Dusseldorfu, Njemačkoj ima vještinu da spašava živote.Njegov se život peokrene kada jednog dana sazna da je dječak kojeg je operirao prije devet godina odrastao u ubojicu.

[Image: th_MON2.jpg]

Posvećen medicini i pomaganju drugima, Tenma veoma rano shvati da se njegovi idealizmi nemogu nositi sa korumpiranom bolničkom politikom. Nakon operacije u kojoj spasi život posnatog opera pjevača umjesto siromašnog imigranta koji je došao u bolnicu prvi, Dr. Tenma postaje progonjen od tvrdnje svojih nadređenih i zaručnice da ''nisu svi životi jednaki''.

[Image: th_MON3.jpg]

Kada Tenma mora odlučiti između operacije političkog oficira na visokom položaju ili malog dječaka se ozlijedom metka u glavi, njegova odluka da operira dječaka pokreće cijeli niz događaja sa odjekom koji će ga pratiti tokom skoro 10 godina njegova života.
Kako se mnoge misterije ''Čudovišta'' same otkrivaju, Tenma saznaje da mali život koji je spasio prije devet godina je centar ogromne urote istočne europske špijunaže, pranja mozgova i ubojstava. Može li riješiti ovu opasnu zagonetku prije nego što ga to ubije?


Naslovnica za mangu Naoki Urasawa's Monster od izdavača Viz Media
[Image: th_MON4.jpg]


Uvod u priču i likovi, nakon što se priča počinje razvijati svaki volume ima uvod koji prati radnju od početka sa navedenim mjestima radnje, likovima koji se pojavljuju u njima i poveznicama između svih likova međusobno.
[Image: th_MON5.jpg] [Image: th_MON6.jpg]

Uz mangu je napravljen i anime od 74 epizode koji vjerno prati radnju, a priča se i o snimanju filma koji bi imao radnju Urasawa-inog, po mom skromnom mišljenju remek-djela.
#4
Opis uradio Dream Omen

Naslov: Ghost in the Shell: Stand Alone Complex
Žanr: Akcija, Drama, Misterija, Cyberpunk
Broj epizoda: 26
Ocena starosti: M - starijim od 18 + za grafičko nasilje i nagost


[Image: GITS1.jpg]

Ghost in the Shell Stand Alone Complex je priča o Odseku 9 specijalne jedinice za borbu protiv sajber kriminala. Jedinica je malo brojna ali svi članovi su eksperti u svojoj oblasti, neračunajući nekoliko njih koji rade na više stvari. Centralni lik je Motoko Kusanagi. Nju popularno zovu major, po njenom činu iz vojske. Ona je i terenski vođa Odseka 9 i svi članovi je veoma poštuju i izvršavaju njena naređenja bez pitanja.

[Image: th_GITS2.jpg]

Complex su priče o hakeru zvanom Laughingman. On je tokom 6 godina postao prava legenda o kojoj se samo pričalo a ništa nije znalo. Complex priče su glavna priča Ghost in the Shell prvog seriala. Prati članove odseka 9 od početka istraživanja tog slučaja do konačnog otkrivanja misterije.

[Image: th_GITS3.jpg]

Stand Alone su priče nevezane za glavnu radnju i nemaju veze sa glavnim slučajem. Stand Alone su priče koje nam pokazuju svakodnevni rad Odseka 9 kao i delove prošlosti operativaca kao i njihove unutrašnje sukobe.



Naslov: Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG
Žanr: Akcija, Drama, Misterija, Cyberpunk
Broj epizoda: 26
Ocena starosti: M - starijim od 18 + za grafičko nasilje i nagost

[Image: th_GITS4.jpg]

The 2nd gig nastavlja priču tamo gde je prethodni serijal završio. Odsek 9 se polako obnavlja. Svi operativci su se vratili kao i tachikoma tenkovi. Odsek 9 je obnovljen pod upravom nove vlade koja je zamenila prethodni režim. Glavna tema drugog serijala su problemi sa azijskim izbeglicama koji su se naselili u Japanu posle poslednjeg svetskog rata. Priča počinje misjom Odseka 9 kojom su morali da dokažu da zaslužuju dodatna sredstva. Kako serija napreduje upoznajemo nove likove kao što su premijerka Yoko Kayabuki, šef informacionog biroa Kazundo Gouda i Hideo Kuze.

[Image: th_GITS5.jpg]

Serija je ponovo podeljena na complex epizode koje nam pričaju glavnu priču i stand alone koje nam daju nove podatke o prošlosti operativaca Odseka 9.

[Image: th_GITS6.jpg]



Naslov: Ghost in the Shell: Stand Alone Complex: Solid State Society
Žanr: Akcija, Drama, Misterija, Cyberpunk
Broj epizoda: Dugometražni
Ocena starosti: M - starijim od 18 + za grafičko nasilje i nagost

[Image: th_GITS7.jpg]

Ghost in the Shell: Solid State Society je film koji nastavlja priču prethodnog serijala. Priča počinje dve godine posle dešavanja u GITS: SAC 2nd GIG, okolnosti su sada prilično drugačije nego ranije, tokom te dve godine desile su se brojne promene. Motoko je napustila Odsek 9 da provede vreme sama i da pokuša da nađe svoj put. Togusa je sada unapređen na njeno mesto. Batou je odbio mesto terenskog vođe, ali ostali ga često vide kao pravog vođu. Odsek 9 je i sam pretrpeo izmene. Proširen je na 20 operativaca i sada su u mogućnosti da se osklone na svoj broj da bi savladali neki problem.

[Image: th_GITS8.jpg]

Tachikoma tenkove su zamenili Uchikoma tenkovi koji su veći bolje naoružani i zelene su boje, ali nisu ni blizu životni kao Tachikome. Glavna priča je u vezi samoubistava operativaca Siak Republic, koji su pobegli u Japan. Dolazi do nesuglacice između Aramakia i premijerke Yoko Kayabuki o najboljem načinu za rešavanje ovog problema. Tokom istrage saznaju za nešto što nazivaju Solid State Society kao i za misterioznog hakera zvanog Puppeteer.

[Image: th_GITS9.jpg]
#5
Opis uradila Jashin

Originalni naslov: Ouran Koukou Hosuto Kurabu
Broj epizoda: 26
Žanr: shojo, komedija, školski život, romansa
Studio: Bones
Godina: 2006.

Ukoliko ste raspoloženi za finu dozu dinamičnog humora, Ouran High School Host Club je pravi izbor za vas. Riječ je, naime, o jednostavnoj (ali vrlo simpatičnoj) priči koja je, istini za volju, zasjenjena urnebesnim glavnim likovima čije se osobnosti nesumljivo guraju u prvi plan cijelog serijala.
[Image: 76122725.th.jpg] [Image: 50796025.th.jpg]
No najprije ćemo se posvetiti samoj priči. Ouran High School Host Club je rađen po istoimenoj mangi mangake Bisco Hatori, a radnja je pretežno kocentrirana na nekolicinu učenika Ouran škole. Protagonistica priče je Fujioka Haruhi, polaznica škole koja je sakrila svoj spol i priključila se jednom iznimno cijenjenom školskom klubu. Članovi tog kluba su šestorica posebno zgodnih (i posebno bogatih) učenika čiji je cilj, putem svog kluba, zabaviti školske djevojke. U cijelu se priču uplela Haruhi koja je, slučajno srušivši skupocjenu klubsku vazu, morala otplatiti počinjenu štetu. Tako je postala članica kluba i prikrila svoj identitet (što joj nije previše teško palo). I tu dolazi do raznih zanimljivih i, iznad svega, vrlo zabavnih zapleta koji uključuju problem prikrivanja Haruhi- nog spola, luda tematska klubska događanja i specifične (i ponekad vrlo dirljive) osobne priče svakog od likova.

Uz Haruhi bi izdvojila i lik Suoh Tamaki- ja, osnivača kluba, čiji vas djetinji karakter začinjen neodoljivom sklonošću vrtoglavom dramatiziranju, jednostavno mora osvojiti. On je, na neki način, 'dvoraska luda' u cijeloj priči; simpatična, dirljivo nesebična budala koja s vremena na vrijeme ima iznenađujuće bistre trenutke.
[Image: 18779011.th.jpg] [Image: 72789679.th.jpg]
Ono što pokreće radnju nesumnjivo su sjajne osobnosti glavnih likova. Oni su doduše katakad okarakterizirani pomalo naivno ili prenaglašeno, no sve je to zanemarivo kada se uzme u obzir neodoljiva specifičnost svakoga od njih. Priče nisu zamorne te su neizostavno zaogrnute ležernim humorom koji ih čini vrlo opuštajućim i jednostavnim, no u njih su ipak diskretno upletene osobne drame pojedinih likova koje cijelom serijalu daju neznatnu (i vrlo precizno doziranu) notu ozbiljnosti.

Ipak Ouran ima i svojih negativnih segmenata, a po tom pitanju u prvi plan izlazi sam kraj animea, točnije- nekoliko posljednjih epizoda. S Ouranom se dogodilo ono što se često događa s animeima koji su rađeni po dugačkim ili 'ongoing' mangama. Do određenog trenutka radnja uredno prati mangu (uz neke manje preinake), no onda je pred kraj cijela situacija zbrzana; događaji se neuredno gomilaju, baš kao da se previše stvari željelo strpati u priču. Ipak loš, neuvjerljivi kraj nije u stanju poremetiti izrezito pozitivan dojam koji ovaj uradak ostavlja.
[Image: 89157149.th.jpg]
Specifičnost Ourana leži u njegovom nenametljivom humoru, kvalitetnoj animaciji i širokoj paleti likova koji su svakako njegova najsjajnija točka. Stoga, ako nakon nekog ozbiljnog, teškog ili pak krvavog animea poželite pogledati neku ležernu komediju koja će vam se (a da toga niste niti svijesni) diskretno 'uvući pod kožu', nipošto ne dopustite da vam Ouran High School Host Club izmakne iz ruku.
[Image: sig2t.png]
#6
Opis uradio Perin

Naziv: BERSERK
Trajanje: 24 minute
Broj Epizoda: 25
Godina: 1997-1998
Studio: Oriental Light & Magic

[Image: Berserk01.jpg]

Rođen iz mrtve žene koja je visila na vešalima, Gats je uvek živeo na granici između života ili smrti. Nakon teškog detinjstva, svoje odraslo doba provodi u brutalnoj borbi, odmeravajući svoju snagu sa drugima i tako postajući sve jači i jači. Život je bio jednostavan za Gatsa, sve dok nije upoznao Grifita - karizmatičnog i ambicioznog lidera grupe plaćenika, Družine Sokola. Kada Gats izgubi u duelu od Grifita, nevoljno se pridružuje Družini Sokola, i bez obzira na sve, postaje nakon nekog vremena privržen njima. Međutim, kako Grifit vodi svoje ljude od pobede do pobede, krvavi ratovi i okrutna politika na dvoru otkrivaju njegovu mračnu stranu za koju niko nije znao. Uskoro, ono što je izgledalo kao normalno osvajanje postaje borba za čovečanstvo i život. Može li Gats, običan ratnik, spasiti one koji su mu najdraži, sve vreme noseći tamu sa sobom koja ga prati kroz čitav život?

[Image: th_Berserk02.jpg]

Ono što iznenađuje kod fabule Berserka, jeste činjenica da su različiti elementi dobro uklopljeni: uzmimo za primer priču o čoveku koji želi moć po svaku cenu; dodajte tome priču o čoveku koji ne misli ni na šta drugo nego na sledeću borbu; pomešajte to sve s demonima i brutalnošću; dodajte neke genijalne političke manevre i ono što dobijate je moćan spoj mračnog fantazija i akcije.

[Image: th_Berserk03.jpg]

Štaviše, Berserk ima dobru strukturu i tempo; taman kada pomislite da mesijanska tema i apokalipsične bitke ne mogu biti više malodramatičnije, Berserk vam nudi određene flešbekove gde otkrivamo nešto novo iz prošlosti naših junaka. Lično, nisam veliki fan flešbekova - ali u Berserku oni super funkcionišu, i produbljuju samu radnju i tematiku.

Postoji samo jedan problem; to je činjenica da se anime ne završava. Anime pokriva možda četvrtinu mange, a što je najgore, završava se na pola poglavlja! Za one koji ne vole anime koje nisu do kraja urađene, preporučujem samo jedan lek - to je manga, koja nastavlja priču tamo gde je anime stao. Nemojte da se žalite; ako vam se svideo anime, onda će vam i manga isto tako biti odlična, ako ne i bolja. Znam da meni jeste. Dosta je brutalnija i krvavija od samog animea.

Šta reći o ovom animeu? Lični favorit broj 1, najbolji anime svih vremena.Ta mračna atmosfera, brutalnost, preokreti, likovi sa kojima se saosećamo ili ih proklinjemo...Sve su to stvari koje čine ovaj anime jednim od najboljih ikada snimljenih.

[Image: th_Berserk04.jpg]
#7
Opis uradio Alex5ko

Naslov: One Piece
Broj epizoda: 392, još izlazi
Godina: 1999
Žanr: Avantura, Akcija, Komedija, Drama

[Image: OP-za-AO.jpg]

Bogatstvo, slava, moć
Čovek koji je imao sve ovo bio je kralj pirata Gold Roger.
Poslednje reči pred smaknuće poslale su ljude iz celog sveta na otvoreno more.
’’Moje Blago? Ako ga želite, dajem vam ga! Nađite ga! Sve sam sakrio na jednom mestu zajedno sa mojim najvećim blagom One Piece-om!’’
Ljudi iz celog sveta željni avanture i slave otisnuli su se na okean.
Ovim događajem svet ulazi u zlatno doba piraterstva.

[Image: th_OP1.jpg]

Na početku, radnja je prilično jednostavna - pratimo tinejžera po imenu Monkey D. Luffy koji je pre 7 godina obećao čoveku kome se divi da će jednog dana postati najpoznatiji pirat na svetu, a to će učiniti pronalaskom One Piece-a. Luffy kreće na putovanje otisnuvši se na okean u buretu naoružan samo dobrom voljom. Prvo će naći posadu a zatim i brod. Naravno posadu i brod neće odmah naći nego će vremenom dolaziti do prijatelja koji će postajati članovi posade. Za razliku od ostalih kapetana Luffy ne zapoveda na brodu; uglavnom se samo provodi ali svoju posadu voli i ceni, i sve bi učinio za nju. Ovo ponašanje je obostrano - posada ga nikada ne oslovljava sa Kapetane - ali ga svi poštuju i dali bi život za njega.

[Image: th_OP2-1.jpg]

Većina shounen anime pati od neoriginalnosti, većini likova nedostaje dubina, nisu dovoljno prepoznatljivi i lako se zaboravljaju pošto o njima znamo jako malo. Ali One Piece je imun na ovo. Svaki lik je unikatan i ostaje u pamćenju. Svaki od likova ima svoj san, snagu, manu, ličnost, osobine... Veliki plus svakom liku je njegova prošlost, u većini slučajeva tužna koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Likovi imaju svoju ulogu, nikada ne dolazi do zasićenosti nekog lika ili da neki lik zaseni ostatak. Svaki lik je drugačiji od drugog i svi grade neraskidivu vezu. Prošlošću svakog lika je posvećen po jedan ark. Kada se upoznamo sa glavnim likovima Luffy i posada kreću na Grand Line gde prava avantura tek počinje. Grand Line je najopasnij okean na svetu koji se još naziva Groblje pirata, većina moreplovaca se ne usuđuje da plovi za Grand Line.

[Image: th_OP3.jpg]

U One Piece svetu postoji Đavolje voće (Devil Fruit). Njihovo poreklo je nepoznato ali se zna da potiču sa Grand Line-a pa su zbog toga prava retkost u ostatku sveta i o njima se jako malo zna, skoro ništa. Onome ko ga pojede daje natprirodne sposobnosti ali po velikoj ceni - bićete nepokretni kada upadnete u vodu. Postoje tri tipa Đavoljeg voća.
1. Paramecia, kojim telo dobija osobine u zavisnosti od vrste konzumiranog voća čelik, kamen, guma (Luffy je pojeo Gum Gum voće i dobio sposobnosti gume)
2. Zoan, daje ljudima osobine životinja, ili ako životinja pojede voće daje joj osobine čoveka. Kod čoveka/životinje što je konzumirao ovo voće postoje tri stadijuma.
1. čovek
2. mešavina čoveka i te životinje
3. potpuno pretvaranje u tu životinju
Zoan takođe daje sposobnost čoveku da razume životinjski jezik i obrnuto.
3. Logia, najjače Đavolje voće. Konzumentu daje sposobnost da manifestuje određen element, vatra, led...

[Image: th_OP4.jpg]

Reći da je ovo anime o traženju blaga bilo bi pogrešno. Ovo je anime o ispunjenju snova. Svaki član posade ima svoj san. Jedan hoće da bude najbolji mačelavac na svetu, drugi je pošao u avanturu da nađe hrabrost, treći da napravi mapu celog sveta, četvrti da pronađe ribu koja postoji samo u legendama, peti da... Ispunjenje svakog sna leži na kraju Grand Line-a.

[Image: th_OP5.jpg]

Žanr anime, hmmm, žanr… Avantura, Komedija, Drama, Akcija… One Piece ima sve ali nikada ne preteruje sa određenim žanrom. Kada je borba ona je žestoka, kada je tužna scena ona je srceparajuća, kada treba da bude smešan on je urnebesan. Mogu reći samo jednu stvar - ovo je najveća avantura ikada.
#8
Opis uradio Perin

Naslov: Black Lagoon
Broj epizoda: 24
Godina: 2006
Žanr: Akcija, Akciona drama, Plaćenici

[Image: Black-Lagoon-AO.jpg]

Okajima Rokuro je potrčko u kompaniji za koju radi – međutim, tokom jednog poslovnog putovanja, njegov brod napada grupa modernih pirata. Nakon što ga kidnapuju, on na svoju nesreću otkriva da je glavna briga njegovih poslodavaca da ne dopuste da se važni dokumenti nađu u pogrešnim rukama, pa makar to bilo i po cenu života njihovog kurira, to jest, samog Okajime. Sada, uništenog života i zajedno sa gomilom ljudi koji su relativno prijateljski nastrojeni (koliko god to moderni pirati mogu biti), naš junak, pod alijasom „Rok“, odlučuje da se pridruži ovoj bandi plaćenika, i započne novu karijeru u mračnim uglovima Južnog Kineskog Mora.

[Image: th_BL2.jpg]

Crna Laguna je prava akciona serija. Pištolji, pucnjava, plaćenici, sumnjivi poslovi – i sve to zabibereno naivnim glavnim protogonistom, koji dolazi u česte sukobe sa jednim od svojih radnih kolega – devojkom kratkog fitilja i lake na obaraču, pod imenom Rebeka ili, kako ju od milja zovu, Revi. Ovo je najlepša anime devojka koju sam dosad video u nekom anime-u i moj pravi tip žene (Hai, Hai, jesam perverzan).

[Image: th_BL3.jpg]

Verovatno neki od vas misle da se ovaj anime samo sastoji od mnogo akcije – to nije istina. Dijalozi u anime-u zauzimaju skoro njegove ¾, dok na akciju otpada ¼. Ti dijalozi se ne primećuju zbog dobro odrađenih akcionih scena, što je to za mene veliki +. Ovo je definitivno mogao da bude najbolji anime 2006-te godine, jer je imao tako dobar scenario i priču da je jednostavno nemoguće kako su ga mogli onako u drugoj sezoni zbrzati i pokvariti. Poslednji ark je neverovatno loš. Ono što odskače od svega jeste pokušaj scenarista da ubace dijaloge na engleskom jeziku, što je na kraju mnogo pokvarilo priču. Možda se čak može reći da arkovi u serijalu ne deluju uvek kako treba – nekada su mnogo dobro odrađeni, dok sledeći put budu toliko loši da se jedva gledaju.

[Image: th_BL4.jpg]

Likovi u Crnoj Laguni su neverovatno realni što odskače od klišea većine anime-a. Naročito su dva glavna lika, Rok i Revi, fantastično urađeni i po njima možemo da vidimo pozadinsku i filozofsku misao moralnog relativizma koja se proteže kroz čitavi anime.

[Image: th_BL5.jpg]

Iskreno, meni je bilo žao što se ovaj anime završio. Veoma mi se dopao (kao što mi se dopala i Revi :-), i znam da sam ga gledao sa velikim uživanjem. Iako mi ne spada u Top 5 anime-a, ipak, ovo je anime koji svaki obožavatelj akcijskog žanra treba da pogleda.

[Image: th_BL1.jpg]




Users browsing this thread: 1 Guest(s)